Barszcz z uszkami nie tylko od święta

Date 11 sep 2011

image

Gotowanie czerwonego barszczu z uszkami wcale nie musi ograniczać się tylko do Wigilii. Wiele osób chętnie przygotowuję tę potrawę również poza świętami. Do przygotowania jej potrzeba: 1 kg buraków, 40 dag kwaśnych jabłek (antonówek, renet), 2 cebule, pół selera korzeniowego, 3 suszone grzyby, 4 ząbki czosnku, listek laurowy, po 23 ziarenka ziela angielskiego i jagód jałowca, sok cytrynowy, sól, pieprz oraz cukier. Grzyby należy umyć, zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na godzinę do namoczenia. Buraki oraz seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, zalać litrem wrzącej wody. Dodać obraną i posiekaną cebulę, listek laurowy, ziele angielskie oraz jagody jałowca. Gotować pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i skropić sokiem cytrynowym. Grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do ugotowanych buraków dodać jabłka oraz wywar z grzybów i gotować razem przez 5 minut. Przyprawić do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem oraz cukrem. Barszczyk pozostawić pod przykryciem na godzinę, aby nabrał smaku. Przed podaniem przecedzić, mocno podgrzać i podawać z dodatkiem uszek lub ugotowanej fasoli. Przygotowany w ten sposób barszcz jest znakomitą potrawą na przykład na niedzielny obiad.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
Duszony łosoś to zdecydowanie bardzo wykwintna potrawa, której charakter dodatkowo doskonale mogą podkreślić odpowiednie dodatki. Na przykład łosoś duszony w ogórkach jest świetnym pomysłem, dzięki któremu na pewno uda się zaskoczyć gości, na przykład na niedzielnym obiedzie. Do przygotowania tej potrawy potrzeba: 80 dag filetów ...
Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
Kotlety, zarówno mielone, jak i schabowe, to potrawy tradycyjne, cieszące się w naszym kraju wielką popularnością. Niemniej warto dać szansę ich jarskim wersjom, które smakują doskonal podawane na ciepło i na zimno, są tańsze niż mięso oraz szybciej się je przygotowuje. Warto na przykład skusić się na przygotowanie kotletów z ci ...
Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
Kiedy za oknem plucha i chłód, warto przygotować na obiad rozgrzewającą, sycącą potrawę, na przykład pikantną zupę na wędzonce. By ją przyrządzić, należy najpierw ugotować wywar z wędzonych żeberek (lub boczku), włoszczyzny (warto dodać kilka gałązek liści selera, dzięki czemu zupa będzie znacznie bardziej aromatyczna), do ...

Page 1 of 2 1 2 »