Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie 1000 dag białej kiełbasy, 4 jabłka o kwaśnym smaku, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Natłuszczamy olejem żaroodporne naczynie i układamy w nim kiełbasę. Ułożoną kiełbasą nakłuwamy w kilku miejscach – nakłucie kiełbasy zapobiegnie jej pękaniu. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego przygotowaną kiełbasę. Kiełbasę pieczemy aż się zrumieni, co powinno nam zająć około 20 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, a następnie kroimy je w plastry. Rozgrzewamy w rondelku masło, wrzucamy pokrojone jabłka, ustawiamy mały płomień i dusimy jabłka do miękkości (aby jabłka nam się nie przypaliły można do rondelka przed wrzuceniem jabłek wlać bardzo niewielką ilość wody). Miękkie jabłka doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem. Gotowe jabłka wykładamy na upieczoną kiełbasę. Obieramy i kroimy w plasterki czosnek. Pokrojonym czosnkiem posypujemy kiełbasę wraz z jabłkami, posypujemy także jabłka i kiełbasę dużą ilością roztartego w palcach majeranku. Biała kiełbasa jest jedną z tradycyjnych potraw goszczących na polskich stołach w czasie wielkanocnego śniadania. Większość z nas podaje białą kiełbasę jako dodatek do białego barszczu lub żurku, ale możemy ją podać inaczej.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Pieczony kurczak z 3 sosami
Piekąc kurczaka zastanawiamy się z czym go można podać. Moja propozycja to kurczak z sosem o jednym ze smaków: śliwkowym, musztardowym lub ziołowym. Do przygotowania sosu śliwkowego musimy przygotować 6 wędzonych śliwek, 4 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżki keczupu o ostrym smaku, 1 łyżkę musztardy ½ szklanki majonezu. Majonez, ...
Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
Kiełki roślin coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kiełków użyć do konkretnej potrawy. Myślę więc, że przyda nam się kilka wskazówek na ten temat. W naszej kuchni często używamy kiełków soi. Osoby, które zechcą ich użyć po raz pierwszy powinny wiedzieć, że kiełki soi najlepiej smakuj ...
Jak przyrządzać bakłażana?
Bakłażan nie jest szczególnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele osób nie ma pojęcia, co można przyrządzić z tego ciekawie prezentującego się, zachwycającego pięknym kolorem warzywa. Tymczasem może mieć ono bardzo wszechstronne zastosowanie i może być wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie pr ...

Page 1 of 2 1 2 »