Biała kiełbasa pieczona z jabłkami

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie 1000 dag białej kiełbasy, 4 jabłka o kwaśnym smaku, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Natłuszczamy olejem żaroodporne naczynie i układamy w nim kiełbasę. Ułożoną kiełbasą nakłuwamy w kilku miejscach – nakłucie kiełbasy zapobiegnie jej pękaniu. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego przygotowaną kiełbasę. Kiełbasę pieczemy aż się zrumieni, co powinno nam zająć około 20 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, a następnie kroimy je w plastry. Rozgrzewamy w rondelku masło, wrzucamy pokrojone jabłka, ustawiamy mały płomień i dusimy jabłka do miękkości (aby jabłka nam się nie przypaliły można do rondelka przed wrzuceniem jabłek wlać bardzo niewielką ilość wody). Miękkie jabłka doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem. Gotowe jabłka wykładamy na upieczoną kiełbasę. Obieramy i kroimy w plasterki czosnek. Pokrojonym czosnkiem posypujemy kiełbasę wraz z jabłkami, posypujemy także jabłka i kiełbasę dużą ilością roztartego w palcach majeranku. Biała kiełbasa jest jedną z tradycyjnych potraw goszczących na polskich stołach w czasie wielkanocnego śniadania. Większość z nas podaje białą kiełbasę jako dodatek do białego barszczu lub żurku, ale możemy ją podać inaczej.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Pieczony kurczak z 3 sosami
    Piekąc kurczaka zastanawiamy się z czym go można podać. Moja propozycja to kurczak z sosem o jednym ze smaków: śliwkowym, musztardowym lub ziołowym. Do przygotowania sosu śliwkowego musimy przygotować 6 wędzonych śliwek, 4 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżki keczupu o ostrym smaku, 1 łyżkę musztardy ½ szklanki majonezu. Majonez, ...
    Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
    Kiełki roślin coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kiełków użyć do konkretnej potrawy. Myślę więc, że przyda nam się kilka wskazówek na ten temat. W naszej kuchni często używamy kiełków soi. Osoby, które zechcą ich użyć po raz pierwszy powinny wiedzieć, że kiełki soi najlepiej smakuj ...
    Jak przyrządzać bakłażana?
    Bakłażan nie jest szczególnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele osób nie ma pojęcia, co można przyrządzić z tego ciekawie prezentującego się, zachwycającego pięknym kolorem warzywa. Tymczasem może mieć ono bardzo wszechstronne zastosowanie i może być wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie pr ...

    Page 1 of 2 1 2 »