Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok

Date 11 sep 2011

image

Chłodniki bardzo chętnie i często przyrządzamy zazwyczaj latem, bo są niezastąpione kiedy nie chce nam się ani jeść, ani tym bardziej gotować, tkwiąc w upał nad gorącymi garnkami. Robi się je szybko, łatwo, są pyszne, lekkie, ale i pożywne. Znakomicie zastępują obiad, ale może je również z powodzeniem przyrządzać w letnie poranki na śniadanie czy nawet na kolację, zawsze na pewno będą chętnie widziane na stole, tym bardziej, że jako że podaje się je z lodówki, znakomicie chłodzą. Ale chłodnik jest dobrym wyjściem także poza sezonem letnim, choćby dlatego, że wówczas spożywamy mniej świeżych warzyw. Jasne jest, że mamy do nich mniejszy dostęp, nie dostaniemy na przykład młodej botwinki, więc odpada chłodnik, którego podstawą jest właśnie to warzywo, ale możemy na przykład przygotować pyszny chłodnik z cukinii czy ogórka – te znajdziemy w sklepach przez cały rok. Jest to znakomity posiłek dla osób odchudzających się czy też po prostu lubiących warzywa i lekkie posiłki, a również alternatywa dla tych, którzy szukają sposobu na posiłki szybkie, ale pożywne. Do chłodnika wystarczy podać na przykład chrupiącą bagietkę, by zasycić głód, a jeśli dodatkowo zostawimy w nim warzywa nadające się do chrupania (nie zmiksujemy ich ani nie pokroimy zbyt drobno), na pewno nikt nie wstanie od stołu z pustym żołądkiem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Z czego przyrządzać zapiekanki?
Zapiekanki to bardzo wdzięczne potrawy. Robi się je błyskawicznie, można do nich dodać niemal wszystko, co ma się akurat pod ręką i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy w skład zapiekanki wejdzie kilkanaście składników, czy zaledwie trzy, na pewno każdemu będzie smakować, jeśli tylko będzie mieć na wierzchu aromaty ...
Polska kuchnia też może być zdrowa
Faktem jest, że nasze tradycyjne polskie potrawy, które tak chętnie przyrządzamy nie tylko od święta, ale przeważnie również jadamy na co dzień, nie są zbyt zdrowe. Nie chodzi tu nawet o tak tłuste i ciężkostrawne potrawy jak mączne pierogi z mięsem aż ociekające od omasty, golonka w piwie czy bigos z dużą ilością czerwonego m ...
Catering, co to znaczy?
Catering to obsługa gastronomiczna przyjęć czy bankietów, ale także codzienne dostarczanie posiłków do różnych miejsc, czy obsługa gastronomiczna konferencji lub innych spotkań. Zazwyczaj polega ona po prostu na dostarczenie zamówionej wcześniej określonej ilości posiłków na miejsce. Jednak za odpowiednią opłatą można zapewnić ...

Page 1 of 2 1 2 »