Co dobrego w warzywach

Date 11 sep 2011

image

Zazwyczaj, gdy kto艣 dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce s膮 s艂odsze od warzyw, pi臋knie i zach臋caj膮co pachn膮, i nawet najwi臋kszy niejadek ma swoje ulubione jab艂ko lub pomara艅cz, na kt贸ry z rado艣ci膮 si臋 skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zach臋caj膮cego wygl膮du czy zapachu, s膮 w diecie tak samo potrzebne i wa偶ne jak owoce. Posiadaj膮 one tak liczn膮 list臋 zalet, 偶e potrawy zawieraj膮ce r贸偶ne warzywa, bez dw贸ch zda艅 powinny znajdowa膰 si臋 ka偶dego dnia na talerzach Polak贸w. Fitozwi膮zki w nich zawarte, chroni膮 organizm przed wyst膮pieniem nowotwor贸w. W tej materii najwi臋ksze dzia艂anie przypisuje si臋 warzywom kapustowatymkapusta, kalafior, brukselka, broku艂, rzepa, itp. Fitozwi膮zki maj膮 r贸wnie zdzia艂anie wychwytywania wolnych rodnik贸w, czyli s膮 przeciwutleniaczami. Chroni膮 uk艂ad kr膮偶enia, trawienia a tak偶e wzrok, co zawdzi臋czamy po艂膮czeniu dzia艂ania witaminy C i i betakarotenu. Warzywa typu czosnek, por, cebula i szczypiorek posiadaj膮 znakomite w艂asno艣ci antybakteryjne, co pomocne jest w czasie przezi臋bie艅 i os艂abienia organizmu. Pomagaj膮 w utrzymaniu zdrowej sylwetki oraz odpowiedniej wagi, poniewa偶 nie zawieraj膮 wielu kalorii. Aby najlepiej skorzysta膰 z dobra oferowanego przez warzywa, szczeg贸lnie te najzdrowsze, czyli sezonowe, niepop臋dzane podczas wzrostu chemicznymi 艣rodkami, najlepiej spo偶ywa膰 na surowo. Niestety podczas gotowania dochodzi do du偶ych strat witaminy C, kt贸ra wra偶liwa jest na wysok膮 temperatur臋, wi臋c im d艂u偶sza obr贸bka termiczna, tym wi臋kszy ubytek witamin w warzywach. Szukasz inspiracji kulinarnych? https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-gyros-warstwowa Wejd i poznaj co nowego

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Dlaczego warzywa s膮 dobre?
marchew, kt贸ra im d艂u偶ej jest gotowana, tym 艂atwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie traci膰 cennych sk艂adnik贸w, warzywa powinni艣my obiera膰 cienko, a w tych, w kt贸rych nie musimy, nie zdzierajmy sk贸rki. Warzywa, je艣li niespo偶ywane surowo, powinny by膰 jak najkr贸cej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest g ...
Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa ka偶dego dnia wi臋kszo艣ci Polak贸w. Lubimy szczeg贸lnie smaki, kt贸re poznali艣my w dzieci艅stwie, kt贸re kojarz膮 nam si臋 z rodzinna atmosfer膮 i pysznym posi艂kiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt 艂膮cz膮cy si臋 z dobrymi skojarzeniami, ale posiadaj膮 wiele innych pozytyw贸w, kt贸re sprawiaj膮, 偶 ...
Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
Im mniej przetwarzamy 偶ywno艣膰, tym wi臋ksz膮 warto艣膰 zdrowotn膮 ma ona dla nas. To prawda, ale nie nale偶y zapomnia艂 o tym, 偶e 偶ywno艣膰 przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny spos贸b, aby m贸c j膮 przechowywa膰 w pewnych postaciach i z fabryki wypu艣ci膰 j膮 na rynek. Istnieje kilka sposob贸w przetwarzania i utrwalania 偶ywno艣c ...

Page 1 of 2 1 2 »