Co dobrego w warzywach

Date 11 sep 2011

image

Zazwyczaj, gdy ktoś dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce są słodsze od warzyw, pięknie i zachęcająco pachną, i nawet największy niejadek ma swoje ulubione jabłko lub pomarańcz, na który z radością się skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zachęcającego wyglądu czy zapachu, są w diecie tak samo potrzebne i ważne jak owoce. Posiadają one tak liczną listę zalet, że potrawy zawierające różne warzywa, bez dwóch zdań powinny znajdować się każdego dnia na talerzach Polaków. Fitozwiązki w nich zawarte, chronią organizm przed wystąpieniem nowotworów. W tej materii największe działanie przypisuje się warzywom kapustowatymkapusta, kalafior, brukselka, brokuł, rzepa, itp. Fitozwiązki mają równie zdziałanie wychwytywania wolnych rodników, czyli są przeciwutleniaczami. Chronią układ krążenia, trawienia a także wzrok, co zawdzięczamy połączeniu działania witaminy C i i betakarotenu. Warzywa typu czosnek, por, cebula i szczypiorek posiadają znakomite własności antybakteryjne, co pomocne jest w czasie przeziębień i osłabienia organizmu. Pomagają w utrzymaniu zdrowej sylwetki oraz odpowiedniej wagi, ponieważ nie zawierają wielu kalorii. Aby najlepiej skorzystać z dobra oferowanego przez warzywa, szczególnie te najzdrowsze, czyli sezonowe, niepopędzane podczas wzrostu chemicznymi środkami, najlepiej spożywać na surowo. Niestety podczas gotowania dochodzi do dużych strat witaminy C, która wrażliwa jest na wysoką temperaturę, więc im dłuższa obróbka termiczna, tym większy ubytek witamin w warzywach.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Dlaczego warzywa są dobre?
marchew, która im dłużej jest gotowana, tym łatwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie tracić cennych składników, warzywa powinniśmy obierać cienko, a w tych, w których nie musimy, nie zdzierajmy skórki. Warzywa, jeśli niespożywane surowo, powinny być jak najkrócej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest g ...
Wartość domowych posiłków
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa każdego dnia większości Polaków. Lubimy szczególnie smaki, które poznaliśmy w dzieciństwie, które kojarzą nam się z rodzinna atmosferą i pysznym posiłkiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt łączący się z dobrymi skojarzeniami, ale posiadają wiele innych pozytywów, które sprawiają, ż ...
Sposoby przetwarzania żywności
Im mniej przetwarzamy żywność, tym większą wartość zdrowotną ma ona dla nas. To prawda, ale nie należy zapomniał o tym, że żywność przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny sposób, aby móc ją przechowywać w pewnych postaciach i z fabryki wypuścić ją na rynek. Istnieje kilka sposobów przetwarzania i utrwalania żywnośc ...

Page 1 of 2 1 2 »