Co przygotowywać z kapusty?

Date 11 sep 2011

image

Kapusta ma w naszej polskiej tradycyjnej kuchni bardzo ważne miejsce. Jest nieodzownym składnikiem choćby takich potraw jak bigos, wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy gołąbki. Większość z nas poprzestaje na takim wykorzystaniu tego pysznego, ale niestety ciężkostrawnego warzywa, tym bardziej, że potrawy te są dość czasochłonne w przygotowaniu i dlatego też zwykle nie robimy ich zbyt często. Kapusta jest jednak bardzo zdrowa (jej właściwości wzdymające można zniwelować poprzez dodanie do potrawy z nią przypraw, które usprawniają trawienie), tania, a potrawy z niej przygotowywane są pyszne i nadają się do wielokrotnego odgrzewania, jest to więc warzywo wszechstronne i ekonomiczne. Warto więc zastanowić się, do czego jeszcze można ją wykorzystywać. Godne polecenia są zupy z kapusty. Faktem jest, że jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba ją sporo gotować, by stała się miękka (dobrze jest pokroić ją wcześniej i posolić, ewentualnie dodać jeszcze inne potrawy, a potem odstawić na noc, wówczas szybciej zmięknie i będzie się krócej gotowała), ale czas można zyskać, jeśli ugotuje się jej większą ilość i odgrzeje następnego dnia zamiast gotować kolejny obiad. Co ważne, zupy takie można przygotować i w bardziej treściwej, i dietetycznej wersji. Wariant dla osób, które nie muszą dbać o linię i nie wystrzegają się cięższych potraw może zawierać mięsną wkładkę i być wzbogacony mąką oraz śmietaną, dietetyczna wersja zaś jest ugotowana na wywarze z warzyw i pozostaje klarowna, czyli nie zaciąga się jej mąką ani nie dodaje śmietany. Zupa taka jest bardzo zdrowa, a także pożywna, nawet jeśli zawiera same warzywa, gdyż kapusta na długo daje w żołądku uczucie sytości. Doskonale smakuje również kapusta nadziewana, w smaku przypominająca nieco gołąbki, ale prezentująca się bardzo efektywnie i znacznie szybsza w przygotowaniu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Do czego używać dyni?
    Dynia w naszym kraju nie jest szczególnie popularna, nawet jeśli ją hodujemy, to zwykle do ozdoby, a nie do przygotowywania z niej potraw. Dawniej w naszej kuchni gościła często, a dziś je zapomniana. To niedobrze, bo przede wszystkim jest zdrowa – zawiera dużo potasu i cennych witamin, a poza tym jest bardzo wszechstronna. Jej walory sma ...
    Co podawać na śniadanie?
    Każda pani domu ma ten problem – co podawać swojej rodzinie na śniadanie? Wiadomo, że śniadanie powinno być pożywne i zapewnić dawkę energii aż do następnego posiłku, czyli drugiego śniadania albo nawet obiadu, bo mimo iż dietetycy zalecają spożywać drugie śniadania, mało kto się do tego zalecenia stosuje. Co więc jadać, by ...
    Zdrowa żywność wciąż niepopularna
    W naszym kraju zdrowa żywność nie jest niestety tak mocno rozpowszechniona jak w innych krajach, na czym tracą tylko nasze kubki smakowe oraz organizmy. Przyczyn tego zjawiska jest na pewno wiele, ale najważniejsze bez wątpienia są trzy, które wskazać można bardzo łatwo: nasza wciąż mała świadomość na temat zdrowej żywności i zna ...

    Page 1 of 2 1 2 »