Co przygotowywać z kapusty?

Date 11 sep 2011

image

Kapusta ma w naszej polskiej tradycyjnej kuchni bardzo ważne miejsce. Jest nieodzownym składnikiem choćby takich potraw jak bigos, wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy gołąbki. Większość z nas poprzestaje na takim wykorzystaniu tego pysznego, ale niestety ciężkostrawnego warzywa, tym bardziej, że potrawy te są dość czasochłonne w przygotowaniu i dlatego też zwykle nie robimy ich zbyt często. Kapusta jest jednak bardzo zdrowa (jej właściwości wzdymające można zniwelować poprzez dodanie do potrawy z nią przypraw, które usprawniają trawienie), tania, a potrawy z niej przygotowywane są pyszne i nadają się do wielokrotnego odgrzewania, jest to więc warzywo wszechstronne i ekonomiczne. Warto więc zastanowić się, do czego jeszcze można ją wykorzystywać. Godne polecenia są zupy z kapusty. Faktem jest, że jeśli kapusta nie jest młoda, trzeba ją sporo gotować, by stała się miękka (dobrze jest pokroić ją wcześniej i posolić, ewentualnie dodać jeszcze inne potrawy, a potem odstawić na noc, wówczas szybciej zmięknie i będzie się krócej gotowała), ale czas można zyskać, jeśli ugotuje się jej większą ilość i odgrzeje następnego dnia zamiast gotować kolejny obiad. Co ważne, zupy takie można przygotować i w bardziej treściwej, i dietetycznej wersji. Wariant dla osób, które nie muszą dbać o linię i nie wystrzegają się cięższych potraw może zawierać mięsną wkładkę i być wzbogacony mąką oraz śmietaną, dietetyczna wersja zaś jest ugotowana na wywarze z warzyw i pozostaje klarowna, czyli nie zaciąga się jej mąką ani nie dodaje śmietany. Zupa taka jest bardzo zdrowa, a także pożywna, nawet jeśli zawiera same warzywa, gdyż kapusta na długo daje w żołądku uczucie sytości. Doskonale smakuje również kapusta nadziewana, w smaku przypominająca nieco gołąbki, ale prezentująca się bardzo efektywnie i znacznie szybsza w przygotowaniu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Do czego używać dyni?
Dynia w naszym kraju nie jest szczególnie popularna, nawet jeśli ją hodujemy, to zwykle do ozdoby, a nie do przygotowywania z niej potraw. Dawniej w naszej kuchni gościła często, a dziś je zapomniana. To niedobrze, bo przede wszystkim jest zdrowa – zawiera dużo potasu i cennych witamin, a poza tym jest bardzo wszechstronna. Jej walory sma ...
Co podawać na śniadanie?
Każda pani domu ma ten problem – co podawać swojej rodzinie na śniadanie? Wiadomo, że śniadanie powinno być pożywne i zapewnić dawkę energii aż do następnego posiłku, czyli drugiego śniadania albo nawet obiadu, bo mimo iż dietetycy zalecają spożywać drugie śniadania, mało kto się do tego zalecenia stosuje. Co więc jadać, by ...
Zdrowa żywność wciąż niepopularna
W naszym kraju zdrowa żywność nie jest niestety tak mocno rozpowszechniona jak w innych krajach, na czym tracą tylko nasze kubki smakowe oraz organizmy. Przyczyn tego zjawiska jest na pewno wiele, ale najważniejsze bez wątpienia są trzy, które wskazać można bardzo łatwo: nasza wciąż mała świadomość na temat zdrowej żywności i zna ...

Page 1 of 2 1 2 »