Co ułatwia trawienie

Date 11 sep 2011

image

Każdy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, które objawiają się na różne sposoby. Najczęściej cierpią na nie osoby stosujące niewłaściwą dietę, kobiety ciężarne, u których płód uciska na wnętrzności, oraz osoby otyłe, u których tłuszcz wywiera nacisk na organy wewnętrzne. W zasadzie trawienie zaczyna się już w momencie, w którym podnosimy jedzenie do ust, bo sam widok i zapach sprawia, że zaczyna wydzielać się ślina i soki trawienne, a cały układ pokarmowy, wraz z pierwszym kęsem, zabiera się do ciężkiej pracy. A jego praca jest tym cięższa, im więcej jemy produktów wysoko przetworzonych czy tłustych. Niestrawność często wynika ze złej, zbyt późnej godziny przyswajania posiłków, więc warto jest zwrócić uwagę, abyśmy ostatni posiłek spożywali nie później, niż na dwie godziny przed zaśnięciem. Jełki zrobimy to później, jedzenie będzie dłużej zalegało w układzie trawiennym. Potrawy tłuste, czy alkohol zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, co może prowadzić do przykrego uczucia zgagi. Nadużywanie alkoholu może prowadzić do problemów ze wrzodami i nieżytem żołądka. Bardzo ważne jest, aby spożywać odpowiednia porcję warzyw i owoców, oraz produktów pełnoziarnistych, ponieważ tylko taka, zbilansowana dieta zapobiegnie zaparciom, wzdęciom i brzydkiemu zapachowi z ust. Pokarm obfitujący w potrzebny błonnik, czyli np. chleb pełnoziarnisty, makaron z pełnych zbóż oraz ryż brunatny i warzywa, powinny być podstawą diety każdego człowieka. torty artystyczne

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zdrowa żywność
Bardzo dużo mówi się o tym, że powinniśmy spożywać w ciągu dnia 5 porcji warzyw i owoców, aby funkcjonować w zdrowiu. Wielką wagę w procesie trawienia i funkcjonowanie całego organizmu, ma woda, która zapobiega zaparciom i pomaga pozbyć się skutków nagromadzenia toksyn we krwi. Jeśli problemy z trawieniem pojawiają się ciągle, ...
Co dobrego w warzywach
Zazwyczaj, gdy ktoś dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce są słodsze od warzyw, pięknie i zachęcająco pachną, i nawet największy niejadek ma swoje ulubione jabłko lub pomarańcz, na który z radością się skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zachęcającego wyglądu czy zapachu, są w die ...
Dlaczego warzywa są dobre?
marchew, która im dłużej jest gotowana, tym łatwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie tracić cennych składników, warzywa powinniśmy obierać cienko, a w tych, w których nie musimy, nie zdzierajmy skórki. Warzywa, jeśli niespożywane surowo, powinny być jak najkrócej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest g ...

Page 1 of 2 1 2 »