Co u艂atwia trawienie

Date 11 sep 2011

image

Ka偶dy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, kt贸re objawiaj膮 si臋 na r贸偶ne sposoby. Najcz臋艣ciej cierpi膮 na nie osoby stosuj膮ce niew艂a艣ciw膮 diet臋, kobiety ci臋偶arne, u kt贸rych p艂贸d uciska na wn臋trzno艣ci, oraz osoby oty艂e, u kt贸rych t艂uszcz wywiera nacisk na organy wewn臋trzne. W zasadzie trawienie zaczyna si臋 ju偶 w momencie, w kt贸rym podnosimy jedzenie do ust, bo sam widok i zapach sprawia, 偶e zaczyna wydziela膰 si臋 艣lina i soki trawienne, a ca艂y uk艂ad pokarmowy, wraz z pierwszym k臋sem, zabiera si臋 do ci臋偶kiej pracy. A jego praca jest tym ci臋偶sza, im wi臋cej jemy produkt贸w wysoko przetworzonych czy t艂ustych. Niestrawno艣膰 cz臋sto wynika ze z艂ej, zbyt p贸藕nej godziny przyswajania posi艂k贸w, wi臋c warto jest zwr贸ci膰 uwag臋, aby艣my ostatni posi艂ek spo偶ywali nie p贸藕niej, ni偶 na dwie godziny przed za艣ni臋ciem. Je艂ki zrobimy to p贸藕niej, jedzenie b臋dzie d艂u偶ej zalega艂o w uk艂adzie trawiennym. Potrawy t艂uste, czy alkohol zwi臋ksza wydzielanie kwas贸w 偶o艂膮dkowych, co mo偶e prowadzi膰 do przykrego uczucia zgagi. Nadu偶ywanie alkoholu mo偶e prowadzi膰 do problem贸w ze wrzodami i nie偶ytem 偶o艂膮dka. Bardzo wa偶ne jest, aby spo偶ywa膰 odpowiednia porcj臋 warzyw i owoc贸w, oraz produkt贸w pe艂noziarnistych, poniewa偶 tylko taka, zbilansowana dieta zapobiegnie zaparciom, wzd臋ciom i brzydkiemu zapachowi z ust. Pokarm obfituj膮cy w potrzebny b艂onnik, czyli np. chleb pe艂noziarnisty, makaron z pe艂nych zb贸偶 oraz ry偶 brunatny i warzywa, powinny by膰 podstaw膮 diety ka偶dego cz艂owieka. Sprawd ofert na piece piekarskie do wypieku chleba.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Zdrowa 偶ywno艣膰
Bardzo du偶o m贸wi si臋 o tym, 偶e powinni艣my spo偶ywa膰 w ci膮gu dnia 5 porcji warzyw i owoc贸w, aby funkcjonowa膰 w zdrowiu. Wielk膮 wag臋 w procesie trawienia i funkcjonowanie ca艂ego organizmu, ma woda, kt贸ra zapobiega zaparciom i pomaga pozby膰 si臋 skutk贸w nagromadzenia toksyn we krwi. Je艣li problemy z trawieniem pojawiaj膮 si臋 ci膮gle, ...
Co dobrego w warzywach
Zazwyczaj, gdy kto艣 dostaje do wyboru, zjedzenie warzywa lub owocu, wybiera ten drugi wariant. Zazwyczaj owoce s膮 s艂odsze od warzyw, pi臋knie i zach臋caj膮co pachn膮, i nawet najwi臋kszy niejadek ma swoje ulubione jab艂ko lub pomara艅cz, na kt贸ry z rado艣ci膮 si臋 skusi. Warzywa z kolei mimo mniej zach臋caj膮cego wygl膮du czy zapachu, s膮 w die ...
Dlaczego warzywa s膮 dobre?
marchew, kt贸ra im d艂u偶ej jest gotowana, tym 艂atwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie traci膰 cennych sk艂adnik贸w, warzywa powinni艣my obiera膰 cienko, a w tych, w kt贸rych nie musimy, nie zdzierajmy sk贸rki. Warzywa, je艣li niespo偶ywane surowo, powinny by膰 jak najkr贸cej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest g ...

Page 1 of 2 1 2 »