Czekolada w kuchni

Date 11 sep 2011

image

Kt├│┼╝ z nas nie lubi czekolady. Warto to wykorzysta─ç przygotowuj─ůc z jej dodatkiem pyszne desery lub ciasta. Nie z ka┼╝dej jednak czekolady uda nam si─Ö przygotowa─ç taki sam deser. Ka┼╝da czekolada nadaje si─Ö bowiem do zrobienia innego deseru lub ciasta. I tak czekolad─Ö gorzk─ů mo┼╝emy wykorzysta─ç do zrobienia polewy do ciasta, mo┼╝na z niej przygotowa─ç mus lub krem. Z kolei czekolada mleczna lepiej si─Ö sprawdzi jako dodatek do g─Östego kremu z alkoholem, mo┼╝na te┼╝ j─ů doda─ç do budyniu. Bia┼éa czekolada to najlepszy materia┼é do przygotowania dekoracji ciemnych ciast. O oto przepis na wykonanie domowych trufli z wykorzystaniem gorzkiej czekolady. Do ich przygotowania potrzebujemy 200 g gorzkiej czekolady, tabliczk─Ö czekolady deserowej, 50 g mas┼éa, ┼éy┼╝eczk─Ö spirytusu, 7 ┼éy┼╝ek cukru pudru. Gorzk─ů czekolad─Ö ┼éamiemy na kawa┼éki i roztapiamy w k─ůpieli wodnej (┼éamiemy j─ů na kawa┼éki, umieszczamy w miseczce lub garnuszku, ustawiamy w garnku nape┼énionym gor─ůc─ů wod─ů, mieszamy a┼╝ czekolada si─Ö rozpu┼Ťci). Zdejmujemy i lekko studzimy. Mas┼éo ucieramy z 5 ┼éy┼╝kami cukru pudru, dodaj─ůc w trakcie ucierania po ┼éy┼╝ce czekolady. ┼ü─ůczymy z alkoholem mieszaj─ůc. Wstawiamy do lod├│wki. Z zimnej masy r─Ökami opr├│szonymi cukrem pudrem toczymy niewielkie kuleczki. Gotowe kuleczki obtaczamy w startej czekoladzie deserowej.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Jak upiec pyszn─ů g─Ö┼Ť
Do pieczenia najlepiej nadaj─ů si─Ö m┼éode g─Ösi, wybieraj─ůc wi─Öc g─Ö┼Ť do pieczenia wybierajmy g─Ösi─ů tuszk─Ö wa┼╝─ůc─ů maksymalnie 4 kg. Nie ma znaczenia, czy kupimy g─Ö┼Ť ┼Ťwie┼╝─ů czy te┼╝ mro┼╝on─ů. Je┼Ťli jednak zdecydujemy si─Ö na zakup mro┼╝onej tuszki to pami─Ötajmy, ┼╝e proces rozmna┼╝ania musi przebiega─ç powoli. Oczywi┼Ťcie przed pie ...
Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowi─ůzkowe dania na kolacje wigilijn─ů. Do przygotowania tego dania dla 4 os├│b musimy przygotowa─ç 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 du┼╝─ů cebul─Ö, 50 g suszonych grzyb├│w (najlepiej prawdziwk├│w), 4 ┼éy┼╝ki oleju, ┼éy┼╝k─Ö m─ůki, s├│l i pieprz. Wieczorem przed wigili─ů starannie p┼éuczemy suszo ...
Pier┼Ť z kurczaka w koperkowym sosie
Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podw├│jne filety z kurczaka, du┼╝ego p─Öczka koperku, 3 ┼éy┼╝ek ┼Ťmietany, oleju do sma┼╝enia p├│┼é ┼éy┼╝ki m─ůki, soli i granulowanego czosnku. P┼éuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. P┼éuczemy piersi z kurczaka, podw├│jne dzielimy na pojedyncze cz─Ö┼Ťci. Po op┼éukaniu osuszamy je ...

Page 1 of 2 1 2 »