Czekolada w kuchni

Date 11 sep 2011

image

Któż z nas nie lubi czekolady. Warto to wykorzystać przygotowując z jej dodatkiem pyszne desery lub ciasta. Nie z każdej jednak czekolady uda nam się przygotować taki sam deser. Każda czekolada nadaje się bowiem do zrobienia innego deseru lub ciasta. I tak czekoladę gorzką możemy wykorzystać do zrobienia polewy do ciasta, można z niej przygotować mus lub krem. Z kolei czekolada mleczna lepiej się sprawdzi jako dodatek do gęstego kremu z alkoholem, można też ją dodać do budyniu. Biała czekolada to najlepszy materiał do przygotowania dekoracji ciemnych ciast. O oto przepis na wykonanie domowych trufli z wykorzystaniem gorzkiej czekolady. Do ich przygotowania potrzebujemy 200 g gorzkiej czekolady, tabliczkę czekolady deserowej, 50 g masła, łyżeczkę spirytusu, 7 łyżek cukru pudru. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (łamiemy ją na kawałki, umieszczamy w miseczce lub garnuszku, ustawiamy w garnku napełnionym gorącą wodą, mieszamy aż czekolada się rozpuści). Zdejmujemy i lekko studzimy. Masło ucieramy z 5 łyżkami cukru pudru, dodając w trakcie ucierania po łyżce czekolady. Łączymy z alkoholem mieszając. Wstawiamy do lodówki. Z zimnej masy rękami oprószonymi cukrem pudrem toczymy niewielkie kuleczki. Gotowe kuleczki obtaczamy w startej czekoladzie deserowej.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak upiec pyszną gęś
Do pieczenia najlepiej nadają się młode gęsi, wybierając więc gęś do pieczenia wybierajmy gęsią tuszkę ważącą maksymalnie 4 kg. Nie ma znaczenia, czy kupimy gęś świeżą czy też mrożoną. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup mrożonej tuszki to pamiętajmy, że proces rozmnażania musi przebiegać powoli. Oczywiście przed pie ...
Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na kolacje wigilijną. Do przygotowania tego dania dla 4 osób musimy przygotować 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 dużą cebulę, 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), 4 łyżki oleju, łyżkę mąki, sól i pieprz. Wieczorem przed wigilią starannie płuczemy suszo ...
Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójne filety z kurczaka, dużego pęczka koperku, 3 łyżek śmietany, oleju do smażenia pół łyżki mąki, soli i granulowanego czosnku. Płuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. Płuczemy piersi z kurczaka, podwójne dzielimy na pojedyncze części. Po opłukaniu osuszamy je ...

Page 1 of 2 1 2 »