Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?

Date 11 sep 2011

image

Przeglądając internetowe fora o tematyce kulinarnej oraz blogi, można zauważyć, że wiele osób dużą wagę przykłada do tego, by przygotowywane potrawy były jak najbardziej zdrowe i naturalne. Duża część osób uważa, że wstydem dla dobrej gospodyni domowej czy dobrego kucharza jest korzystanie z takich pomocy jak zupy z torebek, sosy z proszku, granulowane przyprawy, a przede wszystkim słynne kostki rosołowe, które cieszyły się wielką popularnością odkąd tylko pojawiły się na naszym rodzimym rynku. Obecnie również w wielu domach nie może się bez nich obyć żadna zupa czy sos, jednak niektóre osoby bardzo to krytykując, argumentując, że w tego rodzaju sztucznych „tworach” nie ma nic dobrego, a już na pewno nic, czego nie dałoby się zastąpić czymś zdrowszym i zupełnie naturalnym. Oczywiście, kostki rosołowe można zastąpić bulionem, który jednak musi się długo gotować, zupy z proszku można przyrządzić samodzielnie, bez korzystania z torebek, zaś wszelkie sztuczne przyprawy świetnie zastąpią naturalne zioła, suszone lub świeże, suszony czosnek, ziele angielskie, listek laurowy itp. Produkty z torebek często, jeśli nie zawsze, zawierają substancje chemiczne, konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty, które nie są szczególnie polecane. Niektóre z nich uzależniają nasze kubki smakowe, przez co stale musimy ich używać, bo naturalne potrawy wydają nam się nieprzyprawione i bez smaku. Jednak nie ma co popadać w skrajności i unikać takich rzeczy jak ognia, bo czasem nie można się bez nich obyć, zwłaszcza w przypadku osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
Coraz więcej pracujących, zabieganych osób decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych jeśli chodzi o przygotowanie jedzenia na jakąś imprezę okolicznościową czy nawet święta. Oczywiście nie wszyscy to pochwalają i duża część osób w ogóle sobie tego nie wyobraża, zwłaszcza jeśli chodzi o święta, których przygot ...
Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
Nie wszyscy lubią tatar z mięsa mielonego, ponieważ nie każdy przepada za mięsem surowym, a ponadto niektóre osoby obawiają się je jeść w takiej postaci z powodu chorób i pasożytów, jakie mogą być obecne w mięsie niepodanym obróbce termicznej. Rozwiązaniem może być tatar śledziowy, który jest smaczny, prezentuje się bardzo wy ...
Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
Warzywa strączkowe zawierają duże ilości białka i choćby z tego powodu warto je jeść jak najczęściej. Są również bardzo smaczne, łatwo dostępne oraz mają wszechstronne wykorzystanie. Zadbajmy więc, by często przyrządzać z nich rozmaite potrawy. Można zacząć od prostej sałatki fasolowej. Do jej przygotowania potrzeba: po 10 d ...

Page 1 of 2 1 2 »