Czym jest przetwarzanie żywności

Date 11 sep 2011

image

Innym znanym sposobem, szczególnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji serów, chlebów, jogurtów, win oraz swojskich ogórków kiszonych czy buraków. Jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje możliwość znacznego wydłużenia daty przydatności poszczególnych produktów do spożycia. Co ważne, fermentacja podnosi zawartość pewnych składników odżywczych w produktach, nie wpływając specjalnie negatywnie na zawartość innych, takich jak witamin. Wędzenie, solenie, marynowanie to jeszcze inne metody, dzięki którym produkty dłużej zachowują zdatność do spożycia oraz zyskują charakterystyczny i bardzo lubiany przez większość smak. Tak samo jak przed laty, tak teraz również taka forma przetwarzania cieszy się popularnością, mimo iż znaczna zawartość sodu nie służy organizmowi. Przemiał ziarna zbóż z kolei prowadzi do znacznego ubytku składników odżywczych, więc taka żywność często bywa sztucznie wzbogacana. Istnieje również sposób, który wzbudza wiele obaw wśród konsumentów, czyli napromieniowanie jonizujące danych produktów. Jest ono bezpieczne dla zdrowia, ponieważ w ten sposób przerobiony produkt nie kumuluje w sobie tego rodzaju promieniowania. Stosuje się ją w celach zahamowania procesu kiełkowania, redukcji zakażenia pasożytami, opóźniania dojrzewania, ogranicza zarobaczenie, okres psucia się produktów oraz ogólnej sterylizacji. chwilwki przez internet chwilwki przez internet darmowe online

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Wspólne gotowanie z dzieckiem
Zaprośmy dziecko do kuchni, aby mogło nie tylko próbować przyrządzonych potraw, ale i samo zaangażowało się w pomoc przy prostych czynnościach. Małe dzieci są bardzo ciekawe nowych doświadczeń, chętnie pomagają bliskim w mieszaniu łyżką w misce czy przesiewaniu mąki przez sitko. Maluchy wciągają się w czynności i chętnie do ...
Gotowanie z dzieckiem
Maluchowi śmiało można powierzyć prace niewymagające wielkiej wprawy, ale dające poczucie, że dziecko robi coś ważnego. Mieszanie, wkładanie do miski potrzebnych składników, przesiewanie mąki, wałkowanie kruchego ciasta to wdzięczne zadania, z którymi łatwo poradzą sobie małe, niewprawne rączki. Wielka radość sprawi również ...
Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
Każda osoba, która kiedykolwiek była na diecie wie, jak wiele jej utrzymania wymaga poświęceń. Najważniejsze jest przestrzeganie zasad diety, która najbezpieczniejsza jest z polecenia dietetyka. Ilość owoców, warzyw, płynów, kaloryczność potraw sprawia, że często zniechęcamy się do tego typu przedsięwzięć. Efekty nie pojawiaj ...

Page 1 of 2 1 2 »