Czym posypać upieczone ciasto

Date 11 sep 2011

image

W okresie jesiennym często pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Tego typu ciasta najlepiej smakują, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami możemy posypać równie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadzą naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jabłkami warto użyć cynamonu. W sklepach dostępny jest obecnie nie tylko cynamon, ale także cukier cynamonowy. Bardzo słodkie ciasta z dodatkiem gruszek nabiorą nowego smaku, kiedy po upieczeniu posypiemy je niewielką ilością kakao. Do słodkich ciast najlepsze jest kakao bez dodatku cukru, słodkich ciast nie ma już przecież konieczności dosładzać dodatkowym cukrem zawartym w kakao. Do ciast z gruszkami doskonale pasuje nie tylko kakao, ale także cukier waniliowy. Cukier waniliowy dobrze komponuje się także z jabłecznikami. Jeszcze inny zamiennik tradycyjnego cukru pudru to cukier trzcinowy. Możliwości zamienników cukru pudru jest znacznie więcej. Ciasta z owocami możemy polewać polewą z czekolady, możemy pokrywać je karmelem, posypać wiórkami czekolady. posypać przed pieczeniem kruszonką. Z dodatkiem kruszonki bardzo smaczne są ciasta kruche oraz drożdżowe. Wierzch ciasta możemy posypać także wiórkami kokosowymi lub tartymi lub grubo siekanymi orzechami.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
    Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziemy potrzebować 20 sztuk pieczarek (trzeba wybrać większe, najlepiej takie średnie), 2 dag tartej bułki, 2 dag masła i dodatkowo 4 dag masła, 5 dag cebuli, 1 jajka, łyżki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag żółtego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...
    Z czym podawać szparagi
    Delikatne białe lub zielone szparagi można łączyć przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparagów doskonale smakują ryby morskie takie jak halibut czy łosoś. Doskonałym dodatkiem do ugotowanych szparagów jest także dojrzewająca szynka, pieczony lub wędzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparagów dobrze smakują także sery ko ...
    O różnych rodzajach mąki
    Mąka pszenna jest mąką najczęściej wykorzystywaną w kuchni. Konsystencja mąki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzięki temu wypieki z mąki pszennej zwiększają swoją objętość, czyli rosną. Mąka pszenna to mąka bardzo uniwersalna. Można z niej przygotować ciasto a makaron, można z niej piec ciasta, przygotowywać ...

    Page 1 of 2 1 2 »