Czym posypa─ç upieczone ciasto

Date 11 sep 2011

image

W okresie jesiennym cz─Östo pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoc├│w. Tego typu ciasta najlepiej smakuj─ů, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami mo┼╝emy posypa─ç r├│wnie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadz─ů naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jab┼ékami warto u┼╝y─ç cynamonu. W sklepach dost─Öpny jest obecnie nie tylko cynamon, ale tak┼╝e cukier cynamonowy. Bardzo s┼éodkie ciasta z dodatkiem gruszek nabior─ů nowego smaku, kiedy po upieczeniu posypiemy je niewielk─ů ilo┼Ťci─ů kakao. Do s┼éodkich ciast najlepsze jest kakao bez dodatku cukru, s┼éodkich ciast nie ma ju┼╝ przecie┼╝ konieczno┼Ťci dos┼éadza─ç dodatkowym cukrem zawartym w kakao. Do ciast z gruszkami doskonale pasuje nie tylko kakao, ale tak┼╝e cukier waniliowy. Cukier waniliowy dobrze komponuje si─Ö tak┼╝e z jab┼éecznikami. Jeszcze inny zamiennik tradycyjnego cukru pudru to cukier trzcinowy. Mo┼╝liwo┼Ťci zamiennik├│w cukru pudru jest znacznie wi─Öcej. Ciasta z owocami mo┼╝emy polewa─ç polew─ů z czekolady, mo┼╝emy pokrywa─ç je karmelem, posypa─ç wi├│rkami czekolady. posypa─ç przed pieczeniem kruszonk─ů. Z dodatkiem kruszonki bardzo smaczne s─ů ciasta kruche oraz dro┼╝d┼╝owe. Wierzch ciasta mo┼╝emy posypa─ç tak┼╝e wi├│rkami kokosowymi lub tartymi lub grubo siekanymi orzechami.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
Do przygotowania faszerowanych pieczarek b─Ödziemy potrzebowa─ç 20 sztuk pieczarek (trzeba wybra─ç wi─Öksze, najlepiej takie ┼Ťrednie), 2 dag tartej bu┼éki, 2 dag mas┼éa i dodatkowo 4 dag mas┼éa, 5 dag cebuli, 1 jajka, ┼éy┼╝ki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag ┼╝├│┼étego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...
Z czym podawa─ç szparagi
Delikatne bia┼ée lub zielone szparagi mo┼╝na ┼é─ůczy─ç przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparag├│w doskonale smakuj─ů ryby morskie takie jak halibut czy ┼éoso┼Ť. Doskona┼éym dodatkiem do ugotowanych szparag├│w jest tak┼╝e dojrzewaj─ůca szynka, pieczony lub w─Ödzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparag├│w dobrze smakuj─ů tak┼╝e sery ko ...
O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
M─ůka pszenna jest m─ůk─ů najcz─Ö┼Ťciej wykorzystywan─ů w kuchni. Konsystencja m─ůki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzi─Öki temu wypieki z m─ůki pszennej zwi─Ökszaj─ů swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç, czyli rosn─ů. M─ůka pszenna to m─ůka bardzo uniwersalna. Mo┼╝na z niej przygotowa─ç ciasto a makaron, mo┼╝na z niej piec ciasta, przygotowywa─ç ...

Page 1 of 2 1 2 »