Czym posypać upieczone ciasto

Date 11 sep 2011

image

W okresie jesiennym często pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Tego typu ciasta najlepiej smakują, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami możemy posypać równie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadzą naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jabłkami warto użyć cynamonu. W sklepach dostępny jest obecnie nie tylko cynamon, ale także cukier cynamonowy. Bardzo słodkie ciasta z dodatkiem gruszek nabiorą nowego smaku, kiedy po upieczeniu posypiemy je niewielką ilością kakao. Do słodkich ciast najlepsze jest kakao bez dodatku cukru, słodkich ciast nie ma już przecież konieczności dosładzać dodatkowym cukrem zawartym w kakao. Do ciast z gruszkami doskonale pasuje nie tylko kakao, ale także cukier waniliowy. Cukier waniliowy dobrze komponuje się także z jabłecznikami. Jeszcze inny zamiennik tradycyjnego cukru pudru to cukier trzcinowy. Możliwości zamienników cukru pudru jest znacznie więcej. Ciasta z owocami możemy polewać polewą z czekolady, możemy pokrywać je karmelem, posypać wiórkami czekolady. posypać przed pieczeniem kruszonką. Z dodatkiem kruszonki bardzo smaczne są ciasta kruche oraz drożdżowe. Wierzch ciasta możemy posypać także wiórkami kokosowymi lub tartymi lub grubo siekanymi orzechami.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak zrobić faszerowane pieczarki
Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziemy potrzebować 20 sztuk pieczarek (trzeba wybrać większe, najlepiej takie średnie), 2 dag tartej bułki, 2 dag masła i dodatkowo 4 dag masła, 5 dag cebuli, 1 jajka, łyżki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag żółtego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...
Z czym podawać szparagi
Delikatne białe lub zielone szparagi można łączyć przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparagów doskonale smakują ryby morskie takie jak halibut czy łosoś. Doskonałym dodatkiem do ugotowanych szparagów jest także dojrzewająca szynka, pieczony lub wędzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparagów dobrze smakują także sery ko ...
O różnych rodzajach mąki
Mąka pszenna jest mąką najczęściej wykorzystywaną w kuchni. Konsystencja mąki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzięki temu wypieki z mąki pszennej zwiększają swoją objętość, czyli rosną. Mąka pszenna to mąka bardzo uniwersalna. Można z niej przygotować ciasto a makaron, można z niej piec ciasta, przygotowywać ...

Page 1 of 2 1 2 »