Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?

Date 11 sep 2011

image

Od jakiegoś czasu wielką popularnością w polskim Internecie cieszą się blogi kulinarne. Ich wielką zaletą dla czytelników jest fakt, że prowadzą je zwyczajni ludzie, nie zawodowcy – szefowie kuchni, kucharze i osoby, które na co dzień mają do czynienia z gotowaniem, ale osoby takie, jak my, czyli pracujące w zupełnie innej branży czy gospodynie domowe. Dla osób tych gotowanie jest nie sposobem na życie, a wielką pasją, którą chętnie dzielą się z innymi. Na blogach tych prowadzący je ludzie dzielą się swymi własnymi przepisami czy też modyfikacjami znanych już przepisów, wypróbowują nowe i przekazują swoje wrażenia z ich wykonania (wraz z atrakcyjnymi zdjęciami), ale przede wszystkim – zachęcają innych do gotowania. Pewnie każdy, kto choć raz był na takim blogu i przejrzał go nieco uważniej, może stwierdzić, że nabrał ochoty na przygotowanie któregoś z proponowanych dań. Nie tylko umiejętne opisy i piękne zdjęcia mocno do tego zachęcają, ale przede wszystkim niekłamana pasja, jaka przebija ze wszystkich postów blogerów kulinarnych. Poza tym zazwyczaj opisują oni przyrządzanie poszczególnych potraw w taki sposób, że wydają się one szalenie łatwe do przygotowania (i zazwyczaj takie właśnie są, a przynajmniej jest wszystko idealnie wyjaśnione), mimo iż zazwyczaj jednocześnie prezentują się tak, jakby przyrządził je szef kuchni najlepszej restauracji. Jest to więc prawdziwa gratka dla osób, które chcą podszkolić swoje umiejętności gotowania lub też polubić tę czynność, co dzięki blogom jest bardzo łatwe.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak polubić owoce morza?
Nie wszyscy lubią owoce morza, ale warto się do nich przekonać, bo nie tylko można z nich przyrządzić bardzo smaczne potrawy (których jest ogromna ilość), ale również są one bardzo zdrowe – zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo potrzebne, ale w żywności jest ich mało. Poza tym owoców morza jest tak ...
Jak gotować tanio, ale dobrze?
Wiele osób uważa, że jedzenie to jedna z tych rzeczy, na których nie warto oszczędzać, bo tylko droższe składniki są dobrej jakości, a więc gwarantują smak i prozdrowotne właściwości przyrządzanych z nich posiłków. Jest w tym ziarno prawdy, ale wcale nie oznacza to, że na jedzenie trzeba wydawać fortunę, by jadać smacznie i zd ...
Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
Przeglądając internetowe fora o tematyce kulinarnej oraz blogi, można zauważyć, że wiele osób dużą wagę przykłada do tego, by przygotowywane potrawy były jak najbardziej zdrowe i naturalne. Duża część osób uważa, że wstydem dla dobrej gospodyni domowej czy dobrego kucharza jest korzystanie z takich pomocy jak zupy z torebek, sosy ...

Page 1 of 2 1 2 »