Dlaczego warzywa s膮 dobre?

Date 11 sep 2011

image

marchew, kt贸ra im d艂u偶ej jest gotowana, tym 艂atwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie traci膰 cennych sk艂adnik贸w, warzywa powinni艣my obiera膰 cienko, a w tych, w kt贸rych nie musimy, nie zdzierajmy sk贸rki. Warzywa, je艣li niespo偶ywane surowo, powinny by膰 jak najkr贸cej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest gotowanie ich w stanie drobno pokrojonym, poniewa偶 z nich ucieka najwi臋cej sk艂adnik贸w. Co prawda w zupach dostaj膮 si臋 do wywaru, kt贸ry spo偶ywamy, ale mimo wszystko d艂ugo gotowane notuj膮 straty. Doskona艂ym rozwi膮zaniem jest wyciskanie 艣wie偶ego soku w sokowir贸wce, poniewa偶 je艂ki nie lubimy danego rodzaju warzyw, mo偶emy wymiesza膰 go z innym i wtedy smak b臋dzie 艂atwiejszy do zaakceptowania. Bardzo cz臋sto wyciska si臋 i 艂膮czy marchew, jab艂ko i buraki. Pozyskany sok jest bezcenny dla zdrowia, wi臋c warto go pi膰 ka偶dego dnia. Warzywa mo偶na 艣mia艂o mrozi膰, suszy膰 i wykorzystywa膰 jako wk艂ad do s艂oik贸w, kt贸ry doskonale b臋dzie nadawa艂 si臋 na zimowe dni, gdzie trudno b臋dzie o 艣wie偶e, nie pryskane chemi膮 warzywa. Zosta艂o opracowanych tyle przepis贸w dla warzyw, 偶e to wyb贸r i kwestia smaku osoby gotuj膮cej, aby si臋gn膮膰 po bogactwo oferowane przez natur臋pasty, soki, zupy, przeciery, sosy, to ogromna paleta smak贸w, kt贸re dostosujemy do osobistych preferencji.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa ka偶dego dnia wi臋kszo艣ci Polak贸w. Lubimy szczeg贸lnie smaki, kt贸re poznali艣my w dzieci艅stwie, kt贸re kojarz膮 nam si臋 z rodzinna atmosfer膮 i pysznym posi艂kiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt 艂膮cz膮cy si臋 z dobrymi skojarzeniami, ale posiadaj膮 wiele innych pozytyw贸w, kt贸re sprawiaj膮, 偶 ...
Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
Im mniej przetwarzamy 偶ywno艣膰, tym wi臋ksz膮 warto艣膰 zdrowotn膮 ma ona dla nas. To prawda, ale nie nale偶y zapomnia艂 o tym, 偶e 偶ywno艣膰 przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny spos贸b, aby m贸c j膮 przechowywa膰 w pewnych postaciach i z fabryki wypu艣ci膰 j膮 na rynek. Istnieje kilka sposob贸w przetwarzania i utrwalania 偶ywno艣c ...
Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
Innym znanym sposobem, szczeg贸lnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji ser贸w, chleb贸w, jogurt贸w, win oraz swojskich og贸rk贸w kiszonych czy burak贸w. Jest ona mo偶liwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje mo偶liwo艣膰 znacznego wyd艂u偶enia daty przydatno艣ci poszczeg贸lnych produkt贸w do spo偶y ...

Page 1 of 2 1 2 »