Dlaczego warzywa są dobre?

Date 11 sep 2011

image

marchew, która im dłużej jest gotowana, tym łatwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie tracić cennych składników, warzywa powinniśmy obierać cienko, a w tych, w których nie musimy, nie zdzierajmy skórki. Warzywa, jeśli niespożywane surowo, powinny być jak najkrócej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest gotowanie ich w stanie drobno pokrojonym, ponieważ z nich ucieka najwięcej składników. Co prawda w zupach dostają się do wywaru, który spożywamy, ale mimo wszystko długo gotowane notują straty. Doskonałym rozwiązaniem jest wyciskanie świeżego soku w sokowirówce, ponieważ jełki nie lubimy danego rodzaju warzyw, możemy wymieszać go z innym i wtedy smak będzie łatwiejszy do zaakceptowania. Bardzo często wyciska się i łączy marchew, jabłko i buraki. Pozyskany sok jest bezcenny dla zdrowia, więc warto go pić każdego dnia. Warzywa można śmiało mrozić, suszyć i wykorzystywać jako wkład do słoików, który doskonale będzie nadawał się na zimowe dni, gdzie trudno będzie o świeże, nie pryskane chemią warzywa. Zostało opracowanych tyle przepisów dla warzyw, że to wybór i kwestia smaku osoby gotującej, aby sięgnąć po bogactwo oferowane przez naturępasty, soki, zupy, przeciery, sosy, to ogromna paleta smaków, które dostosujemy do osobistych preferencji.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Wartość domowych posiłków
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa każdego dnia większości Polaków. Lubimy szczególnie smaki, które poznaliśmy w dzieciństwie, które kojarzą nam się z rodzinna atmosferą i pysznym posiłkiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt łączący się z dobrymi skojarzeniami, ale posiadają wiele innych pozytywów, które sprawiają, ż ...
Sposoby przetwarzania żywności
Im mniej przetwarzamy żywność, tym większą wartość zdrowotną ma ona dla nas. To prawda, ale nie należy zapomniał o tym, że żywność przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny sposób, aby móc ją przechowywać w pewnych postaciach i z fabryki wypuścić ją na rynek. Istnieje kilka sposobów przetwarzania i utrwalania żywnośc ...
Czym jest przetwarzanie żywności
Innym znanym sposobem, szczególnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji serów, chlebów, jogurtów, win oraz swojskich ogórków kiszonych czy buraków. Jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje możliwość znacznego wydłużenia daty przydatności poszczególnych produktów do spoży ...

Page 1 of 2 1 2 »