Dlaczego warzywa s膮 dobre?

Date 11 sep 2011

image

marchew, kt贸ra im d艂u偶ej jest gotowana, tym 艂atwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie traci膰 cennych sk艂adnik贸w, warzywa powinni艣my obiera膰 cienko, a w tych, w kt贸rych nie musimy, nie zdzierajmy sk贸rki. Warzywa, je艣li niespo偶ywane surowo, powinny by膰 jak najkr贸cej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest gotowanie ich w stanie drobno pokrojonym, poniewa偶 z nich ucieka najwi臋cej sk艂adnik贸w. Co prawda w zupach dostaj膮 si臋 do wywaru, kt贸ry spo偶ywamy, ale mimo wszystko d艂ugo gotowane notuj膮 straty. Doskona艂ym rozwi膮zaniem jest wyciskanie 艣wie偶ego soku w sokowir贸wce, poniewa偶 je艂ki nie lubimy danego rodzaju warzyw, mo偶emy wymiesza膰 go z innym i wtedy smak b臋dzie 艂atwiejszy do zaakceptowania. Bardzo cz臋sto wyciska si臋 i 艂膮czy marchew, jab艂ko i buraki. Pozyskany sok jest bezcenny dla zdrowia, wi臋c warto go pi膰 ka偶dego dnia. Warzywa mo偶na 艣mia艂o mrozi膰, suszy膰 i wykorzystywa膰 jako wk艂ad do s艂oik贸w, kt贸ry doskonale b臋dzie nadawa艂 si臋 na zimowe dni, gdzie trudno b臋dzie o 艣wie偶e, nie pryskane chemi膮 warzywa. Zosta艂o opracowanych tyle przepis贸w dla warzyw, 偶e to wyb贸r i kwestia smaku osoby gotuj膮cej, aby si臋gn膮膰 po bogactwo oferowane przez natur臋pasty, soki, zupy, przeciery, sosy, to ogromna paleta smak贸w, kt贸re dostosujemy do osobistych preferencji. Szukasz inspiracji na obiad? https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasta-z-owocami/ciasta-z-truskawkami na przyk砤d

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa ka偶dego dnia wi臋kszo艣ci Polak贸w. Lubimy szczeg贸lnie smaki, kt贸re poznali艣my w dzieci艅stwie, kt贸re kojarz膮 nam si臋 z rodzinna atmosfer膮 i pysznym posi艂kiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt 艂膮cz膮cy si臋 z dobrymi skojarzeniami, ale posiadaj膮 wiele innych pozytyw贸w, kt贸re sprawiaj膮, 偶 ...
Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
Im mniej przetwarzamy 偶ywno艣膰, tym wi臋ksz膮 warto艣膰 zdrowotn膮 ma ona dla nas. To prawda, ale nie nale偶y zapomnia艂 o tym, 偶e 偶ywno艣膰 przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny spos贸b, aby m贸c j膮 przechowywa膰 w pewnych postaciach i z fabryki wypu艣ci膰 j膮 na rynek. Istnieje kilka sposob贸w przetwarzania i utrwalania 偶ywno艣c ...
Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
Innym znanym sposobem, szczeg贸lnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji ser贸w, chleb贸w, jogurt贸w, win oraz swojskich og贸rk贸w kiszonych czy burak贸w. Jest ona mo偶liwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje mo偶liwo艣膰 znacznego wyd艂u偶enia daty przydatno艣ci poszczeg贸lnych produkt贸w do spo偶y ...

Page 1 of 2 1 2 »