Dlaczego warzywa s─ů dobre?

Date 11 sep 2011

image

marchew, kt├│ra im d┼éu┼╝ej jest gotowana, tym ┼éatwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie traci─ç cennych sk┼éadnik├│w, warzywa powinni┼Ťmy obiera─ç cienko, a w tych, w kt├│rych nie musimy, nie zdzierajmy sk├│rki. Warzywa, je┼Ťli niespo┼╝ywane surowo, powinny by─ç jak najkr├│cej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest gotowanie ich w stanie drobno pokrojonym, poniewa┼╝ z nich ucieka najwi─Öcej sk┼éadnik├│w. Co prawda w zupach dostaj─ů si─Ö do wywaru, kt├│ry spo┼╝ywamy, ale mimo wszystko d┼éugo gotowane notuj─ů straty. Doskona┼éym rozwi─ůzaniem jest wyciskanie ┼Ťwie┼╝ego soku w sokowir├│wce, poniewa┼╝ je┼éki nie lubimy danego rodzaju warzyw, mo┼╝emy wymiesza─ç go z innym i wtedy smak b─Ödzie ┼éatwiejszy do zaakceptowania. Bardzo cz─Östo wyciska si─Ö i ┼é─ůczy marchew, jab┼éko i buraki. Pozyskany sok jest bezcenny dla zdrowia, wi─Öc warto go pi─ç ka┼╝dego dnia. Warzywa mo┼╝na ┼Ťmia┼éo mrozi─ç, suszy─ç i wykorzystywa─ç jako wk┼éad do s┼éoik├│w, kt├│ry doskonale b─Ödzie nadawa┼é si─Ö na zimowe dni, gdzie trudno b─Ödzie o ┼Ťwie┼╝e, nie pryskane chemi─ů warzywa. Zosta┼éo opracowanych tyle przepis├│w dla warzyw, ┼╝e to wyb├│r i kwestia smaku osoby gotuj─ůcej, aby si─Ögn─ů─ç po bogactwo oferowane przez natur─Öpasty, soki, zupy, przeciery, sosy, to ogromna paleta smak├│w, kt├│re dostosujemy do osobistych preferencji. Dobry piec sklepowy do wyboru z garowni╣ lub bez.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Warto┼Ť─ç domowych posi┼ék├│w
Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa ka┼╝dego dnia wi─Ökszo┼Ťci Polak├│w. Lubimy szczeg├│lnie smaki, kt├│re poznali┼Ťmy w dzieci┼ästwie, kt├│re kojarz─ů nam si─Ö z rodzinna atmosfer─ů i pysznym posi┼ékiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt ┼é─ůcz─ůcy si─Ö z dobrymi skojarzeniami, ale posiadaj─ů wiele innych pozytyw├│w, kt├│re sprawiaj─ů, ┼╝ ...
Sposoby przetwarzania ┼╝ywno┼Ťci
Im mniej przetwarzamy ┼╝ywno┼Ť─ç, tym wi─Öksz─ů warto┼Ť─ç zdrowotn─ů ma ona dla nas. To prawda, ale nie nale┼╝y zapomnia┼é o tym, ┼╝e ┼╝ywno┼Ť─ç przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny spos├│b, aby m├│c j─ů przechowywa─ç w pewnych postaciach i z fabryki wypu┼Ťci─ç j─ů na rynek. Istnieje kilka sposob├│w przetwarzania i utrwalania ┼╝ywno┼Ťc ...
Czym jest przetwarzanie ┼╝ywno┼Ťci
Innym znanym sposobem, szczeg├│lnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji ser├│w, chleb├│w, jogurt├│w, win oraz swojskich og├│rk├│w kiszonych czy burak├│w. Jest ona mo┼╝liwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje mo┼╝liwo┼Ť─ç znacznego wyd┼éu┼╝enia daty przydatno┼Ťci poszczeg├│lnych produkt├│w do spo┼╝y ...

Page 1 of 2 1 2 »