Dlaczego warzywa są dobre?

Date 11 sep 2011

image

marchew, która im dłużej jest gotowana, tym łatwiej przyswajalny betakaroten . Aby nie tracić cennych składników, warzywa powinniśmy obierać cienko, a w tych, w których nie musimy, nie zdzierajmy skórki. Warzywa, jeśli niespożywane surowo, powinny być jak najkrócej gotowane na parze lub zapiekane, a najmniej korzystne dla nich jest gotowanie ich w stanie drobno pokrojonym, ponieważ z nich ucieka najwięcej składników. Co prawda w zupach dostają się do wywaru, który spożywamy, ale mimo wszystko długo gotowane notują straty. Doskonałym rozwiązaniem jest wyciskanie świeżego soku w sokowirówce, ponieważ jełki nie lubimy danego rodzaju warzyw, możemy wymieszać go z innym i wtedy smak będzie łatwiejszy do zaakceptowania. Bardzo często wyciska się i łączy marchew, jabłko i buraki. Pozyskany sok jest bezcenny dla zdrowia, więc warto go pić każdego dnia. Warzywa można śmiało mrozić, suszyć i wykorzystywać jako wkład do słoików, który doskonale będzie nadawał się na zimowe dni, gdzie trudno będzie o świeże, nie pryskane chemią warzywa. Zostało opracowanych tyle przepisów dla warzyw, że to wybór i kwestia smaku osoby gotującej, aby sięgnąć po bogactwo oferowane przez naturępasty, soki, zupy, przeciery, sosy, to ogromna paleta smaków, które dostosujemy do osobistych preferencji.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Wartość domowych posiłków
    Przygotowanie w domu jedzenie, to podstawa każdego dnia większości Polaków. Lubimy szczególnie smaki, które poznaliśmy w dzieciństwie, które kojarzą nam się z rodzinna atmosferą i pysznym posiłkiem. Domowe jedzenie to nie tylko aspekt łączący się z dobrymi skojarzeniami, ale posiadają wiele innych pozytywów, które sprawiają, ż ...
    Sposoby przetwarzania żywności
    Im mniej przetwarzamy żywność, tym większą wartość zdrowotną ma ona dla nas. To prawda, ale nie należy zapomniał o tym, że żywność przetworzona mniej lub bardziej, to czasem jedyny sposób, aby móc ją przechowywać w pewnych postaciach i z fabryki wypuścić ją na rynek. Istnieje kilka sposobów przetwarzania i utrwalania żywnośc ...
    Czym jest przetwarzanie żywności
    Innym znanym sposobem, szczególnie lubianym w domowych gospodarstwach jest fermentacja, czyli proces produkcji serów, chlebów, jogurtów, win oraz swojskich ogórków kiszonych czy buraków. Jest ona możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych i daje możliwość znacznego wydłużenia daty przydatności poszczególnych produktów do spoży ...

    Page 1 of 2 1 2 »