Do czego można wykorzystać kuskus

Date 11 sep 2011

image

Kuskus jest bardzo drobną kaszką, która powstaje ze specjalnej odmiany pszenicy. Wystarczy ją tylko zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, aby następnie przygotować z niej bardzo wiele smacznych potraw. Kaszkę kuskus możemy wykorzystywać na bardzo wiele sposobów, doskonale smakuje podana na gorąco lub na zimno, może być bazą do przygotowania deserów czy farszów. Z namoczonego kuskusu do którego dodamy mielone mięso, warzywa lub ser przygotujemy farsz do napełnienia bakłażanów, cukinii lub pomidorów. Napełnione farszem z kuskusu warzywa możemy następnie ugrillować lub zapiec w piekarniku. Tym samym farszem możemy nadziewać także naleśniki. Kuskus doskonale smakuje także w wersji na słodko. Możemy więc dodawać do niego rodzynki lub suszone czy świeże owoce. W takim połączeniu możemy kuskus wykorzystać do faszerowania drobiu, doskonale takie połączenie sprawdzi się jako farsz do indyka czy kurczaka. Kuskus może posłużyć nam także jako panierka do mielonych lub schabowych kotletów. Wykorzystując kuskus jako panierkę postępujemy w taki sam sposób, jak przygotowując kotlety z tradycyjną panierką z tartej bułki. Kuskus możemy dodawać także do zup, wtedy rezygnujemy z dodawania do nich makaronu lub ziemniaków. Kaszkę kuskus możemy wykorzystać także jako bazę do różnego rodzaju sałatek i deserów.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przechowywać żywność
Od właściwego sposobu przechowywania żywności zależy jest trwałość. Warto więc poznać zasady w jaki sposób powinniśmy przechowywać różne rodzaje żywności. Każdego dnia korzystamy w swojej kuchni z pieczywa. Pieczywo pozostanie dłużej świeże, jeśli po przyniesieniu go do domu włożymy je do papierowych toreb lub schowamy zawi ...
O jadalnych odmianach dyni
Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z których możemy przygotować wiele smacznych potraw. Większość osób, które przygotowuje potrawy z dyni przyrządza z niej głównie zupy. Ale z dyni można przygotować znacznie więcej potraw. Dynia znakomicie nadaje się do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, można z niej przygotować farsz do pi ...
Zastępujemy mleko krowie w kuchni
Nietolerancja laktozy powoduje, że coraz więcej osób poszukuje zamienników mleka koziego. Dla osób, które nie tolerują laktozy, a więc nie mogą korzystać z mleka krowiego są jednak inne rodzaje mleka, które znakomicie zastąpią mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamienników mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakte ...

Page 1 of 2 1 2 »