Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane

Date 11 sep 2011

image

Płatki kukurydziane najczęściej jemy z dodatkiem mleka na śniadanie. Dają one jednak znacznie więcej możliwości kulinarnych, oto kilka z nich. Rozdrobnione płatki kukurydziane świetnie nadają się na panierkę. To znakomity zamiennik używanej najchętniej do panierowania bułki tartej. W rozgniecionych płatkach kukurydzianych możemy panierować nie tylko schabowe czy mielone kotlety, ale także panierować w nich ryby lub sery. Decydując się na ich użycie do panierowania postępujemy w identyczny sposób, jak panierując w bułce tartej. Potrawy panierowane w płatkach kukurydzianych są bardziej chrupiące. Pokruszone lub w całości płatki kukurydziane mogą być także dodatkiem do sałatek. Najlepiej komponują się w sałatkach przygotowanych z tuńczyka. Wiele osób wykorzystuje je także przygotowując ciasta bez pieczenia. Można ich użyć przykładowo jako spód do sernika na zimno. Przed wyłożeniem ich do formy należy je pokruszyć i dodać do nich masło oraz miód. Po dokładnym wymieszaniu wykładamy je do formy, w której będziemy przygotowywali sernik. Płatki kukurydziane mogą nam zastąpić także niezdrowe przekąski: chipsy lub solone orzeszki. Zawsze też możemy stopić tabliczkę czekolady, wsypać garść płatków kukurydzianych i wykorzystać je jako nadzienie do miniaturowych tart lub uformować z nich kulki, które zastąpią coś słodkiego na podwieczorek. Sklep interneotwy Cook store oferuje profesjonalne garnki gastronomiczne, patelnie i inne naczynia

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


O grzybach leśnych
Grzyby leśne są bardzo smaczne, a do tego można wykorzystać je w bardzo wielu potrawach, mogą stanowić także samodzielną potrawę. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne są oczywiście borowiki. Można je dusić, można je także ususzyć. Wysuszone będą znakomitym dodatkiem do sosów i bigosu, wysuszone kapelusze boro ...
Jak przygotować domowy aromat do ciast
Dodatkiem do wielu ciast i deserów są aromaty. Najczęściej kupujemy je gotowe, ale niektóre aromaty można przygotować samodzielnie w domu. Spośród aromatów możliwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupić tylko strąki wanilii. Jeżeli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego strąk nacinamy wzdłu ...
Jak przygotować oleje smakowe w domu
Oleje smakowe możemy kupić w sklepie, ale możemy też przygotować je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego oleju smakowego jest bardzo proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Jeśli lubimy ostre smaki możemy sobie przygotować olej z dodatkiem ostrej w smaku papryczki chilli. Do przygotowania takiego oleju potrzebna nam będzie oliwa z o ...

Page 1 of 2 1 2 »