slide1 slide2 slide3

Drożdżowy kulebiak na wigilię

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g drożdży, 1 szklanki mąki, 1 jajka, 3 łyżek mleka, 1/2 szklanki śmietany, czubatej łyżki masła i szczypty soli. Dodatkowo będziemy potrzebowali następujących składników do przygotowania farszu: 10 suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 dużej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszcze 1 jajka do posmarowania kulebiaka. Płuczemy starannie grzyby, zalewamy je 1/2 l ciepłej, przegotowanej wody i odstawiamy do namoczenia (najlepiej zrobić to na noc). Namoczone grzyby (nie wylewamy wody od moczenia) kroimy w drobną kostkę. Kroimy kiszoną kapustę, wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone grzyby. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na odrobinie oleju. Po podsmażeniu dodajemy do kapusty i grzybów. Wlewamy wodę po moczeniu grzybów, dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy starannie, na koniec dodajemy masło i jeszcze raz zagniatamy. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w prostokąt. Na cieście układamy równą warstwą przygotowany farsz i zwijamy w roladę. Natłuszczamy formę, wkładamy kulebiak. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 180 stopniach 40 minut. System reklamy Test

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
    Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze są takie o wadze 1,5 kg), 4 łyżek miodu, 200 g masła, pół szklanki oleju, 3 ząbków czosnku, 10 gałązek rozmarynu, 2 cytryn, garści czarnych oliwek, soli i pieprzu. Płuczemy, osączamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i miażdżymy czosnek, płuczemy ku ...
    Jak gotować i podawać szparagi
    Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Warzywo to ma swoich zwolenników, są jednak wśród nas i takie osoby, które chętnie spróbowałyby szparagów, ale nie wiedzą jak je przyrządzić. Osobom tym na pewno przyda się kilka słów wyjaśnienia. W sprzedaży dostępne są szparagi białe i szparagi zielone. Ich sposób przygotowania różni s ...
    Smaczne placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Aby nasze placki były smaczne do ich przygotowania powinniśmy użyć ziemniaków mączystych odmian. Na placki ziemniaczane nie należy używać młodych ziemniaków, które zawierają dużą ilość wody. Placki z takich ziemniaków będą niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...

    Page 1 of 2 1 2 »