Drożdżowy kulebiak na wigilię

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania ciasta na kulebiak potrzebujemy 10 g drożdży, 1 szklanki mąki, 1 jajka, 3 łyżek mleka, 1/2 szklanki śmietany, czubatej łyżki masła i szczypty soli. Dodatkowo będziemy potrzebowali następujących składników do przygotowania farszu: 10 suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 dużej cebuli, soli i pieprzu oraz jeszcze 1 jajka do posmarowania kulebiaka. Płuczemy starannie grzyby, zalewamy je 1/2 l ciepłej, przegotowanej wody i odstawiamy do namoczenia (najlepiej zrobić to na noc). Namoczone grzyby (nie wylewamy wody od moczenia) kroimy w drobną kostkę. Kroimy kiszoną kapustę, wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone grzyby. Kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na odrobinie oleju. Po podsmażeniu dodajemy do kapusty i grzybów. Wlewamy wodę po moczeniu grzybów, dodajemy sól i pieprz i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Drożdże rozkruszamy i wsypujemy do mleka, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy starannie, na koniec dodajemy masło i jeszcze raz zagniatamy. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy w prostokąt. Na cieście układamy równą warstwą przygotowany farsz i zwijamy w roladę. Natłuszczamy formę, wkładamy kulebiak. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Pieczony kurczak w glazurze miodowej
Do przygotowania potrawy potrzebujemy 1 kurczaka o dowolnej wadze (najsmaczniejsze są takie o wadze 1,5 kg), 4 łyżek miodu, 200 g masła, pół szklanki oleju, 3 ząbków czosnku, 10 gałązek rozmarynu, 2 cytryn, garści czarnych oliwek, soli i pieprzu. Płuczemy, osączamy i drobno siekamy rozmaryn, obieramy i miażdżymy czosnek, płuczemy ku ...
Jak gotować i podawać szparagi
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Warzywo to ma swoich zwolenników, są jednak wśród nas i takie osoby, które chętnie spróbowałyby szparagów, ale nie wiedzą jak je przyrządzić. Osobom tym na pewno przyda się kilka słów wyjaśnienia. W sprzedaży dostępne są szparagi białe i szparagi zielone. Ich sposób przygotowania różni s ...
Smaczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Aby nasze placki były smaczne do ich przygotowania powinniśmy użyć ziemniaków mączystych odmian. Na placki ziemniaczane nie należy używać młodych ziemniaków, które zawierają dużą ilość wody. Placki z takich ziemniaków będą niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...

Page 1 of 2 1 2 »