Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego

Date 11 sep 2011

image

Duszony łosoś to zdecydowanie bardzo wykwintna potrawa, której charakter dodatkowo doskonale mogą podkreślić odpowiednie dodatki. Na przykład łosoś duszony w ogórkach jest świetnym pomysłem, dzięki któremu na pewno uda się zaskoczyć gości, na przykład na niedzielnym obiedzie. Do przygotowania tej potrawy potrzeba: 80 dag filetów z łososia, 2 ogórki sałatkowe, 2 cebule szalotki, cytrynę, 250 ml bulionu warzywnego, kieliszek białego wytrawnego wina, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki masła, łyżkę mąki, 2 gałązki estragonu (lub pół łyżeczki suszonego), 2 łyżki posiekanego koperku, sól oraz pieprz. Filety należy opłukać, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić, pod przykryciem, do lodówki na 30 minut. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Z miąższu wyciąć kulki lub pokroić na półplasterki. Szalotki posiekać. Płaski, szeroki rondel posmarować masłem, włożyć cebulę i ogórki. Na wierzchu ułożyć rybę. Podlać bulionem warzywnym i białym winem. Dodać estragon i dusić 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Filety wyjąć i przełożyć na ogrzany półmisek. Śmietanę rozmieszać z mąką i z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do reszty wywaru z ogórkami, mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Rybę na półmisku polać sosem z ogórkami i posypać koperkiem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
Kotlety, zarówno mielone, jak i schabowe, to potrawy tradycyjne, cieszące się w naszym kraju wielką popularnością. Niemniej warto dać szansę ich jarskim wersjom, które smakują doskonal podawane na ciepło i na zimno, są tańsze niż mięso oraz szybciej się je przygotowuje. Warto na przykład skusić się na przygotowanie kotletów z ci ...
Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
Kiedy za oknem plucha i chłód, warto przygotować na obiad rozgrzewającą, sycącą potrawę, na przykład pikantną zupę na wędzonce. By ją przyrządzić, należy najpierw ugotować wywar z wędzonych żeberek (lub boczku), włoszczyzny (warto dodać kilka gałązek liści selera, dzięki czemu zupa będzie znacznie bardziej aromatyczna), do ...
Oryginalne sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach to chętnie stosowany dodatek do przeróżnych potraw, głównie mięsnych. Warto skusić się na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogacą obiad. Jedną z wartych wypróbowania sałatek jest na pewno ta z białej kapusty marynowanej z buraczkami. By ją przygotować, należy główkę białej kapust ...

Page 1 of 2 1 2 »