Duszony 艂oso艣 w og贸rkach, czyli co艣 niebanalnego

Date 11 sep 2011

image

Duszony 艂oso艣 to zdecydowanie bardzo wykwintna potrawa, kt贸rej charakter dodatkowo doskonale mog膮 podkre艣li膰 odpowiednie dodatki. Na przyk艂ad 艂oso艣 duszony w og贸rkach jest 艣wietnym pomys艂em, dzi臋ki kt贸remu na pewno uda si臋 zaskoczy膰 go艣ci, na przyk艂ad na niedzielnym obiedzie. Do przygotowania tej potrawy potrzeba: 80 dag filet贸w z 艂ososia, 2 og贸rki sa艂atkowe, 2 cebule szalotki, cytryn臋, 250 ml bulionu warzywnego, kieliszek bia艂ego wytrawnego wina, 陆 szklanki 艣mietany, 2 艂y偶ki mas艂a, 艂y偶k臋 m膮ki, 2 ga艂膮zki estragonu (lub p贸艂 艂y偶eczki suszonego), 2 艂y偶ki posiekanego koperku, s贸l oraz pieprz. Filety nale偶y op艂uka膰, osuszy膰, skropi膰 sokiem cytrynowym, opr贸szy膰 sol膮 oraz pieprzem i odstawi膰, pod przykryciem, do lod贸wki na 30 minut. Og贸rki umy膰, obra膰, przekroi膰 wzd艂u偶 na p贸艂. Z mi膮偶szu wyci膮膰 kulki lub pokroi膰 na p贸艂plasterki. Szalotki posieka膰. P艂aski, szeroki rondel posmarowa膰 mas艂em, w艂o偶y膰 cebul臋 i og贸rki. Na wierzchu u艂o偶y膰 ryb臋. Podla膰 bulionem warzywnym i bia艂ym winem. Doda膰 estragon i dusi膰 20 minut na ma艂ym ogniu, pod przykryciem. Filety wyj膮膰 i prze艂o偶y膰 na ogrzany p贸艂misek. 艢mietan臋 rozmiesza膰 z m膮k膮 i z kilkoma 艂y偶kami wywaru, wla膰 do reszty wywaru z og贸rkami, mieszaj膮c zagotowa膰. Doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Ryb臋 na p贸艂misku pola膰 sosem z og贸rkami i posypa膰 koperkiem.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Jarskie kotlety lepsze ni偶 mi臋sne
Kotlety, zar贸wno mielone, jak i schabowe, to potrawy tradycyjne, ciesz膮ce si臋 w naszym kraju wielk膮 popularno艣ci膮. Niemniej warto da膰 szans臋 ich jarskim wersjom, kt贸re smakuj膮 doskonal podawane na ciep艂o i na zimno, s膮 ta艅sze ni偶 mi臋so oraz szybciej si臋 je przygotowuje. Warto na przyk艂ad skusi膰 si臋 na przygotowanie kotlet贸w z ci ...
Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody
Kiedy za oknem plucha i ch艂贸d, warto przygotowa膰 na obiad rozgrzewaj膮c膮, syc膮c膮 potraw臋, na przyk艂ad pikantn膮 zup臋 na w臋dzonce. By j膮 przyrz膮dzi膰, nale偶y najpierw ugotowa膰 wywar z w臋dzonych 偶eberek (lub boczku), w艂oszczyzny (warto doda膰 kilka ga艂膮zek li艣ci selera, dzi臋ki czemu zupa b臋dzie znacznie bardziej aromatyczna), do ...
Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
Sa艂atki w s艂oikach to ch臋tnie stosowany dodatek do przer贸偶nych potraw, g艂贸wnie mi臋snych. Warto skusi膰 si臋 na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogac膮 obiad. Jedn膮 z wartych wypr贸bowania sa艂atek jest na pewno ta z bia艂ej kapusty marynowanej z buraczkami. By j膮 przygotowa膰, nale偶y g艂贸wk臋 bia艂ej kapust ...

Page 1 of 2 1 2 »