Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego

Date 11 sep 2011

image

Duszony łosoś to zdecydowanie bardzo wykwintna potrawa, której charakter dodatkowo doskonale mogą podkreślić odpowiednie dodatki. Na przykład łosoś duszony w ogórkach jest świetnym pomysłem, dzięki któremu na pewno uda się zaskoczyć gości, na przykład na niedzielnym obiedzie. Do przygotowania tej potrawy potrzeba: 80 dag filetów z łososia, 2 ogórki sałatkowe, 2 cebule szalotki, cytrynę, 250 ml bulionu warzywnego, kieliszek białego wytrawnego wina, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki masła, łyżkę mąki, 2 gałązki estragonu (lub pół łyżeczki suszonego), 2 łyżki posiekanego koperku, sól oraz pieprz. Filety należy opłukać, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić, pod przykryciem, do lodówki na 30 minut. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Z miąższu wyciąć kulki lub pokroić na półplasterki. Szalotki posiekać. Płaski, szeroki rondel posmarować masłem, włożyć cebulę i ogórki. Na wierzchu ułożyć rybę. Podlać bulionem warzywnym i białym winem. Dodać estragon i dusić 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Filety wyjąć i przełożyć na ogrzany półmisek. Śmietanę rozmieszać z mąką i z kilkoma łyżkami wywaru, wlać do reszty wywaru z ogórkami, mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Rybę na półmisku polać sosem z ogórkami i posypać koperkiem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
    Kotlety, zarówno mielone, jak i schabowe, to potrawy tradycyjne, cieszące się w naszym kraju wielką popularnością. Niemniej warto dać szansę ich jarskim wersjom, które smakują doskonal podawane na ciepło i na zimno, są tańsze niż mięso oraz szybciej się je przygotowuje. Warto na przykład skusić się na przygotowanie kotletów z ci ...
    Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
    Kiedy za oknem plucha i chłód, warto przygotować na obiad rozgrzewającą, sycącą potrawę, na przykład pikantną zupę na wędzonce. By ją przyrządzić, należy najpierw ugotować wywar z wędzonych żeberek (lub boczku), włoszczyzny (warto dodać kilka gałązek liści selera, dzięki czemu zupa będzie znacznie bardziej aromatyczna), do ...
    Oryginalne sałatki w słoikach
    Sałatki w słoikach to chętnie stosowany dodatek do przeróżnych potraw, głównie mięsnych. Warto skusić się na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogacą obiad. Jedną z wartych wypróbowania sałatek jest na pewno ta z białej kapusty marynowanej z buraczkami. By ją przygotować, należy główkę białej kapust ...

    Page 1 of 2 1 2 »