Dynia na różne sposoby

Date 11 sep 2011

image

Dynia w polskiej kuchni stosowana była od wieków, dziś zaś to warzywo, mimo iż jest bardzo zdrowe, rzadko gości na naszych stołach, podczas gdy w sezonie powinniśmy jeść ją jak najczęściej. Można również przyrządzać z niej ciekawe przetwory, stanowiące znakomity sposób wykorzystania tego cennego warzywa również poza sezonem. Co ciekawe, dynię można przyrządzać na słodko i pikantnie, spożywać ją jako dodatek do bardzo wielu potraw, a także samodzielnie, na przykład w postaci musu czy marmolady, warto więc wypróbować te przepisy. By przyrządzić marmoladę dyniową z jabłkami, należy obrać i oczyścić (zachowując pestki) 2 kg dyni oraz jabłek. Pokroić na kawałki, przełożyć do osobnych garnków, podlać odrobiną wody i gotować, aż się rozpadną. Następnie wymieszać dynię z jabłkami, dodać 1, 5 kg cukru i torebkę cukru wanilinowego. Smażyć mus, aż będzie bardzo gęsty. Ciekawą propozycję stanowi również mus z imbirem. By go przyrządzić, trzeba oczyścić i pokroić w kostkę 1 kg dyni, dodać 1 szklankę cukru i smażyć, aż dynia się rozpadnie. Następnie wyparzyć pomarańczę, zetrzeć z niej skórkę, a sok wycisnąć i dodać do musu. Gotować 30 minut, mieszając. Obrać kawałek imbiru (około 2 cm), zetrzeć i wrzucić do musu. Doprawić masę szczyptą cynamonu. Wspaniale smakuje również dynia w korzennej marynacie, gotowana 2 godziny w mieszaninie przygotowanej z 2/3 szkl. wody, 2/3 szkl. octu jabłkowego, 3 goździków, 3 gwiazdek anyżu i kawałka cynamonu. Tak przygotowaną dynię wraz z zalewą należy przełożyć do słoików.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
Jest to idealny sposób na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje się n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla osób, których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 polędwiczki wieprzowe, 6 plasterków boczku, 30 dag mrożonego ciasta francusk ...
Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
Od jakiegoś czasu wielką popularnością w polskim Internecie cieszą się blogi kulinarne. Ich wielką zaletą dla czytelników jest fakt, że prowadzą je zwyczajni ludzie, nie zawodowcy – szefowie kuchni, kucharze i osoby, które na co dzień mają do czynienia z gotowaniem, ale osoby takie, jak my, czyli pracujące w zupełnie innej branży ...
Jak polubić owoce morza?
Nie wszyscy lubią owoce morza, ale warto się do nich przekonać, bo nie tylko można z nich przyrządzić bardzo smaczne potrawy (których jest ogromna ilość), ale również są one bardzo zdrowe – zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo potrzebne, ale w żywności jest ich mało. Poza tym owoców morza jest tak ...

Page 1 of 2 1 2 »