Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane

Date 11 sep 2011

image

Nie dla ka偶dego gotowanie jest pasj膮, ale ka偶dy z nas lubi i potrzebuje je艣膰. Warto zadba膰, by nasze codzienne posi艂ki by艂y nie tylko smaczne i po偶ywne, ale te偶 jak najbardziej urozmaicone. Kiedy b臋dziemy jada膰 monotonnie, nie tylko szybko znudz膮 nam si臋 nawet ulubione potrawy, ale te偶 b臋dzie to ze szkod膮 dla naszego zdrowia, bo nasz organizm nie dostanie wszystkich niezb臋dnych mu sk艂adnik贸w, a jedynie niekt贸re. Warto wi臋c od czasu do czasu poeksperymentowa膰 z nowymi potrawami i przepisami. Szuka膰 mo偶na ich wsz臋dzie: korzysta膰 z porad znajomych, ogl膮da膰 programy kulinarne, zachowywa膰 przepisy z gazet czy szuka膰 inspiracji w Internecie. Warto te偶 si臋ga膰 do kuchni zagranicznych. Je艣li nie mamy wielkiego talentu do gotowania, mo偶emy z powodzeniem poprzestawa膰 na prostszych do przygotowania daniach, ale na przyk艂ad zawieraj膮cych sk艂adniki, kt贸re do tej pory nie go艣ci艂y w naszej kuchni. Takie poszukiwania na pewno z czasem stan膮 si臋 wielk膮 frajd膮 i pozwol膮 nam rozwin膮膰 kulinarne umiej臋tno艣ci, by膰 mo偶e te偶 znajdziemy dania, kt贸re pokochamy my, albo osoby, dla kt贸rych gotujemy. Dobrym rozwi膮zaniem jest zw艂aszcza przenoszenie na polski grunt kuchni s艂yn膮cych ze zdrowych potraw, jak 艣r贸dziemnomorska, w艂oska, grecka czy francuska. Nie musimy obawia膰 si臋 o dost臋pno艣膰 sk艂adnik贸w, sklepy i supermarkety s膮 obecnie tak dobrze zaopatrzone, 偶e z pewno艣ci膮 wszystko uda nam si臋 znale藕膰. Smaczna i aromatyczna kawa wymaga dobrych ekspres體, polecamy ekspresy biurowe Jura Professional

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Ch艂odnik 鈥 niezast膮piony latem, ale pyszny przez ca艂y rok
Ch艂odniki bardzo ch臋tnie i cz臋sto przyrz膮dzamy zazwyczaj latem, bo s膮 niezast膮pione kiedy nie chce nam si臋 ani je艣膰, ani tym bardziej gotowa膰, tkwi膮c w upa艂 nad gor膮cymi garnkami. Robi si臋 je szybko, 艂atwo, s膮 pyszne, lekkie, ale i po偶ywne. Znakomicie zast臋puj膮 obiad, ale mo偶e je r贸wnie偶 z powodzeniem przyrz膮dza膰 w letnie po ...
Z czego przyrz膮dza膰 zapiekanki?
Zapiekanki to bardzo wdzi臋czne potrawy. Robi si臋 je b艂yskawicznie, mo偶na do nich doda膰 niemal wszystko, co ma si臋 akurat pod r臋k膮 i naprawd臋 trudno je zepsu膰. Bez wzgl臋du na to, czy w sk艂ad zapiekanki wejdzie kilkana艣cie sk艂adnik贸w, czy zaledwie trzy, na pewno ka偶demu b臋dzie smakowa膰, je艣li tylko b臋dzie mie膰 na wierzchu aromaty ...
Polska kuchnia te偶 mo偶e by膰 zdrowa
Faktem jest, 偶e nasze tradycyjne polskie potrawy, kt贸re tak ch臋tnie przyrz膮dzamy nie tylko od 艣wi臋ta, ale przewa偶nie r贸wnie偶 jadamy na co dzie艅, nie s膮 zbyt zdrowe. Nie chodzi tu nawet o tak t艂uste i ci臋偶kostrawne potrawy jak m膮czne pierogi z mi臋sem a偶 ociekaj膮ce od omasty, golonka w piwie czy bigos z du偶膮 ilo艣ci膮 czerwonego m ...

Page 1 of 2 1 2 »