Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane

Date 11 sep 2011

image

Nie dla każdego gotowanie jest pasją, ale każdy z nas lubi i potrzebuje jeść. Warto zadbać, by nasze codzienne posiłki były nie tylko smaczne i pożywne, ale też jak najbardziej urozmaicone. Kiedy będziemy jadać monotonnie, nie tylko szybko znudzą nam się nawet ulubione potrawy, ale też będzie to ze szkodą dla naszego zdrowia, bo nasz organizm nie dostanie wszystkich niezbędnych mu składników, a jedynie niektóre. Warto więc od czasu do czasu poeksperymentować z nowymi potrawami i przepisami. Szukać można ich wszędzie: korzystać z porad znajomych, oglądać programy kulinarne, zachowywać przepisy z gazet czy szukać inspiracji w Internecie. Warto też sięgać do kuchni zagranicznych. Jeśli nie mamy wielkiego talentu do gotowania, możemy z powodzeniem poprzestawać na prostszych do przygotowania daniach, ale na przykład zawierających składniki, które do tej pory nie gościły w naszej kuchni. Takie poszukiwania na pewno z czasem staną się wielką frajdą i pozwolą nam rozwinąć kulinarne umiejętności, być może też znajdziemy dania, które pokochamy my, albo osoby, dla których gotujemy. Dobrym rozwiązaniem jest zwłaszcza przenoszenie na polski grunt kuchni słynących ze zdrowych potraw, jak śródziemnomorska, włoska, grecka czy francuska. Nie musimy obawiać się o dostępność składników, sklepy i supermarkety są obecnie tak dobrze zaopatrzone, że z pewnością wszystko uda nam się znaleźć.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
Chłodniki bardzo chętnie i często przyrządzamy zazwyczaj latem, bo są niezastąpione kiedy nie chce nam się ani jeść, ani tym bardziej gotować, tkwiąc w upał nad gorącymi garnkami. Robi się je szybko, łatwo, są pyszne, lekkie, ale i pożywne. Znakomicie zastępują obiad, ale może je również z powodzeniem przyrządzać w letnie po ...
Z czego przyrządzać zapiekanki?
Zapiekanki to bardzo wdzięczne potrawy. Robi się je błyskawicznie, można do nich dodać niemal wszystko, co ma się akurat pod ręką i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy w skład zapiekanki wejdzie kilkanaście składników, czy zaledwie trzy, na pewno każdemu będzie smakować, jeśli tylko będzie mieć na wierzchu aromaty ...
Polska kuchnia też może być zdrowa
Faktem jest, że nasze tradycyjne polskie potrawy, które tak chętnie przyrządzamy nie tylko od święta, ale przeważnie również jadamy na co dzień, nie są zbyt zdrowe. Nie chodzi tu nawet o tak tłuste i ciężkostrawne potrawy jak mączne pierogi z mięsem aż ociekające od omasty, golonka w piwie czy bigos z dużą ilością czerwonego m ...

Page 1 of 2 1 2 »