Gotowanie można polubić!

Date 11 sep 2011

image

Nie wszyscy lubią gotować, to oczywiste, ale niestety większość z nas jest do tego zmuszona. Co jednak robić, gdy naprawdę nie znosimy babrać się w rozmaitej konsystencji produktach, stać nad garnkami, mieszać i przyprawiać? Jest wiele sposób, by ułatwić sobie tę sztukę, uprzyjemnić ją, a nawet… polubić. Wiele bowiem osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn, nie lubi gotować dlatego, że nie wie, jak powinno się to robić. Chodzi tu nie tyle o przepisy, co sposób postępowania w kuchni, co – wbrew pozorom – wcale nie jest takie łatwe i oczywiste, jak może się wydawać. Pierwszą i najważniejszą chyba sprawę stanowią odpowiednie przyrządy i urządzenia kuchenne. Oczywiście nie trzeba od razu zaopatrywać się w jakieś fantazyjne przyrządy jak wyciskarka do cytrusów czy specjalna krajalnica do jajek, niemniej warto postawić na sprzęt dobrej jakości. Bardzo istotne są zwłaszcza garnki i patelnie. Nawet mistrz kuchni nie zrobi dobrych naleśników na patelni, do której wszystko przywiera i szybko zniechęci się do przygotowywania czegokolwiek w garnkach, w których potrawy się przypalają. Warto także zainwestować w urządzenia takie jak robot kuchenny i szybkowar. Pozwolą one skrócić czas pracy, usprawnić ją, a na pewno także wpłyną na jakość przygotowywanych posiłków. A stąd już krótka droga do przygotowywania ich z uśmiechem na ustach i z przyjemnością.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Warto polubić potrawy z parowaru
    W ofercie niemal wszystkich firm sprzedających sprzęty kuchenne znajdują się parowary. Jednak przeglądając choćby fora o tematyce kulinarnej, można zauważyć, że wiele osób wypytuje o ten sprzęt, bo nigdy nie miało z nim do czynienia. Pojawiają się przede wszystkim pytania, co można przyrządzać w takim garnku i jak gotować w nim ...
    Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
    Na rynku wiele jest sprzętów i urządzeń, które pomagają nam w codziennym przygotowywaniu posiłków, usprawniając naszą pracę i skracając jej czas. Warto się w nie zaopatrywać jeśli tylko możemy sobie na to pozwolić i na przykład mamy miejsce do przechowywania tych urządzeń, gdyż poza wymienionymi czynnościami, są one również ...
    Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
    Decydując się na skorzystanie z usług cateringowych, warto dobrze przyłożyć się do wybrania odpowiedniej firmy. Oczywiście jeśli ktoś może nam polecić sprawdzone przedsiębiorstwo, to nie ma żadnego problemu, ale jeśli sami dokonujemy wyboru, to nie powinniśmy tego czynić pochopnie, zwłaszcza gdy na barkach danej firmy zamierzamy u ...

    Page 1 of 2 1 2 »