Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia

Date 11 sep 2011

image

Żywienie niemowląt to niezwykle ważna sprawa dla każdego kochającego rodzica. Dopóki dziecko karmione jest piersią lub mlekiem modyfikowanym, nie ma w tej kwestii większego zmartwienia, ponieważ obie formy karmienia są bezpieczne. Pierwszym zmartwieniem jest to, co i w jaki sposób podać pierwszy raz, aby nie zniechęcić malca do nowości oraz oszczędzić jego brzuszkowi sensacji żołądkowych. Oczywiście rzecz najważniejsza, to zachowanie higieny. Obowiązkowo należy myć ręce, zachować czystość w miejscu, w którym gotujemy, oraz musimy zwrócić uwagę na prawidłowe przechowywanie produktów, których chcemy użyć do obiadku dla maluszka. Pierwsze gotowane potrawy powinny być sporządzone z jak najmniejszej ilości składników. Najbezpieczniej będzie, jeśli ugotujemy jedno, najwyżej dwa warzywa. Ma to sens taki, że nie tylko nie obciążymy układu pokarmowego malca, ale w razie nietolerancji pokarmowej, łatwiej będzie nam dojść do tego, co jest faktyczną przyczyną problemów. A jeśli zdecydujemy się od razu na zupkę z wielu warzyw, to dojście do alergenu, zajmie więcej czasu i będzie wymagało od nas długotrwałej eliminacji pojedynczych produktów. Na sam początek dobrze jest połączyć marchewkę z ziemniaczkiem lub dynią, te warzywa są lekkostrawne i mało uczulające. Dopiero gdy upewnimy się, że nic złego się nie dzieje po takim posiłku, możemy wprowadzać kolejne nowości. Gotujmy najlepiej na parze, lub w małej ilości wody, co wpłynie pozytywnie na zatrzymanie większości cennych witamin w warzywach. Nie można używać podczas gotowania dla niemowlęcia przypraw, nie licząc ziół w późniejszym czasie. Warto wiedzieć, że to, co nam się wydaje mdłym posiłkiem, dla malca wcale mdłe nie będzie, a wręcz przeciwnie, skoro do tej pory dziecko znało jedynie smak mleka. Ponadto sól jest niezdrowym dodatkiem i nie warto do niej przyzwyczajać dziecka. Początkowo zupek nie gotuje się na wywarze z mięsa, ponieważ białka, które przenikają z mięsa do wywaru mogą wywołać uczulenie. Gdy przyjdzie czas na dołączenie mięsa do diety, należy gotować je osobno i dopiero dołączyć do gotowej zupki. Nie gotujmy tez większych ilości, jełki nie możemy ich zamrozić na inny posiłek, ponieważ malec na początku zje najwyżej kilka łyżeczek, a bezpieczniej jest nie przechowywać dłużej niż dwa dni obiadków dla dziecka. Żaden rodzic z oszczędności woli nie narażać pociechy na zatrucie pokarmowe i jego przykre konsekwencje. Z powodu braku uzębienia u malca, obiadki należy dokładnie rozdrabniać, najbezpieczniej blenderem. Muszą one mieć kremową konsystencję bez jakichkolwiek grudek, ponieważ kawałeczki jedzenia mogą być przyczyną zakrztuszenia dziecka. Oczywiście można użyć do tego widelca, ale dla pewności, jeśli nie posiadamy innego sprzętu, warto przecisnąć obiadek przez sitko. Zwróćmy uwagę na temperaturę podawanego pokarmu, łatwo jest oparzyć dziecko, co sprawi jemu nie tylko ból, ale może zniechęcić do takiej formy karmienia.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Ryba na talerzu
    Polacy kochają jeść, szczególnie, jeśli na ich talerzu zagości mięso i ziemniaki. Zamiłowanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowały nasze matki i babcie. Polacy, w przeważającej większości zadeklarowani mięsożercy, jedzą mięso pod każdą postacią. Ale co jest zaskakujące, okazuje się, że mięso kurczaka, ...
    ryby gotowane na parz
    Warto podawać ryby gotowane na parze, są wtedy bardzo delikatne, bez konieczności otaczania ich w panierce i smażenia na niezdrowym tłuszczu. Do młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się ryba zapiekana w folii aluminiowej, doprawiona solą, pieprzem, i od środka wyłożona masłem z czosnkiem i koprem czy cebulką i marchwią lub cytryną. ...
    Co ułatwia trawienie
    Każdy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, które objawiają się na różne sposoby. Najczęściej cierpią na nie osoby stosujące niewłaściwą dietę, kobiety ciężarne, u których płód uciska na wnętrzności, oraz osoby otyłe, u których tłuszcz wywiera nacisk na organy wewnętrzne. W zasadzie trawienie zaczyna się ...

    Page 1 of 2 1 2 »