Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia

Date 11 sep 2011

image

Żywienie niemowląt to niezwykle ważna sprawa dla każdego kochającego rodzica. Dopóki dziecko karmione jest piersią lub mlekiem modyfikowanym, nie ma w tej kwestii większego zmartwienia, ponieważ obie formy karmienia są bezpieczne. Pierwszym zmartwieniem jest to, co i w jaki sposób podać pierwszy raz, aby nie zniechęcić malca do nowości oraz oszczędzić jego brzuszkowi sensacji żołądkowych. Oczywiście rzecz najważniejsza, to zachowanie higieny. Obowiązkowo należy myć ręce, zachować czystość w miejscu, w którym gotujemy, oraz musimy zwrócić uwagę na prawidłowe przechowywanie produktów, których chcemy użyć do obiadku dla maluszka. Pierwsze gotowane potrawy powinny być sporządzone z jak najmniejszej ilości składników. Najbezpieczniej będzie, jeśli ugotujemy jedno, najwyżej dwa warzywa. Ma to sens taki, że nie tylko nie obciążymy układu pokarmowego malca, ale w razie nietolerancji pokarmowej, łatwiej będzie nam dojść do tego, co jest faktyczną przyczyną problemów. A jeśli zdecydujemy się od razu na zupkę z wielu warzyw, to dojście do alergenu, zajmie więcej czasu i będzie wymagało od nas długotrwałej eliminacji pojedynczych produktów. Na sam początek dobrze jest połączyć marchewkę z ziemniaczkiem lub dynią, te warzywa są lekkostrawne i mało uczulające. Dopiero gdy upewnimy się, że nic złego się nie dzieje po takim posiłku, możemy wprowadzać kolejne nowości. Gotujmy najlepiej na parze, lub w małej ilości wody, co wpłynie pozytywnie na zatrzymanie większości cennych witamin w warzywach. Nie można używać podczas gotowania dla niemowlęcia przypraw, nie licząc ziół w późniejszym czasie. Warto wiedzieć, że to, co nam się wydaje mdłym posiłkiem, dla malca wcale mdłe nie będzie, a wręcz przeciwnie, skoro do tej pory dziecko znało jedynie smak mleka. Ponadto sól jest niezdrowym dodatkiem i nie warto do niej przyzwyczajać dziecka. Początkowo zupek nie gotuje się na wywarze z mięsa, ponieważ białka, które przenikają z mięsa do wywaru mogą wywołać uczulenie. Gdy przyjdzie czas na dołączenie mięsa do diety, należy gotować je osobno i dopiero dołączyć do gotowej zupki. Nie gotujmy tez większych ilości, jełki nie możemy ich zamrozić na inny posiłek, ponieważ malec na początku zje najwyżej kilka łyżeczek, a bezpieczniej jest nie przechowywać dłużej niż dwa dni obiadków dla dziecka. Żaden rodzic z oszczędności woli nie narażać pociechy na zatrucie pokarmowe i jego przykre konsekwencje. Z powodu braku uzębienia u malca, obiadki należy dokładnie rozdrabniać, najbezpieczniej blenderem. Muszą one mieć kremową konsystencję bez jakichkolwiek grudek, ponieważ kawałeczki jedzenia mogą być przyczyną zakrztuszenia dziecka. Oczywiście można użyć do tego widelca, ale dla pewności, jeśli nie posiadamy innego sprzętu, warto przecisnąć obiadek przez sitko. Zwróćmy uwagę na temperaturę podawanego pokarmu, łatwo jest oparzyć dziecko, co sprawi jemu nie tylko ból, ale może zniechęcić do takiej formy karmienia.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Ryba na talerzu
Polacy kochają jeść, szczególnie, jeśli na ich talerzu zagości mięso i ziemniaki. Zamiłowanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowały nasze matki i babcie. Polacy, w przeważającej większości zadeklarowani mięsożercy, jedzą mięso pod każdą postacią. Ale co jest zaskakujące, okazuje się, że mięso kurczaka, ...
ryby gotowane na parz
Warto podawać ryby gotowane na parze, są wtedy bardzo delikatne, bez konieczności otaczania ich w panierce i smażenia na niezdrowym tłuszczu. Do młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się ryba zapiekana w folii aluminiowej, doprawiona solą, pieprzem, i od środka wyłożona masłem z czosnkiem i koprem czy cebulką i marchwią lub cytryną. ...
Co ułatwia trawienie
Każdy z nas od czasu do czasu cierpi na problemy z trawieniem, które objawiają się na różne sposoby. Najczęściej cierpią na nie osoby stosujące niewłaściwą dietę, kobiety ciężarne, u których płód uciska na wnętrzności, oraz osoby otyłe, u których tłuszcz wywiera nacisk na organy wewnętrzne. W zasadzie trawienie zaczyna się ...

Page 1 of 2 1 2 »