Gotowanie potrawy dla niemowląt

Date 11 sep 2011

image

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie podstawowej potrawy dla maluszka w trakcie rozszerzania jego diety. Jednak to wcale nie jest takie proste. Jeśli podejmujemy się samodzielnego przygotowywania potraw dla naszego dziecka trzeba się do tego przygotować. Bowiem organizm takiego malca może mieć problem ze strawieniem zbyt ciężkich rzeczy. Należy pamiętać, że warto zaczynać od warzyw, a nie od owoców, bowiem gdy dziecko zasmakuje słodkiego, trudno będzie je przekonać do neutralnych smaków. Pierwsze zupki nie powinny być również gotowane na mięsnym wywarze, ponieważ jest on za ciężki dla malutkiego żołądka. Należy pamiętać, że dziecięcych potraw nie doprawiamy. Staramy się nie używać soli, ani cukru. Maluchy nie znają jeszcze pojęcia słodki, słony, czy ostry, więc nie ma sensu przyzwyczajania ich na przykład do słodyczy. Pierwszy pokarmy powinny być w formie praktycznie płynnej, a dopiero stopniowo z miesiąca na miesiąc powinny pojawiać się w nich grudki pokarmów. To niezwykle ważne, w innym przypadku może dojść do zachłyśnięcia posiłkiem. Jeśli jednak obawiamy się samodzielnego gotowania możemy sięgnąć po dania gotowe dla dzieci zamknięte w słoiczkach o małej gramaturze, w sam raz na jeden posiłek. Sięganie po gotowe posiłki nie czyni Cię gorszą matką, bowiem dania w słoiczkach są przebadane przez lekarzy i są w pełni bezpieczne i odpowiednie dla Twojego maluszka. wytrzymae drzewce do sztandaru z najlepszych materiaw

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
    Gotowanie potraw dla diabetyków wymaga wcześniejszego przygotowania, bowiem nieodpowiednie przygotowanie potrawy może wyrządzić osobie chorej ogromną krzywdę. Należy poznać sam problem, z którym zmagają się osoby chore na cukrzycę. Trzeba dowiedzieć się, jakie produkty mogą, a jakich nie mogą spożywać diabetycy. Bowiem nieodpowie ...
    Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
    Okres karmienia piersią to piękny czas, ale jeśli zapraszamy do nas na obiad matkę karmiącą musimy wiedzieć, że nie wszystkie potrawy będzie mogła zjeść, bowiem wszystko, co zjada mama trafia do pokarmu, czyli trafia również do maluszka. Matce karmiącej nie powinniśmy przygotowywać potraw ostrych i bardzo spieczonych, bowiem są on ...
    Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
    Chorób układu pokarmowego jest mnóstwo, a gotowanie dla osób cierpiących na nie jest bardzo trudne, bowiem mają oni mnóstwo ograniczeń. Jeśli, więc gotujemy dla takiej osoby musimy dowiedzieć się od niej, na jakie dolegliwości cierpi i jakich produktów nie może spożywać. Można spokojnie stwierdzić, że gotowanie dla takiej osoby ...

    Page 1 of 2 1 2 »