Gotowanie potrawy dla niemowląt

Date 11 sep 2011

image

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie podstawowej potrawy dla maluszka w trakcie rozszerzania jego diety. Jednak to wcale nie jest takie proste. Jeśli podejmujemy się samodzielnego przygotowywania potraw dla naszego dziecka trzeba się do tego przygotować. Bowiem organizm takiego malca może mieć problem ze strawieniem zbyt ciężkich rzeczy. Należy pamiętać, że warto zaczynać od warzyw, a nie od owoców, bowiem gdy dziecko zasmakuje słodkiego, trudno będzie je przekonać do neutralnych smaków. Pierwsze zupki nie powinny być również gotowane na mięsnym wywarze, ponieważ jest on za ciężki dla malutkiego żołądka. Należy pamiętać, że dziecięcych potraw nie doprawiamy. Staramy się nie używać soli, ani cukru. Maluchy nie znają jeszcze pojęcia słodki, słony, czy ostry, więc nie ma sensu przyzwyczajania ich na przykład do słodyczy. Pierwszy pokarmy powinny być w formie praktycznie płynnej, a dopiero stopniowo z miesiąca na miesiąc powinny pojawiać się w nich grudki pokarmów. To niezwykle ważne, w innym przypadku może dojść do zachłyśnięcia posiłkiem. Jeśli jednak obawiamy się samodzielnego gotowania możemy sięgnąć po dania gotowe dla dzieci zamknięte w słoiczkach o małej gramaturze, w sam raz na jeden posiłek. Sięganie po gotowe posiłki nie czyni Cię gorszą matką, bowiem dania w słoiczkach są przebadane przez lekarzy i są w pełni bezpieczne i odpowiednie dla Twojego maluszka.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Gotowanie potrawy dla diabetyków
Gotowanie potraw dla diabetyków wymaga wcześniejszego przygotowania, bowiem nieodpowiednie przygotowanie potrawy może wyrządzić osobie chorej ogromną krzywdę. Należy poznać sam problem, z którym zmagają się osoby chore na cukrzycę. Trzeba dowiedzieć się, jakie produkty mogą, a jakich nie mogą spożywać diabetycy. Bowiem nieodpowie ...
Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
Okres karmienia piersią to piękny czas, ale jeśli zapraszamy do nas na obiad matkę karmiącą musimy wiedzieć, że nie wszystkie potrawy będzie mogła zjeść, bowiem wszystko, co zjada mama trafia do pokarmu, czyli trafia również do maluszka. Matce karmiącej nie powinniśmy przygotowywać potraw ostrych i bardzo spieczonych, bowiem są on ...
Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
Chorób układu pokarmowego jest mnóstwo, a gotowanie dla osób cierpiących na nie jest bardzo trudne, bowiem mają oni mnóstwo ograniczeń. Jeśli, więc gotujemy dla takiej osoby musimy dowiedzieć się od niej, na jakie dolegliwości cierpi i jakich produktów nie może spożywać. Można spokojnie stwierdzić, że gotowanie dla takiej osoby ...

Page 1 of 2 1 2 »