Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego

Date 11 sep 2011

image

Chorób układu pokarmowego jest mnóstwo, a gotowanie dla osób cierpiących na nie jest bardzo trudne, bowiem mają oni mnóstwo ograniczeń. Jeśli, więc gotujemy dla takiej osoby musimy dowiedzieć się od niej, na jakie dolegliwości cierpi i jakich produktów nie może spożywać. Można spokojnie stwierdzić, że gotowanie dla takiej osoby możemy porównać do gotowania dla małego dziecka. Bowiem potrawy dziecięce muszą być zarówno jak dla osób chorych lekkostrawne, takie, z którymi poradzi sobie nawet uszkodzony żołądek, lub uszkodzona wątroba. Należy pamiętać, że wszystkie potrawy spieczone, czy pikantne są dla osób chorych na choroby układu pokarmowego wysoce szkodliwe. W przypadku przygotowywania mięs dla osób chorych najbezpieczniejsze jest zaserwowanie mięsa gotowanego najlepiej z drobiu, które po zagotowaniu staje się niezwykle delikatne i jest dość lekkostrawne i łatwo przyswajalne dla organizmu. Nie zapominajmy jednak o tym, że mięso drobiu zawiera zbyt małe ilości żelaza, które człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania organizmu, uzupełnić je można za pomocą szpinaku, czy buraka. Jednak najlepiej przyswajalne jest to z mięsa, a dokładniej z wołowiny. Odpowiednio przygotowane mięso inne niż kurczak, czyli odpowiednio długo przegotowane, lub podane w bulionie będzie dużo łatwiej strawne dla organizmu niż obsmażone lub zaserwowane w ciężkim sosie.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
Przygotowujesz prywatkę dla swojego nastoletniego dziecka i nie wiesz, co podać na stół? Pamiętaj, że najwygodniejszą formą będzie wszystko to, co będzie można wziąć w rękę. Wszelkie kawałki kurczaka w panierce, frytki, czy kanapki, a nawet burgery domowej roboty zrobią z pewnością furorę na waszym stole. Sławą cieszą się os ...
Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
Prawidłowe i zdrowe żywienie dzieci jest niezmiernie ważnym aspektem dnia codziennego. Coraz więcej rodziców przygląda się uważnie nie tylko temu, co kupuje na rodzinne posiłki, ale również, w jaki sposób przyrządzić je tak, aby nie traciły na wartości. Warzywa i owoce warto kupować na sprawdzonych targach czy u znajomego rolnika, ...
Zdrowe gotowanie na czasie
Owoce i warzywa, aby zachowały jak najwięcej witamin, należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej. Gotowanie czy smażenie bez udziału nadmiaru tłuszczu przysłuży się nie tylko lżejszemu trawieniu, ale i smukłej sylwetce. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowania na parze, lub w głębokim woku, co pomaga niwelow ...

Page 1 of 2 1 2 »