Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk艂adu pokarmowego

Date 11 sep 2011

image

Chor贸b uk艂adu pokarmowego jest mn贸stwo, a gotowanie dla os贸b cierpi膮cych na nie jest bardzo trudne, bowiem maj膮 oni mn贸stwo ogranicze艅. Je艣li, wi臋c gotujemy dla takiej osoby musimy dowiedzie膰 si臋 od niej, na jakie dolegliwo艣ci cierpi i jakich produkt贸w nie mo偶e spo偶ywa膰. Mo偶na spokojnie stwierdzi膰, 偶e gotowanie dla takiej osoby mo偶emy por贸wna膰 do gotowania dla ma艂ego dziecka. Bowiem potrawy dzieci臋ce musz膮 by膰 zar贸wno jak dla os贸b chorych lekkostrawne, takie, z kt贸rymi poradzi sobie nawet uszkodzony 偶o艂膮dek, lub uszkodzona w膮troba. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e wszystkie potrawy spieczone, czy pikantne s膮 dla os贸b chorych na choroby uk艂adu pokarmowego wysoce szkodliwe. W przypadku przygotowywania mi臋s dla os贸b chorych najbezpieczniejsze jest zaserwowanie mi臋sa gotowanego najlepiej z drobiu, kt贸re po zagotowaniu staje si臋 niezwykle delikatne i jest do艣膰 lekkostrawne i 艂atwo przyswajalne dla organizmu. Nie zapominajmy jednak o tym, 偶e mi臋so drobiu zawiera zbyt ma艂e ilo艣ci 偶elaza, kt贸re cz艂owiek potrzebuje do prawid艂owego funkcjonowania organizmu, uzupe艂ni膰 je mo偶na za pomoc膮 szpinaku, czy buraka. Jednak najlepiej przyswajalne jest to z mi臋sa, a dok艂adniej z wo艂owiny. Odpowiednio przygotowane mi臋so inne ni偶 kurczak, czyli odpowiednio d艂ugo przegotowane, lub podane w bulionie b臋dzie du偶o 艂atwiej strawne dla organizmu ni偶 obsma偶one lub zaserwowane w ci臋偶kim sosie.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Gotowanie potraw na imprez臋 dla m艂odzie偶y
Przygotowujesz prywatk臋 dla swojego nastoletniego dziecka i nie wiesz, co poda膰 na st贸艂? Pami臋taj, 偶e najwygodniejsz膮 form膮 b臋dzie wszystko to, co b臋dzie mo偶na wzi膮膰 w r臋k臋. Wszelkie kawa艂ki kurczaka w panierce, frytki, czy kanapki, a nawet burgery domowej roboty zrobi膮 z pewno艣ci膮 furor臋 na waszym stole. S艂aw膮 ciesz膮 si臋 os ...
Zdrowe gotowanie dla najm艂odszych
Prawid艂owe i zdrowe 偶ywienie dzieci jest niezmiernie wa偶nym aspektem dnia codziennego. Coraz wi臋cej rodzic贸w przygl膮da si臋 uwa偶nie nie tylko temu, co kupuje na rodzinne posi艂ki, ale r贸wnie偶, w jaki spos贸b przyrz膮dzi膰 je tak, aby nie traci艂y na warto艣ci. Warzywa i owoce warto kupowa膰 na sprawdzonych targach czy u znajomego rolnika, ...
Zdrowe gotowanie na czasie
Owoce i warzywa, aby zachowa艂y jak najwi臋cej witamin, nale偶y poddawa膰 jak najkr贸tszej obr贸bce termicznej. Gotowanie czy sma偶enie bez udzia艂u nadmiaru t艂uszczu przys艂u偶y si臋 nie tylko l偶ejszemu trawieniu, ale i smuk艂ej sylwetce. Bardzo dobrym rozwi膮zaniem jest skorzystanie z gotowania na parze, lub w g艂臋bokim woku, co pomaga niwelow ...

Page 1 of 2 1 2 »