Gotowanie z dzieckiem

Date 11 sep 2011

image

Maluchowi śmiało można powierzyć prace niewymagające wielkiej wprawy, ale dające poczucie, że dziecko robi coś ważnego. Mieszanie, wkładanie do miski potrzebnych składników, przesiewanie mąki, wałkowanie kruchego ciasta to wdzięczne zadania, z którymi łatwo poradzą sobie małe, niewprawne rączki. Wielka radość sprawi również wycinanie foremkami ciastek i układanie ich na blasze, a już po upieczeniu, zatrudnienie dziecka do ozdabiania wypieków. Lukier, polewa czekoladowa i posypka dadzą dziecku duże możliwości dla wyobraźni oraz smak, którego chętnie spróbują. Radość będzie wielka, gdy wyłożymy gotowe wypieki na paterę, albo spakujemy je w ozdobne torebeczki i podarujemy w imieniu malucha bliskim osobom. Starszemu dziecku można pokazać instrukcję obsługi małego nożyka, którym pokroi ono ugotowane warzywa na sałatkę ziemniaczaną, pokroi na kawałki plastry sera czy szynki lub obierze kilka owoców z miękkiej skórki bezpiecznym nożykiem, pod okiem opiekuna. Warto zaryzykować taki sposób wspólnego spędzania czasu, bo to od dorosłego nie wymaga wielu przygotowań, a dziecku sprawi wielka frajdę. Nie można też pominąć faktu, że poprzez taka zabawę i obserwację, maluch uczy się tego, co ma miejsce w kuchni. Pomaganie stanie się czymś naturalnym, zgodnie z powiedzeniem, „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
    Każda osoba, która kiedykolwiek była na diecie wie, jak wiele jej utrzymania wymaga poświęceń. Najważniejsze jest przestrzeganie zasad diety, która najbezpieczniejsza jest z polecenia dietetyka. Ilość owoców, warzyw, płynów, kaloryczność potraw sprawia, że często zniechęcamy się do tego typu przedsięwzięć. Efekty nie pojawiaj ...
    Zdrowy katering na nasze zdrowie
    Posiłki przygotowane smacznie, różnorodnie i lekkostrawnie wyjątkowo przysłużą się naszemu organizmowi. Aby zniwelować uczucie głodu, należy je dobrze pogryźć i przeżuć, oraz popić większą ilości wody, to da uczucie sytości na dłużej i sprawi, że dieta szybciej przyniesie upragnione efekty. Najczęściej firmy współpracują ...
    Jak idealnie smażyć potrawy
    Choć potrawy smażone nie należą do potraw zdrowych, to jednak wszyscy chętnie je jadamy. Warto więc poznać zasady przyrządzania smażonych potraw, jeśli przy ich przygotowaniu będziemy się kierowali podanymi wskazówkami, to potrawy przyrządzone zgodnie z nimi będą zawierały mniejszą ilość kalorii, będą też zawierały mniejszą ...

    Page 1 of 2 1 2 »