Gotujemy zupę z cukinii

Date 11 sep 2011

image

Cukinia należy do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale trochę niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych potraw, a jedną z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii będziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawałku selera i pora, 2 średniej wielkości cukinii, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek masła, około 1 ½ litra drobiowego bulionu. Umytą cukinię myjemy, kroimy na połówki i usuwamy miąższ wraz z pestkami. Umyte warzywa obieramy i kroimy, obieramy także czosnek, po obraniu zgniatamy go. Na patelni rozgrzewamy masła, wkładamy warzywa (oprócz cukinii) i podsmażamy. Teraz możemy dodać także pokrojoną cukinię i także krótko ją podsmażyć. Do garnka wlewamy drobiowy bulion, dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są już miękkie zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę. Po zmiksowaniu doprawiamy ją solą, świeżo startym białym pieprzem. Do smaku dodajemy także sok z cytryny. Zupę możemy doprawić także rozmarynem. Podajemy udekorowaną już na talerzach kleksem śmietany. Gotując warzywa możemy dodać także 2 obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki – zupa będzie bardziej sycąca. Zupę z cukinii możemy podać z czosnkowymi grzankami. Zupa jest bardzo aromatyczna. Firma Vitapol proponuje smakowite podgrzybki marynowane w occie i inne przetwory warzynwne i owocowe

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie 1000 dag białej kiełbasy, 4 jabłka o kwaśnym smaku, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Natłuszczamy olejem żaroodporne naczynie i układamy w nim kiełbasę. Ułożoną kiełbasą nakłuwamy w kilku miejscach – nakłucie kiełb ...
Pieczony kurczak z 3 sosami
Piekąc kurczaka zastanawiamy się z czym go można podać. Moja propozycja to kurczak z sosem o jednym ze smaków: śliwkowym, musztardowym lub ziołowym. Do przygotowania sosu śliwkowego musimy przygotować 6 wędzonych śliwek, 4 łyżki powideł śliwkowych, 4 łyżki keczupu o ostrym smaku, 1 łyżkę musztardy ½ szklanki majonezu. Majonez, ...
Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
Kiełki roślin coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kiełków użyć do konkretnej potrawy. Myślę więc, że przyda nam się kilka wskazówek na ten temat. W naszej kuchni często używamy kiełków soi. Osoby, które zechcą ich użyć po raz pierwszy powinny wiedzieć, że kiełki soi najlepiej smakuj ...

Page 1 of 2 1 2 »