Jak gotować fasolę

Date 11 sep 2011

image

Fasola jest bardzo zdrowa, powinna więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Bez względu na odmianę w ziarnach fasoli znajdują się sole mineralne, związki, które ochronią nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi oraz bardzo wartościowe białko. Każdą fasolę, która jest wysuszona, a z której chcemy przygotować pełnowartościowe danie powinniśmy oczywiście najpierw opłukać, a następnie namoczyć. Fasolę do moczenia zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Możemy ją nawet pozostawić w wodzie na całą noc. Przystępując do gotowania namoczonej fasoli odlewamy z niej wodę, w której się moczyła i zalewamy świeżą wodą. Namoczona fasola ugotuje się znacznie szybciej. Pamiętajmy, że fasolę soli, kiedy jest już prawie miękka. Mimo że fasola jest bardzo zdrowa to jednak powoduje ona wzdęcia. Tych nieprzyjemnych wzdęć można uniknąć gotując fasolę w odkrytym garnku. Także dodatek przypraw spowoduje, że nasz przewód pokarmowy będzie łatwiej ją trawił. Najlepsze przyprawy do potraw z fasoli to kminek i majeranek. Fasola doskonale komponuje się także z cząbrem i tymiankiem. Do potraw z fasoli warto dodawać pomidory: świeże, suszone lub w postaci przecieru lub koncentratu. Bardzo popularną w naszym kraju potrawę o nazwie „fasolka po bretońsku” warto, a nawet trzeba przyrządzać z dodatkiem kawałka wędzonego boczku lub innej wędzonki. Tylkostylowe.pl sklep Gerlach

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
Każda gospodyni, która przygotowuje pieczeń wołową chciałaby, aby jej pieczeń po upieczeniu była krucha, soczysta i miękka. Aby nasza pieczeń taka była musimy na nią kupić następujące gatunki mięsa wołowego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunków wołowiny powinniśmy otrzymać najlepszą pieczeń. Sam zakup odpowiedniego g ...
Sposoby zagęszczania zup
Zgodnie z polską tradycją kulinarną w naszej kuchni królują zagęszczane zupy. Jednym ze sposobów, którym można zagęścić zupę jest przygotowanie złotej zasmażki. Taką zasmażkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób: na patelni rozgrzewamy na przykład łyżkę tłuszczu i dodajemy do niego także łyżkę mąki (proporcje możem ...
Czym posypać upieczone ciasto
W okresie jesiennym często pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Tego typu ciasta najlepiej smakują, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami możemy posypać równie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadzą naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jab ...

Page 1 of 2 1 2 »