Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi

Date 11 sep 2011

image

Sezon na szparagi trwa bardzo kr贸tko. Warzywo to ma swoich zwolennik贸w, s膮 jednak w艣r贸d nas i takie osoby, kt贸re ch臋tnie spr贸bowa艂yby szparag贸w, ale nie wiedz膮 jak je przyrz膮dzi膰. Osobom tym na pewno przyda si臋 kilka s艂贸w wyja艣nienia. W sprzeda偶y dost臋pne s膮 szparagi bia艂e i szparagi zielone. Ich spos贸b przygotowania r贸偶ni si臋 nieco. Szparagi zar贸wno zielone, jak i bia艂e musimy najpierw obra膰. Jedne i drugie obiera si臋 nieco inaczej. Szparagi bia艂e obiera si臋 na ca艂ej ich d艂ugo艣ci, szparagi zielone tylko do wysoko艣ci 1/3. Szparagi bia艂e obieramy zaczynaj膮c od miejsca pod g艂贸wk膮, szparagi zielone obiera si臋 tylko na 1/3 wysoko艣ci. Bia艂e szparagi obieramy do chwili, kiedy usuniemy zdrewnia艂膮 cz臋艣膰. Do gotowania szparag贸w przeznaczone s膮 specjalne garnki, s膮 to garnki wysokie, cz臋sto dodatkowo wyposa偶one w drucian膮 wk艂adk臋. W takim garnku szparagi gotujemy na stoj膮ca, ich g艂贸wki musz膮 znale藕膰 si臋 nad powierzchni膮 wody. Do wody dodajemy s贸l i szczypt臋 cukru. Niekt贸rzy dodaj膮 do wody tak偶e niewielk膮 ilo艣膰 mleka. Szparagi gotujemy przez 10 minut. Je艣li nie dysponujemy takim garnkiem mo偶emy je ugotowa膰 tak偶e w rondlu. W贸wczas uk艂ada si臋 je p艂asko, czas gotowania jest taki sam. Szparagi mo偶na podawa膰 z r贸偶nymi sosami, na przyk艂ad z sosem cytrynowym. Mo偶na te偶 przygotowa膰 z nich sa艂atki, podawa膰 z makaronem. Krajalnice do ser體 i w阣lin, krajalnice do ser體, krajalnice do w阣lin

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Smaczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych da艅 polskiej kuchni. Aby nasze placki by艂y smaczne do ich przygotowania powinni艣my u偶y膰 ziemniak贸w m膮czystych odmian. Na placki ziemniaczane nie nale偶y u偶ywa膰 m艂odych ziemniak贸w, kt贸re zawieraj膮 du偶膮 ilo艣膰 wody. Placki z takich ziemniak贸w b臋d膮 niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...
Gotujemy zup臋 z cukinii
Cukinia nale偶y do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale troch臋 niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo mo偶na z niej przygotowa膰 wiele smacznych potraw, a jedn膮 z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii b臋dziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawa艂ku selera i pora, 2 艣redniej wielko艣ci cukinii, 2 z膮b ...
Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam b臋dzie 1000 dag bia艂ej kie艂basy, 4 jab艂ka o kwa艣nym smaku, 6 z膮bk贸w czosnku, 1 艂y偶eczka cukru, 1 艂y偶ka mas艂a, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Nat艂uszczamy olejem 偶aroodporne naczynie i uk艂adamy w nim kie艂bas臋. U艂o偶on膮 kie艂bas膮 nak艂uwamy w kilku miejscach 鈥 nak艂ucie kie艂b ...

Page 1 of 2 1 2 »