Jak gotować i podawać szparagi

Date 11 sep 2011

image

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Warzywo to ma swoich zwolenników, są jednak wśród nas i takie osoby, które chętnie spróbowałyby szparagów, ale nie wiedzą jak je przyrządzić. Osobom tym na pewno przyda się kilka słów wyjaśnienia. W sprzedaży dostępne są szparagi białe i szparagi zielone. Ich sposób przygotowania różni się nieco. Szparagi zarówno zielone, jak i białe musimy najpierw obrać. Jedne i drugie obiera się nieco inaczej. Szparagi białe obiera się na całej ich długości, szparagi zielone tylko do wysokości 1/3. Szparagi białe obieramy zaczynając od miejsca pod główką, szparagi zielone obiera się tylko na 1/3 wysokości. Białe szparagi obieramy do chwili, kiedy usuniemy zdrewniałą część. Do gotowania szparagów przeznaczone są specjalne garnki, są to garnki wysokie, często dodatkowo wyposażone w drucianą wkładkę. W takim garnku szparagi gotujemy na stojąca, ich główki muszą znaleźć się nad powierzchnią wody. Do wody dodajemy sól i szczyptę cukru. Niektórzy dodają do wody także niewielką ilość mleka. Szparagi gotujemy przez 10 minut. Jeśli nie dysponujemy takim garnkiem możemy je ugotować także w rondlu. Wówczas układa się je płasko, czas gotowania jest taki sam. Szparagi można podawać z różnymi sosami, na przykład z sosem cytrynowym. Można też przygotować z nich sałatki, podawać z makaronem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Smaczne placki ziemniaczane
    Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Aby nasze placki były smaczne do ich przygotowania powinniśmy użyć ziemniaków mączystych odmian. Na placki ziemniaczane nie należy używać młodych ziemniaków, które zawierają dużą ilość wody. Placki z takich ziemniaków będą niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...
    Gotujemy zupę z cukinii
    Cukinia należy do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale trochę niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych potraw, a jedną z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii będziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawałku selera i pora, 2 średniej wielkości cukinii, 2 ząb ...
    Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
    Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie 1000 dag białej kiełbasy, 4 jabłka o kwaśnym smaku, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Natłuszczamy olejem żaroodporne naczynie i układamy w nim kiełbasę. Ułożoną kiełbasą nakłuwamy w kilku miejscach – nakłucie kiełb ...

    Page 1 of 2 1 2 »