Jak gotować i podawać szparagi

Date 11 sep 2011

image

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Warzywo to ma swoich zwolenników, są jednak wśród nas i takie osoby, które chętnie spróbowałyby szparagów, ale nie wiedzą jak je przyrządzić. Osobom tym na pewno przyda się kilka słów wyjaśnienia. W sprzedaży dostępne są szparagi białe i szparagi zielone. Ich sposób przygotowania różni się nieco. Szparagi zarówno zielone, jak i białe musimy najpierw obrać. Jedne i drugie obiera się nieco inaczej. Szparagi białe obiera się na całej ich długości, szparagi zielone tylko do wysokości 1/3. Szparagi białe obieramy zaczynając od miejsca pod główką, szparagi zielone obiera się tylko na 1/3 wysokości. Białe szparagi obieramy do chwili, kiedy usuniemy zdrewniałą część. Do gotowania szparagów przeznaczone są specjalne garnki, są to garnki wysokie, często dodatkowo wyposażone w drucianą wkładkę. W takim garnku szparagi gotujemy na stojąca, ich główki muszą znaleźć się nad powierzchnią wody. Do wody dodajemy sól i szczyptę cukru. Niektórzy dodają do wody także niewielką ilość mleka. Szparagi gotujemy przez 10 minut. Jeśli nie dysponujemy takim garnkiem możemy je ugotować także w rondlu. Wówczas układa się je płasko, czas gotowania jest taki sam. Szparagi można podawać z różnymi sosami, na przykład z sosem cytrynowym. Można też przygotować z nich sałatki, podawać z makaronem.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Smaczne placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Aby nasze placki były smaczne do ich przygotowania powinniśmy użyć ziemniaków mączystych odmian. Na placki ziemniaczane nie należy używać młodych ziemniaków, które zawierają dużą ilość wody. Placki z takich ziemniaków będą niesmaczne. Wybrane ziemniaki musimy oczy ...
Gotujemy zupę z cukinii
Cukinia należy do letnich odmian dyni, jest warzywem smacznym, ale trochę niedocenianym w polskiej kuchni. Szkoda, bo można z niej przygotować wiele smacznych potraw, a jedną z nich jest zupakrem. Do przygotowania zupy z cukinii będziemy potrzebowali 1 pietruszki, 2 marchewek, po kawałku selera i pora, 2 średniej wielkości cukinii, 2 ząb ...
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będzie 1000 dag białej kiełbasy, 4 jabłka o kwaśnym smaku, 6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, majeranek i odrobina mielonego cynamonu. Natłuszczamy olejem żaroodporne naczynie i układamy w nim kiełbasę. Ułożoną kiełbasą nakłuwamy w kilku miejscach – nakłucie kiełb ...

Page 1 of 2 1 2 »