Jak gotować i z czym podawać kasze

Date 11 sep 2011

image

Kasze są bardzo zdrowe, powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Jedną z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dostępna jest w postaci białej lub palonej. W kuchni możemy używać jej do przygotowania farszu na pierogi, możemy z jej dodatkiem przygotować gołąbki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to także doskonały dodatek do różnego rodzaju mięsnych potraw. Zamiast z ziemniakami pieczeń lub bitki wieprzowe możemy podać z dodatkiem nie tylko kaszy gryczanej, ale także z kaszą jęczmienną. Kaszę jęczmienną możemy wykorzystać także do przygotowania zapiekanek, jest ona także częstym dodatkiem do zup, na przykład do krupniku. Do farszu, którym będziemy faszerować warzywa, ale także do zup możemy użyć również pęczaku – grubej kaszy jęczmiennej. Ostatnia nieco zapomniana kasza to kasza jaglana. Kasza ta może zostać wykorzystana do deserów, może służyć jako baza sałatek, można ją także wykorzystać do zapiekania. Decydując się na zastosowanie kaszy w kuchni lepiej jest kupować kaszę pakowaną w kilogramowe opakowania, czyli tak zwaną kaszę luzem. Kaszę gotujemy w osolonej wrzącej wodzie dodając do wody tłuszcz. Ilość tłuszczu zależy od ilości kaszy, jaką zamierzamy gotować. Przyjmuje się, że na każde 100 g suchej kaszy należy wziąć łyżkę stołową tłuszczu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
Do przygotowania roladek na 4 osoby potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójnych piersi kurczaka, 150 g sera pleśniowego, paczki mrożonego szpinaku, 1 małej cebuli, 1 ząbka czosnku, 2 łyżek masła do podduszenia szpinaku, oleju do smażenia roladek, soli i pieprzu. Piersi z kurczaka płuczemy i jeśli są podwójne rozdzielamy je. Opłukane ...
Czekolada w kuchni
Któż z nas nie lubi czekolady. Warto to wykorzystać przygotowując z jej dodatkiem pyszne desery lub ciasta. Nie z każdej jednak czekolady uda nam się przygotować taki sam deser. Każda czekolada nadaje się bowiem do zrobienia innego deseru lub ciasta. I tak czekoladę gorzką możemy wykorzystać do zrobienia polewy do ciasta, można z niej ...
Jak upiec pyszną gęś
Do pieczenia najlepiej nadają się młode gęsi, wybierając więc gęś do pieczenia wybierajmy gęsią tuszkę ważącą maksymalnie 4 kg. Nie ma znaczenia, czy kupimy gęś świeżą czy też mrożoną. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup mrożonej tuszki to pamiętajmy, że proces rozmnażania musi przebiegać powoli. Oczywiście przed pie ...

Page 1 of 2 1 2 »