Jak gotować tanio, ale dobrze?

Date 11 sep 2011

image

Wiele osób uważa, że jedzenie to jedna z tych rzeczy, na których nie warto oszczędzać, bo tylko droższe składniki są dobrej jakości, a więc gwarantują smak i prozdrowotne właściwości przyrządzanych z nich posiłków. Jest w tym ziarno prawdy, ale wcale nie oznacza to, że na jedzenie trzeba wydawać fortunę, by jadać smacznie i zdrowo, zaś osoby dysponujące niewielkim budżetem muszą jadać bardzo kiepsko i monotonnie. Jak wszystko jednak, również gotowanie wymaga pewnej przebiegłości, a także wiedzy. Można gotować tanio, smacznie, kolorowo, z urozmaiceniami oraz zdrowo. Jak? Przede wszystkim warto wykorzystywać to, na co jest sezon, ponieważ na przykład warzywa w określonych porach roku są tanie jak barszcz, w innych zaś – horrendalnie drogie i nie możemy sobie na nie pozwolić. Kiedy więc w niskich cenach można kupić na przykład pomidory, nie tylko starajmy się przyrządzać z nich różnego rodzaju potrawy jak najczęściej, ale również róbmy przetwory. To kolejny ważny punkt oszczędzania na gotowaniu, przetwory powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Warto także gotować większe ilości jedzenia (wtedy oszczędza się czas oraz energię) i zamrażać je na inny dzień. Mięso warto kupować w promocji i zamrażać zamiast kupować co dzień świeże (ale do promocji trzeba podchodzić z głową, by nie kupić nieświeżego mięsa). Promocji można też szukać na wszelkie inne produkty spożywcze, uważając jednak na ich datę ważności.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
Przeglądając internetowe fora o tematyce kulinarnej oraz blogi, można zauważyć, że wiele osób dużą wagę przykłada do tego, by przygotowywane potrawy były jak najbardziej zdrowe i naturalne. Duża część osób uważa, że wstydem dla dobrej gospodyni domowej czy dobrego kucharza jest korzystanie z takich pomocy jak zupy z torebek, sosy ...
Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
Coraz więcej pracujących, zabieganych osób decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych jeśli chodzi o przygotowanie jedzenia na jakąś imprezę okolicznościową czy nawet święta. Oczywiście nie wszyscy to pochwalają i duża część osób w ogóle sobie tego nie wyobraża, zwłaszcza jeśli chodzi o święta, których przygot ...
Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
Nie wszyscy lubią tatar z mięsa mielonego, ponieważ nie każdy przepada za mięsem surowym, a ponadto niektóre osoby obawiają się je jeść w takiej postaci z powodu chorób i pasożytów, jakie mogą być obecne w mięsie niepodanym obróbce termicznej. Rozwiązaniem może być tatar śledziowy, który jest smaczny, prezentuje się bardzo wy ...

Page 1 of 2 1 2 »