Jak idealnie smażyć potrawy

Date 11 sep 2011

image

Choć potrawy smażone nie należą do potraw zdrowych, to jednak wszyscy chętnie je jadamy. Warto więc poznać zasady przyrządzania smażonych potraw, jeśli przy ich przygotowaniu będziemy się kierowali podanymi wskazówkami, to potrawy przyrządzone zgodnie z nimi będą zawierały mniejszą ilość kalorii, będą też zawierały mniejszą ilość szkodliwych dla naszego zdrowia substancji, a jednocześnie będą wybornie smakować. Jeżeli nie chcemy rezygnować z jedzenia smażonych potraw w pierwszej kolejności musimy pomyśleć o zakupie dobrej patelni. Nie będzie to tani wydatek, jednak wydatek na pewno nam się opłaci. Dobra patelnia będzie nam bowiem długo służyć. Na rynku mamy ogromny wybór patelni wykonanych z różnych materiałów. Osoby, które znają się na kuchni polecają ciężkie patelnie żeliwne, są one drogie, ale warto zainwestować w ich zakup. Drugą sprawą na, którą powinniśmy zwrócić uwagę przyrządzające smażone potrawy jest wybór tłuszczu do smażenia. Smażonych potraw nie wolno przygotowywać na oliwie z oliwek, do smażenia nie używa się także oleju z pestek winogron. Tłuszcze te choć zdrowe, to jednak mogą być używane tylko na zimno. Do smażenia za to znakomicie nadaje się klarowane masło, najlepiej to sklarowane w domu, olej rzepakowy oraz olej kokosowy. Pamiętajmy, że przeznaczone do smażenia potrawy (ryby, mięso) wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jak przyrządzić ciecierzycę
    Ciecierzyca jest rośliną strączkową mało znaną w naszym kraju. Roślina ta pochodzi z Azji. Bardzo często nazywana jest także cieciorką. Jest ona jednym ze źródeł bardzo cennego białka, dlatego powinna znaleźć się nie tylko w diecie osób na diecie wegetariańskiej, ale nas wszystkich. Zanim przystąpimy do przygotowania potraw z ci ...
    Do czego można wykorzystać kuskus
    Kuskus jest bardzo drobną kaszką, która powstaje ze specjalnej odmiany pszenicy. Wystarczy ją tylko zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, aby następnie przygotować z niej bardzo wiele smacznych potraw. Kaszkę kuskus możemy wykorzystywać na bardzo wiele sposobów, doskonale smakuje podana na gorąco lub na zimno, może być baz ...
    Jak przechowywać żywność
    Od właściwego sposobu przechowywania żywności zależy jest trwałość. Warto więc poznać zasady w jaki sposób powinniśmy przechowywać różne rodzaje żywności. Każdego dnia korzystamy w swojej kuchni z pieczywa. Pieczywo pozostanie dłużej świeże, jeśli po przyniesieniu go do domu włożymy je do papierowych toreb lub schowamy zawi ...

    Page 1 of 2 1 2 »