Jak idealnie smażyć potrawy

Date 11 sep 2011

image

Choć potrawy smażone nie należą do potraw zdrowych, to jednak wszyscy chętnie je jadamy. Warto więc poznać zasady przyrządzania smażonych potraw, jeśli przy ich przygotowaniu będziemy się kierowali podanymi wskazówkami, to potrawy przyrządzone zgodnie z nimi będą zawierały mniejszą ilość kalorii, będą też zawierały mniejszą ilość szkodliwych dla naszego zdrowia substancji, a jednocześnie będą wybornie smakować. Jeżeli nie chcemy rezygnować z jedzenia smażonych potraw w pierwszej kolejności musimy pomyśleć o zakupie dobrej patelni. Nie będzie to tani wydatek, jednak wydatek na pewno nam się opłaci. Dobra patelnia będzie nam bowiem długo służyć. Na rynku mamy ogromny wybór patelni wykonanych z różnych materiałów. Osoby, które znają się na kuchni polecają ciężkie patelnie żeliwne, są one drogie, ale warto zainwestować w ich zakup. Drugą sprawą na, którą powinniśmy zwrócić uwagę przyrządzające smażone potrawy jest wybór tłuszczu do smażenia. Smażonych potraw nie wolno przygotowywać na oliwie z oliwek, do smażenia nie używa się także oleju z pestek winogron. Tłuszcze te choć zdrowe, to jednak mogą być używane tylko na zimno. Do smażenia za to znakomicie nadaje się klarowane masło, najlepiej to sklarowane w domu, olej rzepakowy oraz olej kokosowy. Pamiętajmy, że przeznaczone do smażenia potrawy (ryby, mięso) wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz. odporny na zarysowania garnek stal nierdzewna inox spradza si na rnych typach kuchenek

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przyrządzić ciecierzycę
Ciecierzyca jest rośliną strączkową mało znaną w naszym kraju. Roślina ta pochodzi z Azji. Bardzo często nazywana jest także cieciorką. Jest ona jednym ze źródeł bardzo cennego białka, dlatego powinna znaleźć się nie tylko w diecie osób na diecie wegetariańskiej, ale nas wszystkich. Zanim przystąpimy do przygotowania potraw z ci ...
Do czego można wykorzystać kuskus
Kuskus jest bardzo drobną kaszką, która powstaje ze specjalnej odmiany pszenicy. Wystarczy ją tylko zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, aby następnie przygotować z niej bardzo wiele smacznych potraw. Kaszkę kuskus możemy wykorzystywać na bardzo wiele sposobów, doskonale smakuje podana na gorąco lub na zimno, może być baz ...
Jak przechowywać żywność
Od właściwego sposobu przechowywania żywności zależy jest trwałość. Warto więc poznać zasady w jaki sposób powinniśmy przechowywać różne rodzaje żywności. Każdego dnia korzystamy w swojej kuchni z pieczywa. Pieczywo pozostanie dłużej świeże, jeśli po przyniesieniu go do domu włożymy je do papierowych toreb lub schowamy zawi ...

Page 1 of 2 1 2 »