Jak polubić owoce morza?

Date 11 sep 2011

image

Nie wszyscy lubią owoce morza, ale warto się do nich przekonać, bo nie tylko można z nich przyrządzić bardzo smaczne potrawy (których jest ogromna ilość), ale również są one bardzo zdrowe – zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo potrzebne, ale w żywności jest ich mało. Poza tym owoców morza jest tak wiele rodzajów, że naprawdę każdy może znaleźć coś dla siebie, trzeba tylko przełamać się i spróbować różnych opcji. Wielbiciele tych specjałów chętnie jedzą je w jak najmniej przetworzonej wersji, czyli na przykład krewetki krótko obsmażają z obu stron na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i spożywają z pieczywem. Można dostać czy przyrządzić krewetki w różnego rodzaju sosach czy zalewach, na przykład olejowej z ziołami czy sosie śmietanowym. Małże, ośmiorniczki, kałamarnice i ich części zwykle spotkać można w mrożonkach. Te można wykorzystać do przygotowania na przykład sosu do makaronu, ale można je również po prostu usmażyć (po rozmrożeniu) na oleju i zjeść z frytkami, makaronem, ryżem czy dodać do sałatki (niektórzy lubią smażone owoce morza jedynie ze świeżą, chrupiącą bagietką). Do sałatek wykorzystuje się również krewetki z puszki, a także paluszki surimi, czyli krabowe. Możliwości jest wiele, łatwo więc można polubić jeśli nie wszystkie, to przynajmniej niektóre owoce morza, trzeba tylko ich popróbować.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
    Wiele osób uważa, że jedzenie to jedna z tych rzeczy, na których nie warto oszczędzać, bo tylko droższe składniki są dobrej jakości, a więc gwarantują smak i prozdrowotne właściwości przyrządzanych z nich posiłków. Jest w tym ziarno prawdy, ale wcale nie oznacza to, że na jedzenie trzeba wydawać fortunę, by jadać smacznie i zd ...
    Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
    Przeglądając internetowe fora o tematyce kulinarnej oraz blogi, można zauważyć, że wiele osób dużą wagę przykłada do tego, by przygotowywane potrawy były jak najbardziej zdrowe i naturalne. Duża część osób uważa, że wstydem dla dobrej gospodyni domowej czy dobrego kucharza jest korzystanie z takich pomocy jak zupy z torebek, sosy ...
    Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
    Coraz więcej pracujących, zabieganych osób decyduje się na korzystanie z usług firm cateringowych jeśli chodzi o przygotowanie jedzenia na jakąś imprezę okolicznościową czy nawet święta. Oczywiście nie wszyscy to pochwalają i duża część osób w ogóle sobie tego nie wyobraża, zwłaszcza jeśli chodzi o święta, których przygot ...

    Page 1 of 2 1 2 »