Jak przechowywać żywność

Date 11 sep 2011

image

Od właściwego sposobu przechowywania żywności zależy jest trwałość. Warto więc poznać zasady w jaki sposób powinniśmy przechowywać różne rodzaje żywności. Każdego dnia korzystamy w swojej kuchni z pieczywa. Pieczywo pozostanie dłużej świeże, jeśli po przyniesieniu go do domu włożymy je do papierowych toreb lub schowamy zawinięte w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę do pojemnika do przechowywania pieczywa. Pieczywo przez okres 3 miesięcy możemy także przechować w zamrażarce. Warzywa i owoce bardzo często przechowujemy w lodówce. Jednak nie wszystkie warzywa mogą być przechowywane w lodówce. Na pewno nie powinniśmy przechowywać w lodówce pomidorów, cebuli, ziemniaków i ogórków. Ale lodówka jest bardzo dobrym miejscem do przechowywania warzyw kapustnych (na przykład kapusty brukselki), możemy w niej także przechować pory. W lodówce możemy też trzymać gruszki i jabłka. Warto pomyśleć nie tylko o właściwym przechowywaniu produktów żywnościowych, ale także używanych w kuchni przypraw. Zakupione przyprawy powinniśmy przechowywać w szczelnie zamykanych szklanych pojemnikach. Przechowywane w ten sposób na długo zachowają aromat. Do właściwego przechowywania żywności potrzebne nam będą oczywiście odpowiednie pojemniki i inne opakowania. W każdej kuchni powinna znaleźć się folia aluminiowa i spożywcza, szklane słoiki czy próżniowe pojemniki.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


O jadalnych odmianach dyni
Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z których możemy przygotować wiele smacznych potraw. Większość osób, które przygotowuje potrawy z dyni przyrządza z niej głównie zupy. Ale z dyni można przygotować znacznie więcej potraw. Dynia znakomicie nadaje się do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, można z niej przygotować farsz do pi ...
Zastępujemy mleko krowie w kuchni
Nietolerancja laktozy powoduje, że coraz więcej osób poszukuje zamienników mleka koziego. Dla osób, które nie tolerują laktozy, a więc nie mogą korzystać z mleka krowiego są jednak inne rodzaje mleka, które znakomicie zastąpią mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamienników mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakte ...
Jak gotować fasolę
Fasola jest bardzo zdrowa, powinna więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Bez względu na odmianę w ziarnach fasoli znajdują się sole mineralne, związki, które ochronią nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi oraz bardzo wartościowe białko. Każdą fasolę, która jest wysuszona, a z której chcemy przygotować pełnowar ...

Page 1 of 2 1 2 »