Jak przygotować domowy aromat do ciast

Date 11 sep 2011

image

Dodatkiem do wielu ciast i deserów są aromaty. Najczęściej kupujemy je gotowe, ale niektóre aromaty można przygotować samodzielnie w domu. Spośród aromatów możliwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupić tylko strąki wanilii. Jeżeli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego strąk nacinamy wzdłuż, a następnie czubkiem noża wyjmujemy znajdujące się w środku ziarenka. Ziarenka wanilii są znacznie bardziej aromatyczne niż sztuczny olejek waniliowy czy kupowany cukier wanilinowy. Dlatego musimy uważać, aby nie dodać ziarenek zbyt dużo. Nie usuwajmy strąków, z których usunęliśmy ziarenka. Możemy wykorzystać je do przygotowania własnego cukru waniliowego. Wystarczy do słoiczka wsypać cukier, włożyć strąki wanilii i zakręcić. Po kilkunastu dniach nasz domowy cukier waniliowy będzie gotowy. Czasem w kuchni potrzebujemy aromatu cytrynowego. Zamiast kupować sztuczny aromat cytrynowy możemy wykorzystać cytrynę. Należy ją przed użyciem bardzo porządnie umyć w gorącej wodzie, a następnie korzystając z drobnych oczek tarki zetrzeć skórkę. Biała błonka, która znajduje się pod żółtą skórką musi pozostać nienaruszona, jeśli ją zetrzemy ciasto będzie gorzkie. Otartej skórki z cytryny możemy używać na przykład do aromatyzowania ciasta drożdżowego. W podobny sposób uzyskamy aromat pomarańczowy.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przygotować oleje smakowe w domu
Oleje smakowe możemy kupić w sklepie, ale możemy też przygotować je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego oleju smakowego jest bardzo proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Jeśli lubimy ostre smaki możemy sobie przygotować olej z dodatkiem ostrej w smaku papryczki chilli. Do przygotowania takiego oleju potrzebna nam będzie oliwa z o ...
O olejach i oliwie
Do przygotowywania potraw możemy używać zarówno olejów roślinnych, jak i oliwy. Nie każdy rodzaj oleju można wykorzystać do tego samego, podobnie jest z oliwą. Do smażenia potraw powinniśmy używać oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, słonecznikowy oraz oliwa nie nadają się do smażenia potraw. Wymienionych olejów ora ...
Potrawy z leśnych grzybów
Jednymi z bardziej smacznych grzybów leśnych są kurki. Można z nich przygotować wiele smacznych potraw: można z nich przygotować omlet, można je usmażyć na maśle, udusić w śmietanie, przygotować z nich smaczną i aromatyczną zupę, można też usmażyć jajecznicę. Do przygotowania jajecznicy dla 4 osób będziemy potrzebowali 8 jaj ...

Page 1 of 2 1 2 »