Jak przygotować idealną kapustę z grochem?

Date 11 sep 2011

image

Ta tradycyjna potrawa jest w naszym kraju bardzo lubiana, ale wiele osób ją przygotowujących skarży się, że wychodzi im niedokładnie taka, jaka powinna być. Dlaczego? Kluczem w przygotowywaniu tego dania są odpowiednie proporcje, z którymi lepiej nie eksperymentować. Należy przygotować: 70 dag kiszonej kapusty, 30 dag łuskanego grochu w połówkach (może być w równych ilościach groch żółty i zielony), duża cebula, 2 łyżki oleju, łyżka mąki, listek laurowy, ziele angielskie, kminek, słodka mielona papryka, sól, pieprz. Przygotowanie: groch przebrać, opłukać, zalać litrem zimnej wody, zagotować, łyżką zdjąć powstającą pianę, dodać sól do smaku. Ugotować groch do miękkości na wolnym ogniu. Kiszoną kapustę pokroić, dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz oraz łyżkę oleju. Podlać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Obraną cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, oprószyć mąką, zasmażyć na złoto, rozprowadzić 4 łyżkami zimnego wywaru z grochu. Groch osączyć, połączyć z kapustą i zasmażką. Całość zagotować, mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowana w ten sposób kapusta jest idealna jeśli chodzi o smak i konsystencję. Niektórzy dodają również do kapusty ugotowane i rozgniecione ziemniaki oraz kraszą ją skwarkami ze słoniny – jest wówczas tłustsza i cięższa, ale też zdecydowanie bardziej pożywna.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jedzmy ryby jak najczęściej
Badania pokazują, że w naszym menu występuje wciąż za mało ryb. To niedobrze, gdyż ich mięso jest bardzo zdrowe, znacznie zdrowsze od wieprzowiny czy nawet drobiu, a przy tym ryba daje wielkie pole do popisu. Często rezygnujemy z wielkich możliwości, jakie nam daje i poprzestajemy na jej smażeniu, podczas gdy pieczenie jest znacznie lep ...
Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
Nie dla każdego gotowanie jest pasją, ale każdy z nas lubi i potrzebuje jeść. Warto zadbać, by nasze codzienne posiłki były nie tylko smaczne i pożywne, ale też jak najbardziej urozmaicone. Kiedy będziemy jadać monotonnie, nie tylko szybko znudzą nam się nawet ulubione potrawy, ale też będzie to ze szkodą dla naszego zdrowia, bo na ...
Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
Chłodniki bardzo chętnie i często przyrządzamy zazwyczaj latem, bo są niezastąpione kiedy nie chce nam się ani jeść, ani tym bardziej gotować, tkwiąc w upał nad gorącymi garnkami. Robi się je szybko, łatwo, są pyszne, lekkie, ale i pożywne. Znakomicie zastępują obiad, ale może je również z powodzeniem przyrządzać w letnie po ...

Page 1 of 2 1 2 »