Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni

Date 11 sep 2011

image

Każda gospodyni, która przygotowuje pieczeń wołową chciałaby, aby jej pieczeń po upieczeniu była krucha, soczysta i miękka. Aby nasza pieczeń taka była musimy na nią kupić następujące gatunki mięsa wołowego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunków wołowiny powinniśmy otrzymać najlepszą pieczeń. Sam zakup odpowiedniego gatunku mięsa jednak nie wystarczy. Wołowina przed pieczeniem powinna trafić do marynaty na kilka godzin, a najlepiej przynajmniej na całą noc. Do marynaty, w której będziemy marynować wołowinę na pieczeń warto dodać kieliszek winnego octu lub kieliszek alkoholu. Pamiętajmy, że pieczeń wołową, ale także inne potrawy z wołowiny należy solić już pod koniec przyrządzania. Jeśli wołowina zostanie posolona na początku gotowania – będzie twarda. Kawałek mięsa przeznaczonego na pieczeń możemy wcześniej obsmażyć. Wołowinę należy obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki wcześniejszemu obsmażeniu przygotowana pieczeń powinna być soczysta. Czas pieczenia uzależniony jest od naszych preferencji smakowych. Jeśli lubimy krwiste mięsa to wystarczy jeśli pieczeń będziemy piekli licząc 2025 minut na każdy kilogram mięsa. Znaczy to, że jeśli nasz kawałek mięsa waży 2 kg to pieczeń musi pozostać w piekarniku przez mniej więcej 50 minut. Wołowinę pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Sposoby zagęszczania zup
Zgodnie z polską tradycją kulinarną w naszej kuchni królują zagęszczane zupy. Jednym ze sposobów, którym można zagęścić zupę jest przygotowanie złotej zasmażki. Taką zasmażkę przygotowuje się w bardzo prosty sposób: na patelni rozgrzewamy na przykład łyżkę tłuszczu i dodajemy do niego także łyżkę mąki (proporcje możem ...
Czym posypać upieczone ciasto
W okresie jesiennym często pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Tego typu ciasta najlepiej smakują, kiedy po upieczeniu posypiemy je cukrem pudrem. Ale zamiast tradycyjnego cukru pudru ciasta z owocami możemy posypać równie smacznymi zamiennikami. Zamienniki te nadadzą naszym ciastom nowego smaku i aromatu. Do posypania ciast z jab ...
Jak zrobić faszerowane pieczarki
Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziemy potrzebować 20 sztuk pieczarek (trzeba wybrać większe, najlepiej takie średnie), 2 dag tartej bułki, 2 dag masła i dodatkowo 4 dag masła, 5 dag cebuli, 1 jajka, łyżki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag żółtego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy ...

Page 1 of 2 1 2 »