Jak przyrządzać bakłażana?

Date 11 sep 2011

image

Bakłażan nie jest szczególnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele osób nie ma pojęcia, co można przyrządzić z tego ciekawie prezentującego się, zachwycającego pięknym kolorem warzywa. Tymczasem może mieć ono bardzo wszechstronne zastosowanie i może być wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie, gdyż jeśli po prostu pokroimy bakłażana i dodamy do jakiejś potrawy, na pewno nam nie zasmakuje, gdyż będzie zbyt gorzki. By pozbyć się goryczki, najpierw, obojętnie jak będziemy przyrządzać bakłażana, musimy go pokroić w plastry, następnie posolić i odstawić na przynajmniej 15 minut, by puścił sok. Po tym czasie warzywo płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem bądź dokładnie osączamy z wody, po czym jest ono już pozbawione gorzkiego smaku i gotowe do dalszej obróbki. Teraz możemy bakłażana na przykład obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju pyszne kotleciki – to najprostszy sposób przygotowania. Możemy również skropić go oliwą z oliwek i upiec w piekarniku, na grillu lub patelni grillowej, a następnie posmarować serkiem śmietankowym, obłożyć plastrami pomidora i udekorować świeżą bazylią czy też plastry bakłażana ułożyć wraz z plastrami pomidorów i mozzarelli w wieżyczki i tak podawać (skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posypać suszoną lub udekorować świeżą bazylią). Możemy także dodać bakłażan do zapiekanki makaronowej czy ziemniaczanej albo warzywnej, udusić i podać z makaronem bądź dodać do lecza albo innego gulaszu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
Nawet jeśli my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, które moglibyśmy jeść jeśli nie co dzień, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinniśmy z tym przesadzać. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele składników odżywczych, których nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale również po prostu szkoda jest rezygn ...
Śledzie po wileńsku
Śledzie po wileńsku cieszą się w naszym kraju wielką popularnością, ale częściej wolimy pokusić się o zakup gotowych lub zamówić porcję w restauracji niż pokusić się o samodzielne przyrządzenie tej potrawy, gdyż uchodzi ona za dość skomplikowaną, ponieważ kluczowe są odpowiednie proporcje oraz przyprawy. Tymczasem wystarczy ...
Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
Kisiel może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że jest przygotowany nie z proszku, a samodzielnie. Warto wykorzystać do niego dobrej jakości sok owocowy albo owoce. Doskonałym wyborem są zwłaszcza żurawiny, które są bardzo zdrowe (zawierają między innymi duże ilości witaminy C), a także kisiel z nich przyrządzony jest niezwykle ...

Page 1 of 2 1 2 »