Jak przyrządzić ciecierzycę

Date 11 sep 2011

image

Ciecierzyca jest rośliną strączkową mało znaną w naszym kraju. Roślina ta pochodzi z Azji. Bardzo często nazywana jest także cieciorką. Jest ona jednym ze źródeł bardzo cennego białka, dlatego powinna znaleźć się nie tylko w diecie osób na diecie wegetariańskiej, ale nas wszystkich. Zanim przystąpimy do przygotowania potraw z ciecierzycy musimy ją wcześniej namoczyć. Moczenie ciecierzycy trwa dość długo, dlatego najlepiej jest zalać ją chłodną wodą wieczorem i tak pozostawić aż do rana. Namoczoną ciecierzycę możemy już gotować. Można z niej przygotować na przykład humus. Humus to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jest to rodzaj pasty podawanej z chlebem pita. Do przygotowania humusu wystarczy ciecierzycę namoczyć, ugotować do miękkości, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu otrzymaną masę doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pastą tahini. Ciecierzyca może być także jednym z składników sałatek., zup warzywnych lub jednym ze składników farszu na pierogi. Ciecierzyca bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem, tymiankiem, majerankiem i lubczykiem. Osoby na diecie wegetariańskiej przygotowują z ciecierzycy także kotlety znane pod nazwą falafel i gulasze. Ciecierzyca bardzo dobrze smakuje z dodatkiem sosu z papryki lub pomidorów, w takiej wersji można ją podawać jako dodatek do różnych rodzajów makaronu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Do czego można wykorzystać kuskus
Kuskus jest bardzo drobną kaszką, która powstaje ze specjalnej odmiany pszenicy. Wystarczy ją tylko zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, aby następnie przygotować z niej bardzo wiele smacznych potraw. Kaszkę kuskus możemy wykorzystywać na bardzo wiele sposobów, doskonale smakuje podana na gorąco lub na zimno, może być baz ...
Jak przechowywać żywność
Od właściwego sposobu przechowywania żywności zależy jest trwałość. Warto więc poznać zasady w jaki sposób powinniśmy przechowywać różne rodzaje żywności. Każdego dnia korzystamy w swojej kuchni z pieczywa. Pieczywo pozostanie dłużej świeże, jeśli po przyniesieniu go do domu włożymy je do papierowych toreb lub schowamy zawi ...
O jadalnych odmianach dyni
Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z których możemy przygotować wiele smacznych potraw. Większość osób, które przygotowuje potrawy z dyni przyrządza z niej głównie zupy. Ale z dyni można przygotować znacznie więcej potraw. Dynia znakomicie nadaje się do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, można z niej przygotować farsz do pi ...

Page 1 of 2 1 2 »