Jak przyrządzić pieczeń rzymską

Date 11 sep 2011

image

Pieczeń rzymska popularnie nazywana jest klopsem. Do jej przygotowania najczęściej używamy mieszanego mięsa mielonego. Do przygotowania pieczeni rzymskiej możemy użyć mięsa wieprzowego zmieszanego w równych częściach z mięsem wołowym. Koniecznym dodatkiem do masy mięsnej, z której przygotowujemy pieczeń rzymską są także surowe jajka. Jajka dodajemy do zmielonego mięsa i bardzo, ale to bardzo starannie mieszamy. Do masy mięsnej dodajemy oczywiście także przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Możemy dodać także posiekaną natkę z pietruszki lub inne zioła. Znakomity smak pieczeni otrzymamy dodając do masy mięsnej zioła prowansalskie. Do masy mięsnej dodaje się także bułkę tartą, która zapewnia odpowiednią konsystencję – masa na pieczeń nie może być zbyt rzadka. Klasycznym dodatkiem do pieczeni rzymskiej są ugotowane na twardo jajka. Należy je układać w środku tak, aby po ukrojeniu każda porcja składała się z plasterka jajka. Zamiast jajek na twardo możemy przygotować pieczeń z innymi dodatkami. Do masy mięsnej możemy dodać na przykład podsmażone pieczarki lub leśne grzyby. Decydując się na taki dodatek do pieczeni pamiętajmy, aby mocno odparować grzyby. Jeśli ich nie odparujemy to masa będzie zbyt rzadka i będziemy musieli dosypać do niej więcej tartej bułki, wówczas pieczeń straci na smaku.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


O potrawach z kapusty
Kapusta jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W naszym kraju najchętniej przygotowujemy potrawy z kapusty włoskiej i kapusty białej. Nieco rzadziej wykorzystujemy kapustę czerwoną ( jest ona bardzo popularna na Śląsku) oraz z kapusty brukselskiej. Kapusta włoska ma delikatniejszy smak od kapusty białej, dlatego jest chętnie wyko ...
Zdrowe koktajle dla dzieci
Taki zdrowy, kolorowy koktajl każde dziecko na pewno wypije bardzo chętnie. Do przygotowania pełnego witamin koktajlu potrzebujemy dużego kubka naturalnego jogurtu, szklanki jagód (w sezonie używamy świeżych, poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych), 2 łyżek syropu z malin, 2 łyżek posiekanych orzechów laskowych, trochę miodu or ...
Roladki z piersi indyka
Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 osób) będziemy potrzebować 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwiń z zalewy, 8 plasterków żółtego sera, 8 plasterków szynki, 1 awokado, 2 łyżek mąki, 1/4 szklanki śmietany, masła, soli i białego pieprzu, trochę płatków migdałowych. Pierś z indyka po opłukaniu ...

Page 1 of 2 1 2 »