Jak przyrządzić pieczeń rzymską

Date 11 sep 2011

image

Pieczeń rzymska popularnie nazywana jest klopsem. Do jej przygotowania najczęściej używamy mieszanego mięsa mielonego. Do przygotowania pieczeni rzymskiej możemy użyć mięsa wieprzowego zmieszanego w równych częściach z mięsem wołowym. Koniecznym dodatkiem do masy mięsnej, z której przygotowujemy pieczeń rzymską są także surowe jajka. Jajka dodajemy do zmielonego mięsa i bardzo, ale to bardzo starannie mieszamy. Do masy mięsnej dodajemy oczywiście także przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Możemy dodać także posiekaną natkę z pietruszki lub inne zioła. Znakomity smak pieczeni otrzymamy dodając do masy mięsnej zioła prowansalskie. Do masy mięsnej dodaje się także bułkę tartą, która zapewnia odpowiednią konsystencję – masa na pieczeń nie może być zbyt rzadka. Klasycznym dodatkiem do pieczeni rzymskiej są ugotowane na twardo jajka. Należy je układać w środku tak, aby po ukrojeniu każda porcja składała się z plasterka jajka. Zamiast jajek na twardo możemy przygotować pieczeń z innymi dodatkami. Do masy mięsnej możemy dodać na przykład podsmażone pieczarki lub leśne grzyby. Decydując się na taki dodatek do pieczeni pamiętajmy, aby mocno odparować grzyby. Jeśli ich nie odparujemy to masa będzie zbyt rzadka i będziemy musieli dosypać do niej więcej tartej bułki, wówczas pieczeń straci na smaku.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • O potrawach z kapusty
    Kapusta jest chętnie wykorzystywana w polskiej kuchni. W naszym kraju najchętniej przygotowujemy potrawy z kapusty włoskiej i kapusty białej. Nieco rzadziej wykorzystujemy kapustę czerwoną ( jest ona bardzo popularna na Śląsku) oraz z kapusty brukselskiej. Kapusta włoska ma delikatniejszy smak od kapusty białej, dlatego jest chętnie wyko ...
    Zdrowe koktajle dla dzieci
    Taki zdrowy, kolorowy koktajl każde dziecko na pewno wypije bardzo chętnie. Do przygotowania pełnego witamin koktajlu potrzebujemy dużego kubka naturalnego jogurtu, szklanki jagód (w sezonie używamy świeżych, poza sezonem możemy użyć jagód mrożonych), 2 łyżek syropu z malin, 2 łyżek posiekanych orzechów laskowych, trochę miodu or ...
    Roladki z piersi indyka
    Do przygotowania tej potrawy (porcja dla 8 osób) będziemy potrzebować 800 g piersi z indyka, 400 ml bulionu drobiowego, 150 g brzoskwiń z zalewy, 8 plasterków żółtego sera, 8 plasterków szynki, 1 awokado, 2 łyżek mąki, 1/4 szklanki śmietany, masła, soli i białego pieprzu, trochę płatków migdałowych. Pierś z indyka po opłukaniu ...

    Page 1 of 2 1 2 »