Jak upiec pyszną gęś

Date 11 sep 2011

image

Do pieczenia najlepiej nadają się młode gęsi, wybierając więc gęś do pieczenia wybierajmy gęsią tuszkę ważącą maksymalnie 4 kg. Nie ma znaczenia, czy kupimy gęś świeżą czy też mrożoną. Jeśli jednak zdecydujemy się na zakup mrożonej tuszki to pamiętajmy, że proces rozmnażania musi przebiegać powoli. Oczywiście przed pieczeniem gęś należy doprawić. Nie wystarczy do tego jedynie sól i pieprz, konieczną przyprawą do pieczonej gęsi jest majeranek. Doprawiając gęś przed pieczeniem nie żałujmy tej przyprawy. Gęś należy mocno doprawić solą, majerankiem i pieprzem nie tylko z zewnątrz, ale także wewnątrz tuszki. Natartą przyprawami tuszkę wstawiamy co najmniej na 2 godziny do lodówki, wtedy gęś będzie bardziej aromatyczna i smaczna. Gęś możemy piec samą, możemy też ją nadziać przed pieczeniem. W niektórych rejonach kraju przyrządza się gęś faszerowaną ziemniakami, w innych preferowana jest gęś faszerowana jabłkami. Decydując się na użycie jabłek możemy w nie wbić goździki, nasza gęś będzie pięknie pachnieć i wspaniale smakować. Gęś pieczemy początkowo w temperaturze 200 stopni, później temperaturę zmniejszamy do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi gęsi, na każdy kilogram mięsa trzeba 45 minut czasu pieczenia. Łatwo obliczymy potrzebny czas pieczenia mnożąc 45 minut przez wagę gęsi. wysokiej jakoci susz warzywny firmy Ogrodnik S.A.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na kolacje wigilijną. Do przygotowania tego dania dla 4 osób musimy przygotować 800 g kiszonej kapusty, 1 marchew, 1 dużą cebulę, 50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), 4 łyżki oleju, łyżkę mąki, sól i pieprz. Wieczorem przed wigilią starannie płuczemy suszo ...
Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
Do przygotowania tego dania potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podwójne filety z kurczaka, dużego pęczka koperku, 3 łyżek śmietany, oleju do smażenia pół łyżki mąki, soli i granulowanego czosnku. Płuczemy koperek, osuszamy i drobno siekamy. Płuczemy piersi z kurczaka, podwójne dzielimy na pojedyncze części. Po opłukaniu osuszamy je ...
Wyborne czekoladowe paluszki
Do przygotowania czekoladowych paluszków potrzebujemy 250 g mąki, 100 g masła, 200 g cukru, 2 żółtka, 1 jajka, 50 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżek mleka, 1 opakowania cukru waniliowego. Miękkie masło ucieramy na pianę dodając po łyżce cukier. Do utartego masła dodajemy żółtka i całe jajko, mleko i kakao. Dok ...

Page 1 of 2 1 2 »