Jak zrobić faszerowane pieczarki

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania faszerowanych pieczarek będziemy potrzebować 20 sztuk pieczarek (trzeba wybrać większe, najlepiej takie średnie), 2 dag tartej bułki, 2 dag masła i dodatkowo 4 dag masła, 5 dag cebuli, 1 jajka, łyżki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag żółtego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy i płuczemy. Z oczyszczonych i opłukanych pieczarek wycinamy nóżki i drobno je siekamy. Następnie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy na rumiany kolor. Posiekane nóżki z pieczarek łączymy z podsmażoną cebulą. Obieramy i kroimy w kostkę jajka wcześniej ugotowane na twardo. Łączymy je z cebulą i pieczarkami. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki, surowe jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. W razie konieczności dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek tak, aby powstała niewielka górka. Nadziane pieczarki układamy na wyłożonej papierem lub natłuszczonej blaszce do pieczenia. Każdą pieczarkę posypujemy tartą bułką i utartym drobno żółtym serem. Roztapiamy masło i polewamy nim pieczarki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego blaszkę z pieczarkami. Gdy pieczarki są lekko rumiane wyjmujemy z piekarnika i podajemy.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Z czym podawać szparagi
Delikatne białe lub zielone szparagi można łączyć przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparagów doskonale smakują ryby morskie takie jak halibut czy łosoś. Doskonałym dodatkiem do ugotowanych szparagów jest także dojrzewająca szynka, pieczony lub wędzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparagów dobrze smakują także sery ko ...
O różnych rodzajach mąki
Mąka pszenna jest mąką najczęściej wykorzystywaną w kuchni. Konsystencja mąki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzięki temu wypieki z mąki pszennej zwiększają swoją objętość, czyli rosną. Mąka pszenna to mąka bardzo uniwersalna. Można z niej przygotować ciasto a makaron, można z niej piec ciasta, przygotowywać ...
Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
Płatki kukurydziane najczęściej jemy z dodatkiem mleka na śniadanie. Dają one jednak znacznie więcej możliwości kulinarnych, oto kilka z nich. Rozdrobnione płatki kukurydziane świetnie nadają się na panierkę. To znakomity zamiennik używanej najchętniej do panierowania bułki tartej. W rozgniecionych płatkach kukurydzianych możemy p ...

Page 1 of 2 1 2 »