Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowania faszerowanych pieczarek b─Ödziemy potrzebowa─ç 20 sztuk pieczarek (trzeba wybra─ç wi─Öksze, najlepiej takie ┼Ťrednie), 2 dag tartej bu┼éki, 2 dag mas┼éa i dodatkowo 4 dag mas┼éa, 5 dag cebuli, 1 jajka, ┼éy┼╝ki posiekanej natki z pietruszki, 3 dag ┼╝├│┼étego sera, 2 jajek ugotowanych na twardo, soli i pieprzu. Pieczarki oczyszczamy i p┼éuczemy. Z oczyszczonych i op┼éukanych pieczarek wycinamy n├│┼╝ki i drobno je siekamy. Nast─Öpnie obieramy i kroimy w kostk─Ö cebul─Ö. Na patelni rozgrzewamy mas┼éo, dodajemy cebul─Ö i podsma┼╝amy na rumiany kolor. Posiekane n├│┼╝ki z pieczarek ┼é─ůczymy z podsma┼╝on─ů cebul─ů. Obieramy i kroimy w kostk─Ö jajka wcze┼Ťniej ugotowane na twardo. ┼ü─ůczymy je z cebul─ů i pieczarkami. Dodajemy posiekan─ů natk─Ö z pietruszki, surowe jajko, doprawiamy do smaku sol─ů i pieprzem, dok┼éadnie mieszamy. W razie konieczno┼Ťci dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Przygotowanym farszem nape┼éniamy kapelusze pieczarek tak, aby powsta┼éa niewielka g├│rka. Nadziane pieczarki uk┼éadamy na wy┼éo┼╝onej papierem lub nat┼éuszczonej blaszce do pieczenia. Ka┼╝d─ů pieczark─Ö posypujemy tart─ů bu┼ék─ů i utartym drobno ┼╝├│┼étym serem. Roztapiamy mas┼éo i polewamy nim pieczarki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza i wstawiamy do niego blaszk─Ö z pieczarkami. Gdy pieczarki s─ů lekko rumiane wyjmujemy z piekarnika i podajemy.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Z czym podawa─ç szparagi
Delikatne bia┼ée lub zielone szparagi mo┼╝na ┼é─ůczy─ç przede wszystkim w rybami. W towarzystwie szparag├│w doskonale smakuj─ů ryby morskie takie jak halibut czy ┼éoso┼Ť. Doskona┼éym dodatkiem do ugotowanych szparag├│w jest tak┼╝e dojrzewaj─ůca szynka, pieczony lub w─Ödzony kurczak, krewetki. W towarzystwie szparag├│w dobrze smakuj─ů tak┼╝e sery ko ...
O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
M─ůka pszenna jest m─ůk─ů najcz─Ö┼Ťciej wykorzystywan─ů w kuchni. Konsystencja m─ůki pszennej jest sypka. Maka pszenna zawiera gluten, dzi─Öki temu wypieki z m─ůki pszennej zwi─Ökszaj─ů swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç, czyli rosn─ů. M─ůka pszenna to m─ůka bardzo uniwersalna. Mo┼╝na z niej przygotowa─ç ciasto a makaron, mo┼╝na z niej piec ciasta, przygotowywa─ç ...
Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
P┼éatki kukurydziane najcz─Ö┼Ťciej jemy z dodatkiem mleka na ┼Ťniadanie. Daj─ů one jednak znacznie wi─Öcej mo┼╝liwo┼Ťci kulinarnych, oto kilka z nich. Rozdrobnione p┼éatki kukurydziane ┼Ťwietnie nadaj─ů si─Ö na panierk─Ö. To znakomity zamiennik u┼╝ywanej najch─Ötniej do panierowania bu┼éki tartej. W rozgniecionych p┼éatkach kukurydzianych mo┼╝emy p ...

Page 1 of 2 1 2 »