Jarskie kotlety lepsze niż mięsne

Date 11 sep 2011

image

Kotlety, zarówno mielone, jak i schabowe, to potrawy tradycyjne, cieszące się w naszym kraju wielką popularnością. Niemniej warto dać szansę ich jarskim wersjom, które smakują doskonal podawane na ciepło i na zimno, są tańsze niż mięso oraz szybciej się je przygotowuje. Warto na przykład skusić się na przygotowanie kotletów z ciecierzycy, zwłaszcza z dodatkiem sosu pieczarkowego lub grzybowego, ewentualnie może być zwykły keczup. By przyrządzić kotlety, należy namoczyć na noc około 30 dag ciecierzycy. Ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła, po czym zmiksować z 1 łyżką oliwy. Dodać posiekane chili, czosnek i 1 jajko. Masę wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety. Panierować je w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju. Wielką popularnością cieszą się też, zwłaszcza wśród wegetarian, kotlety jajeczne. Można je podawać na zimno, najlepiej z dodatkiem sosu majonezowokoperkowego, zaś ciepłe najlepiej smakują z sosem paprykowym (przepisy na ciekawe sosy najprościej znaleźć w internecie). 8 jajek należy ugotować na twardo, wystudzić i posiekać. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na maśle. Wymieszać z 4 łyżkami bułki tartej, jajkami gotowanymi oraz 2 surowymi. Przyprawić do smaku. Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju. Szukasz inspiracji kulinarnych? https://www.przepisy.pl/przepis/chlodnik-litewski-tradycyjny-z-botwina na przykad?

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
Kiedy za oknem plucha i chłód, warto przygotować na obiad rozgrzewającą, sycącą potrawę, na przykład pikantną zupę na wędzonce. By ją przyrządzić, należy najpierw ugotować wywar z wędzonych żeberek (lub boczku), włoszczyzny (warto dodać kilka gałązek liści selera, dzięki czemu zupa będzie znacznie bardziej aromatyczna), do ...
Oryginalne sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach to chętnie stosowany dodatek do przeróżnych potraw, głównie mięsnych. Warto skusić się na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogacą obiad. Jedną z wartych wypróbowania sałatek jest na pewno ta z białej kapusty marynowanej z buraczkami. By ją przygotować, należy główkę białej kapust ...
Dynia na różne sposoby
Dynia w polskiej kuchni stosowana była od wieków, dziś zaś to warzywo, mimo iż jest bardzo zdrowe, rzadko gości na naszych stołach, podczas gdy w sezonie powinniśmy jeść ją jak najczęściej. Można również przyrządzać z niej ciekawe przetwory, stanowiące znakomity sposób wykorzystania tego cennego warzywa również poza sezonem. C ...

Page 1 of 2 1 2 »