Jedzmy ryby jak najczęściej

Date 11 sep 2011

image

Badania pokazują, że w naszym menu występuje wciąż za mało ryb. To niedobrze, gdyż ich mięso jest bardzo zdrowe, znacznie zdrowsze od wieprzowiny czy nawet drobiu, a przy tym ryba daje wielkie pole do popisu. Często rezygnujemy z wielkich możliwości, jakie nam daje i poprzestajemy na jej smażeniu, podczas gdy pieczenie jest znacznie lepszą opcją, a potrawy przyrządzane w ten sposób nie tylko świetnie smakują i są bardzo aromatyczne, jak na przykład w przypadku pstrąga pieczonego w ziołach, ale też bardzo efektownie prezentują się na stole. Warto więc wypróbować przepis na to danie oraz pokusić się o znalezienie innych. Do przygotowania pstrąga w ziołach potrzebne będą: 4 pstrągi, po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, szałwii, bazylii, natki pietruszki i papryki, 4 ząbki czosnku, łyżka marynowanego zielonego pieprzu, 5 łyżek masła, 2 pomidory, cytryna, 8 pieczarek, cebula, sól i pieprz. Sprawione pstrągi należy umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zielony pieprz dokładnie rozgnieść tępą stroną noża. Czosnek i pieprz rozetrzeć z 4 łyżkami masła i posmarować pstrągi na zewnątrz. Suszone zioła wymieszać i obtoczyć w nich pstrągi. Brytfannę posmarować łyżką masła, ułożyć w niej pstrągi, przekrojone na pół pomidory, pieczarki i plasterki cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec 2530 minut, aż ryby się zrumienią. Upieczone pstrągi obłożyć na talerzu pieczonymi warzywami i udekorować plasterkami cytryny.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
    Nie dla każdego gotowanie jest pasją, ale każdy z nas lubi i potrzebuje jeść. Warto zadbać, by nasze codzienne posiłki były nie tylko smaczne i pożywne, ale też jak najbardziej urozmaicone. Kiedy będziemy jadać monotonnie, nie tylko szybko znudzą nam się nawet ulubione potrawy, ale też będzie to ze szkodą dla naszego zdrowia, bo na ...
    Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
    Chłodniki bardzo chętnie i często przyrządzamy zazwyczaj latem, bo są niezastąpione kiedy nie chce nam się ani jeść, ani tym bardziej gotować, tkwiąc w upał nad gorącymi garnkami. Robi się je szybko, łatwo, są pyszne, lekkie, ale i pożywne. Znakomicie zastępują obiad, ale może je również z powodzeniem przyrządzać w letnie po ...
    Z czego przyrządzać zapiekanki?
    Zapiekanki to bardzo wdzięczne potrawy. Robi się je błyskawicznie, można do nich dodać niemal wszystko, co ma się akurat pod ręką i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy w skład zapiekanki wejdzie kilkanaście składników, czy zaledwie trzy, na pewno każdemu będzie smakować, jeśli tylko będzie mieć na wierzchu aromaty ...

    Page 1 of 2 1 2 »