Jedzmy ryby jak najczęściej

Date 11 sep 2011

image

Badania pokazują, że w naszym menu występuje wciąż za mało ryb. To niedobrze, gdyż ich mięso jest bardzo zdrowe, znacznie zdrowsze od wieprzowiny czy nawet drobiu, a przy tym ryba daje wielkie pole do popisu. Często rezygnujemy z wielkich możliwości, jakie nam daje i poprzestajemy na jej smażeniu, podczas gdy pieczenie jest znacznie lepszą opcją, a potrawy przyrządzane w ten sposób nie tylko świetnie smakują i są bardzo aromatyczne, jak na przykład w przypadku pstrąga pieczonego w ziołach, ale też bardzo efektownie prezentują się na stole. Warto więc wypróbować przepis na to danie oraz pokusić się o znalezienie innych. Do przygotowania pstrąga w ziołach potrzebne będą: 4 pstrągi, po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, szałwii, bazylii, natki pietruszki i papryki, 4 ząbki czosnku, łyżka marynowanego zielonego pieprzu, 5 łyżek masła, 2 pomidory, cytryna, 8 pieczarek, cebula, sól i pieprz. Sprawione pstrągi należy umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zielony pieprz dokładnie rozgnieść tępą stroną noża. Czosnek i pieprz rozetrzeć z 4 łyżkami masła i posmarować pstrągi na zewnątrz. Suszone zioła wymieszać i obtoczyć w nich pstrągi. Brytfannę posmarować łyżką masła, ułożyć w niej pstrągi, przekrojone na pół pomidory, pieczarki i plasterki cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec 2530 minut, aż ryby się zrumienią. Upieczone pstrągi obłożyć na talerzu pieczonymi warzywami i udekorować plasterkami cytryny. Sklep internetowy seria Villa Italia

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
Nie dla każdego gotowanie jest pasją, ale każdy z nas lubi i potrzebuje jeść. Warto zadbać, by nasze codzienne posiłki były nie tylko smaczne i pożywne, ale też jak najbardziej urozmaicone. Kiedy będziemy jadać monotonnie, nie tylko szybko znudzą nam się nawet ulubione potrawy, ale też będzie to ze szkodą dla naszego zdrowia, bo na ...
Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
Chłodniki bardzo chętnie i często przyrządzamy zazwyczaj latem, bo są niezastąpione kiedy nie chce nam się ani jeść, ani tym bardziej gotować, tkwiąc w upał nad gorącymi garnkami. Robi się je szybko, łatwo, są pyszne, lekkie, ale i pożywne. Znakomicie zastępują obiad, ale może je również z powodzeniem przyrządzać w letnie po ...
Z czego przyrządzać zapiekanki?
Zapiekanki to bardzo wdzięczne potrawy. Robi się je błyskawicznie, można do nich dodać niemal wszystko, co ma się akurat pod ręką i naprawdę trudno je zepsuć. Bez względu na to, czy w skład zapiekanki wejdzie kilkanaście składników, czy zaledwie trzy, na pewno każdemu będzie smakować, jeśli tylko będzie mieć na wierzchu aromaty ...

Page 1 of 2 1 2 »