Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody

Date 11 sep 2011

image

Kiedy za oknem plucha i ch艂贸d, warto przygotowa膰 na obiad rozgrzewaj膮c膮, syc膮c膮 potraw臋, na przyk艂ad pikantn膮 zup臋 na w臋dzonce. By j膮 przyrz膮dzi膰, nale偶y najpierw ugotowa膰 wywar z w臋dzonych 偶eberek (lub boczku), w艂oszczyzny (warto doda膰 kilka ga艂膮zek li艣ci selera, dzi臋ki czemu zupa b臋dzie znacznie bardziej aromatyczna), doprawi膰 sol膮, pieprzem i wrzuci膰 listek laurowy. Ugotowane mi臋so nale偶y oddzieli膰 od ko艣ci, w艂oszczyzn臋 pokroi膰 i wrzuci膰 z powrotem do zupy. Do gotuj膮cego si臋 wywaru doda膰 pokrojone w kostk臋 ziemniaki, po 10 minutach do艂o偶y膰 poszatkowan膮 bia艂膮 lub w艂osk膮 kapust臋. Gdy ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie, wrzuci膰 p臋czek posiekanego koperku i drobno pokrojon膮 papryczk臋 chili. Warto r贸wnie偶 przygotowa膰 nieco inn膮, dietetyczn膮 wersj臋 zupy kapu艣cianej, z dodatkiem pomidor贸w. W艂oszczyzn臋 nale偶y wrzuci膰 do osolonego wrz膮tku, doda膰 li艣膰 laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotowa膰 oko艂o 30 minut. Warzywa wyj膮c, pokroi膰 i wrzuci膰 z powrotem. Do wywaru doda膰 ziemniaki, a po 10 minutach drobno poszatkowan膮 kapust臋 bia艂膮 lub w艂osk膮. Gdy ziemniaki b臋d膮 mi臋kkie, doda膰 2 du偶e obrane ze sk贸ry i drobno pokrojone pomidory (lub 艂y偶k臋 koncentratu) oraz podsma偶ony na ma艣le por. Gotowa膰 jeszcze przez chwil臋. Zup臋 zabieli膰 jogurtem naturalnym lub 艣mietan膮, doprawi膰 sol膮, pieprzem i kminkiem. Zupy te doskonale smakuj膮 r贸wnie偶 po odgrzaniu na nast臋pny dzie艅.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
Sa艂atki w s艂oikach to ch臋tnie stosowany dodatek do przer贸偶nych potraw, g艂贸wnie mi臋snych. Warto skusi膰 si臋 na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogac膮 obiad. Jedn膮 z wartych wypr贸bowania sa艂atek jest na pewno ta z bia艂ej kapusty marynowanej z buraczkami. By j膮 przygotowa膰, nale偶y g艂贸wk臋 bia艂ej kapust ...
Dynia na r贸偶ne sposoby
Dynia w polskiej kuchni stosowana by艂a od wiek贸w, dzi艣 za艣 to warzywo, mimo i偶 jest bardzo zdrowe, rzadko go艣ci na naszych sto艂ach, podczas gdy w sezonie powinni艣my je艣膰 j膮 jak najcz臋艣ciej. Mo偶na r贸wnie偶 przyrz膮dza膰 z niej ciekawe przetwory, stanowi膮ce znakomity spos贸b wykorzystania tego cennego warzywa r贸wnie偶 poza sezonem. C ...
Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
Jest to idealny spos贸b na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje si臋 n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla os贸b, kt贸rych gotowanie nie jest najmocniejsz膮 stron膮. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 pol臋dwiczki wieprzowe, 6 plasterk贸w boczku, 30 dag mro偶onego ciasta francusk ...

Page 1 of 2 1 2 »