Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody

Date 11 sep 2011

image

Kiedy za oknem plucha i chłód, warto przygotować na obiad rozgrzewającą, sycącą potrawę, na przykład pikantną zupę na wędzonce. By ją przyrządzić, należy najpierw ugotować wywar z wędzonych żeberek (lub boczku), włoszczyzny (warto dodać kilka gałązek liści selera, dzięki czemu zupa będzie znacznie bardziej aromatyczna), doprawić solą, pieprzem i wrzucić listek laurowy. Ugotowane mięso należy oddzielić od kości, włoszczyznę pokroić i wrzucić z powrotem do zupy. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 minutach dołożyć poszatkowaną białą lub włoską kapustę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzucić pęczek posiekanego koperku i drobno pokrojoną papryczkę chili. Warto również przygotować nieco inną, dietetyczną wersję zupy kapuścianej, z dodatkiem pomidorów. Włoszczyznę należy wrzucić do osolonego wrzątku, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotować około 30 minut. Warzywa wyjąc, pokroić i wrzucić z powrotem. Do wywaru dodać ziemniaki, a po 10 minutach drobno poszatkowaną kapustę białą lub włoską. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać 2 duże obrane ze skóry i drobno pokrojone pomidory (lub łyżkę koncentratu) oraz podsmażony na maśle por. Gotować jeszcze przez chwilę. Zupę zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zupy te doskonale smakują również po odgrzaniu na następny dzień.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Oryginalne sałatki w słoikach
Sałatki w słoikach to chętnie stosowany dodatek do przeróżnych potraw, głównie mięsnych. Warto skusić się na przygotowanie ich nieco innych wersji, a na pewno doskonale wzbogacą obiad. Jedną z wartych wypróbowania sałatek jest na pewno ta z białej kapusty marynowanej z buraczkami. By ją przygotować, należy główkę białej kapust ...
Dynia na różne sposoby
Dynia w polskiej kuchni stosowana była od wieków, dziś zaś to warzywo, mimo iż jest bardzo zdrowe, rzadko gości na naszych stołach, podczas gdy w sezonie powinniśmy jeść ją jak najczęściej. Można również przyrządzać z niej ciekawe przetwory, stanowiące znakomity sposób wykorzystania tego cennego warzywa również poza sezonem. C ...
Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
Jest to idealny sposób na niedzielny obiad. Potrawa prezentuje się n niezwykle elegancko, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne, nawet dla osób, których gotowanie nie jest najmocniejszą stroną. Do przygotowania 6 porcji tego dania potrzebna jest 1 kapusta, 2 polędwiczki wieprzowe, 6 plasterków boczku, 30 dag mrożonego ciasta francusk ...

Page 1 of 2 1 2 »