Katering na przyjęcie w domu

Date 11 sep 2011

image

Każdy, kto choć raz przygotowywał przyjęcie we własnym domu wie, ile nerwów i zachodu wymaga takie przedsięwzięcie. Począwszy od ustanowienia menu, skończywszy na sposobie rozsadzenia przy stole gości. Organizacja przyjęcia z okazji chrztu czy komunii świętej w domu, wiąże się z wygospodarowaniem miejsca na stoły, często na ich wynajem, jeśli zapraszamy większą ilość osób. Stoły należy elegancko przygotować, ponieważ przyjęcie domowe w żaden sposób nie jest zwolnione z obowiązku starannej i pięknej stylizacji. Świeże kwiaty, pasującą do siebie zastawa i oczywiście pyszne jedzenie plus znakomity nastrój, zagwarantują danego dnia pełen sukces gospodyni imprezy. Jeśli pani domu posiada kulinarne umiejętności, najczęściej ona sama ustala menu na daną okazję, oraz stoi w kuchni nie tylko w przeddzień spotkania, ale i często w ciągu niego, ponieważ dania muszą opuścić kuchnię ciepłe i w odpowiedniej kolejności. A jeśli kobieta nie ma nikogo do pomocy, może się okazać, że chcąc nie chcąc, zamiast usiąść wśród zaproszonych gości i cieszyć się dniem, haruje przy garnkach. Na szczęście istnieje alternatywa dla takiego scenariusza, i wcale nie chodzi o kosztowne wyjście z gośćmi do modnej restauracji. Warto rozeznać się w okolicy zamieszkania w temacie firm oferujących usługi kateringowe. Wystarczy ustalić menu, określić datę i godzinę dowozu gotowych potraw, i można zając się innymi aspektami przygotowań do wielkich wydarzeń. Co więcej, taki katering to nie tylko okazja do odpuszczenia sobie trudu gotowania i spędzenia wielu godzin w kuchni, ale również ograniczenie zmywania do minimum. Wiadomo, że przy domowych imprezach, gdy ostatni gość opuszcza nasze mieszkanie, pani domu nie ma raczej możliwości usiąść i odpocząć, a dzieję się wręcz przeciwnie. Dopiero w tedy rozpoczyna się kolejna runda szaleństwa w kuchni, tym razem celem powynoszenia dziesiątek talerzy i sztućców, pozmywania ich i osuszenia, chyba że na stanie jest zmywarka, będąca wielkim ułatwieniem dla pracy w kuchni. Doprowadzenie do ładu salonu i innych pomieszczeń, w których odpocząć od siedzenia przy stole mogli goście, usunięcie zabrudzeń z obrusów czy podłóg jest chyba najmniej pożądaną, ale najczęściej konieczną kwestią do przeprowadzenia już po spotkaniu. Warto zastanowić się więc nad opcją zamówienia i dowozu potraw, łącznie z możliwością zamówienia tortu okolicznościowego, co daje nie tylko oszczędność czasu ale w wielu przypadkach pieniędzy, ponieważ przygotowanie w własnym zakresie oznacza zakup produktów, woda, prąd i gaz potrzebne do gotowania czy pieczenia. W dodatku firmy cateringowe umożliwiają zamówienie w różnych opcjach cenowych dla dzieci, które z reguły dużo nie jedzą i osób dorosłych. Katering, czyli przygotowane przez firmę z zewnątrz posiłki zgodnie z naszymi uwagami, to wspaniały pomysł na zaoszczędzenie ogromu czasu.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
Żywienie niemowląt to niezwykle ważna sprawa dla każdego kochającego rodzica. Dopóki dziecko karmione jest piersią lub mlekiem modyfikowanym, nie ma w tej kwestii większego zmartwienia, ponieważ obie formy karmienia są bezpieczne. Pierwszym zmartwieniem jest to, co i w jaki sposób podać pierwszy raz, aby nie zniechęcić malca do nowoś ...
Ryba na talerzu
Polacy kochają jeść, szczególnie, jeśli na ich talerzu zagości mięso i ziemniaki. Zamiłowanie do tego rodzaju potraw mamy chyba we krwi, bo tak gotowały nasze matki i babcie. Polacy, w przeważającej większości zadeklarowani mięsożercy, jedzą mięso pod każdą postacią. Ale co jest zaskakujące, okazuje się, że mięso kurczaka, ...
ryby gotowane na parz
Warto podawać ryby gotowane na parze, są wtedy bardzo delikatne, bez konieczności otaczania ich w panierce i smażenia na niezdrowym tłuszczu. Do młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się ryba zapiekana w folii aluminiowej, doprawiona solą, pieprzem, i od środka wyłożona masłem z czosnkiem i koprem czy cebulką i marchwią lub cytryną. ...

Page 1 of 2 1 2 »