Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw

Date 11 sep 2011

image

Kiełki roślin coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kiełków użyć do konkretnej potrawy. Myślę więc, że przyda nam się kilka wskazówek na ten temat. W naszej kuchni często używamy kiełków soi. Osoby, które zechcą ich użyć po raz pierwszy powinny wiedzieć, że kiełki soi najlepiej smakują z potrawami, które wywodzą się z kuchni azjatyckiej. Smak kiełków soi lekko przypomina smak orzechów. Do potraw kiełki soi dodajemy po lekkim podduszeniu. Do potraw z kuchni azjatyckiej można używać także kiełków fasoli mung. W kuchni możemy stosować także kiełki rzodkiewki. Ich smak jest ostry, do złudzenia przypominający smak rzodkiewki świeżo zerwanej z grządki. Kiełki rzodkiewki to znakomity dodatek do twarożku, do kanapek z wędliną. Możemy je także dodać do jajecznej lub rybnej pasty. Bardzo pikantne w smaku są kiełki brokułów. Dlatego też można nimi zaostrzyć smak łagodnej sałatki lub surówki. Podobnie do kiełków rzodkiewki także kiełki brokułów pasują do jajecznej pasty i twarożku, można nimi wzbogacić także farsz do nadziewania jajek. Nieco mniej popularne są kiełki pszenicy. Ich smak jest lekko słodki. Doskonale smakują z potrawami mlecznymi, budyniem mlecznym, czy z płatkami śniadaniowymi. Kiełki roślin to samo zdrowie, powinniśmy jeść je jak najczęściej, zwłaszcza jesienią i zimą. zestaw do sushi www.orientdeco.pl

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przyrządzać bakłażana?
Bakłażan nie jest szczególnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele osób nie ma pojęcia, co można przyrządzić z tego ciekawie prezentującego się, zachwycającego pięknym kolorem warzywa. Tymczasem może mieć ono bardzo wszechstronne zastosowanie i może być wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie pr ...
Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
Nawet jeśli my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, które moglibyśmy jeść jeśli nie co dzień, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinniśmy z tym przesadzać. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele składników odżywczych, których nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale również po prostu szkoda jest rezygn ...
Śledzie po wileńsku
Śledzie po wileńsku cieszą się w naszym kraju wielką popularnością, ale częściej wolimy pokusić się o zakup gotowych lub zamówić porcję w restauracji niż pokusić się o samodzielne przyrządzenie tej potrawy, gdyż uchodzi ona za dość skomplikowaną, ponieważ kluczowe są odpowiednie proporcje oraz przyprawy. Tymczasem wystarczy ...

Page 1 of 2 1 2 »