Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw

Date 11 sep 2011

image

Kiełki roślin coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Nie zawsze jednak wiemy, jaki rodzaj kiełków użyć do konkretnej potrawy. Myślę więc, że przyda nam się kilka wskazówek na ten temat. W naszej kuchni często używamy kiełków soi. Osoby, które zechcą ich użyć po raz pierwszy powinny wiedzieć, że kiełki soi najlepiej smakują z potrawami, które wywodzą się z kuchni azjatyckiej. Smak kiełków soi lekko przypomina smak orzechów. Do potraw kiełki soi dodajemy po lekkim podduszeniu. Do potraw z kuchni azjatyckiej można używać także kiełków fasoli mung. W kuchni możemy stosować także kiełki rzodkiewki. Ich smak jest ostry, do złudzenia przypominający smak rzodkiewki świeżo zerwanej z grządki. Kiełki rzodkiewki to znakomity dodatek do twarożku, do kanapek z wędliną. Możemy je także dodać do jajecznej lub rybnej pasty. Bardzo pikantne w smaku są kiełki brokułów. Dlatego też można nimi zaostrzyć smak łagodnej sałatki lub surówki. Podobnie do kiełków rzodkiewki także kiełki brokułów pasują do jajecznej pasty i twarożku, można nimi wzbogacić także farsz do nadziewania jajek. Nieco mniej popularne są kiełki pszenicy. Ich smak jest lekko słodki. Doskonale smakują z potrawami mlecznymi, budyniem mlecznym, czy z płatkami śniadaniowymi. Kiełki roślin to samo zdrowie, powinniśmy jeść je jak najczęściej, zwłaszcza jesienią i zimą.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jak przyrządzać bakłażana?
    Bakłażan nie jest szczególnie popularnym warzywem w naszej kuchni i wiele osób nie ma pojęcia, co można przyrządzić z tego ciekawie prezentującego się, zachwycającego pięknym kolorem warzywa. Tymczasem może mieć ono bardzo wszechstronne zastosowanie i może być wykorzystywane tak samo, jak cukinia. Kluczowe jest jednak odpowiednie pr ...
    Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
    Nawet jeśli my czy nasi bliscy mamy ulubione dania, które moglibyśmy jeść jeśli nie co dzień, to przynajmniej kilka razy w tygodniu, nie powinniśmy z tym przesadzać. Jest to niedobre dla naszego zdrowia, bo zamyka nas na wiele składników odżywczych, których nie dostarczamy naszemu organizmowi, ale również po prostu szkoda jest rezygn ...
    Śledzie po wileńsku
    Śledzie po wileńsku cieszą się w naszym kraju wielką popularnością, ale częściej wolimy pokusić się o zakup gotowych lub zamówić porcję w restauracji niż pokusić się o samodzielne przyrządzenie tej potrawy, gdyż uchodzi ona za dość skomplikowaną, ponieważ kluczowe są odpowiednie proporcje oraz przyprawy. Tymczasem wystarczy ...

    Page 1 of 2 1 2 »