Kilka przydatnych w kuchni porad

Date 11 sep 2011

image

Pocz─ůtkuj─ůcym paniom domu na pewno przyda si─Ö kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piek─ůc ciasta ustawiamy temperatur─Ö piekarnika w zale┼╝no┼Ťci od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie musz─ů by─ç pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do ni┼╝szej temperatury nagrzewamy piekarnik piek─ůc ciasta ucierane i dro┼╝d┼╝owe. Ciasta kruche i p├│┼ékruche wyrabia si─Ö kr├│tko, kr├│tkie wyrobienie tych ciast gwarantuje efekt krucho┼Ťci. Po wyrobieniu ciasta kruchego lub p├│┼ékruchego koniecznie musimy je sch┼éodzi─ç w lod├│wce. Ciasta te wk┼éadamy na lod├│wki przynajmniej na p├│┼é godziny. Z kolei ciasto dro┼╝d┼╝owe wymaga d┼éugiego, czasem nawet bardzo d┼éugiego wyrabiania. Mi─Ösne pieczenie kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika nale┼╝y nasoli─ç i natrze─ç przyprawami. Do pieczeni ciel─Öcej mo┼╝emy u┼╝y─ç rozmarynu lub tymianku, schab przed pieczeniem nacieramy majerankiem, za┼Ť wieprzow─ů szynk─Ö kolendr─ů, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystkie te przyprawy nale┼╝y wcze┼Ťniej rozdrobni─ç najlepiej przy pomocy mo┼║dzierza. Zanim wstawimy piecze┼ä do piekarnika musimy go mocno nagrza─ç, nawet do temperatury 220 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia mi─Öso polewamy sosem, kt├│ry powstaje w czasie pieczenia. Zamiast sosem mo┼╝emy polewa─ç piecze┼ä wod─ů. Piecze┼ä po zrumienieniu nakrywamy pokryw─ů lub foli─ů aluminiow─ů, b─Ödzie wtedy soczysta.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Pyszne przetwory z ┼╝urawiny
┼╗urawina jest bardzo zdrowa, warto wi─Öc w┼éa┼Ťnie teraz przygotowa─ç z niej przetwory. Moja propozycja to d┼╝em ┼╝urawiny, kt├│ry mo┼╝emy zim─ů poda─ç do potraw z drobiu i innych mi─Ös. Do przygotowania d┼╝emu ┼╝urawinowego potrzebujemy 1 kg owoc├│w ┼╝urawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. ┼╗urawin─Ö musimy op┼éuka─ç, a nast─Öpnie w┼éo┼ ...
Idealnie upieczony dr├│b
Idealne upieczenie kurczaka wcale nie jest trudne. Stosuj─ůc si─Ö do kilku wskaz├│wek na pewno nasz pieczony kurczak b─Ödzie kruchy i soczysty. Po umyciu kurczaka musimy go bardzo starannie osuszy─ç, najlepiej papierowym r─Öcznikiem. Szczeg├│lnie dok┼éadnie osuszamy kurczaka z wierzchu. Kiedy jest ju┼╝ suchy musimy go natrze─ç przyprawami, u┼╝yjmy ...
Przygotowujemy ┼Ťledziow─ů sa┼éatk─Ö
Do przygotowania tej sa┼éatki (dla 4 os├│b) potrzebujemy 5 ┼Ťledziowych filet├│w, 15 dag mro┼╝onego groszku, 2 ma┼éych og├│rk├│w kiszonych, 2 czerwonych buraczk├│w, 1 cytryny, p─Öczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone ┼Ťledzie musimy przed przyrz─ůdzeniem sa┼éatki wymoczy─ç w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatni─ů godzin─Ö warto ┼Ťledzie ...

Page 1 of 2 1 2 »