Kilka przydatnych w kuchni porad

Date 11 sep 2011

image

Początkującym paniom domu na pewno przyda się kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piekąc ciasta ustawiamy temperaturę piekarnika w zależności od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie muszą być pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do niższej temperatury nagrzewamy piekarnik piekąc ciasta ucierane i drożdżowe. Ciasta kruche i półkruche wyrabia się krótko, krótkie wyrobienie tych ciast gwarantuje efekt kruchości. Po wyrobieniu ciasta kruchego lub półkruchego koniecznie musimy je schłodzić w lodówce. Ciasta te wkładamy na lodówki przynajmniej na pół godziny. Z kolei ciasto drożdżowe wymaga długiego, czasem nawet bardzo długiego wyrabiania. Mięsne pieczenie kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika należy nasolić i natrzeć przyprawami. Do pieczeni cielęcej możemy użyć rozmarynu lub tymianku, schab przed pieczeniem nacieramy majerankiem, zaś wieprzową szynkę kolendrą, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystkie te przyprawy należy wcześniej rozdrobnić najlepiej przy pomocy moździerza. Zanim wstawimy pieczeń do piekarnika musimy go mocno nagrzać, nawet do temperatury 220 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia mięso polewamy sosem, który powstaje w czasie pieczenia. Zamiast sosem możemy polewać pieczeń wodą. Pieczeń po zrumienieniu nakrywamy pokrywą lub folią aluminiową, będzie wtedy soczysta.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Pyszne przetwory z żurawiny
Żurawina jest bardzo zdrowa, warto więc właśnie teraz przygotować z niej przetwory. Moja propozycja to dżem żurawiny, który możemy zimą podać do potraw z drobiu i innych mięs. Do przygotowania dżemu żurawinowego potrzebujemy 1 kg owoców żurawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. Żurawinę musimy opłukać, a następnie wło ...
Idealnie upieczony drób
Idealne upieczenie kurczaka wcale nie jest trudne. Stosując się do kilku wskazówek na pewno nasz pieczony kurczak będzie kruchy i soczysty. Po umyciu kurczaka musimy go bardzo starannie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Szczególnie dokładnie osuszamy kurczaka z wierzchu. Kiedy jest już suchy musimy go natrzeć przyprawami, użyjmy ...
Przygotowujemy śledziową sałatkę
Do przygotowania tej sałatki (dla 4 osób) potrzebujemy 5 śledziowych filetów, 15 dag mrożonego groszku, 2 małych ogórków kiszonych, 2 czerwonych buraczków, 1 cytryny, pęczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone śledzie musimy przed przyrządzeniem sałatki wymoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę warto śledzie ...

Page 1 of 2 1 2 »