slide1 slide2 slide3

Kilka przydatnych w kuchni porad

Date 11 sep 2011

image

Początkującym paniom domu na pewno przyda się kilka porad na temat przygotowywania potraw. Piekąc ciasta ustawiamy temperaturę piekarnika w zależności od rodzaju ciasta. Ciasta kruche i francuskie muszą być pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, do niższej temperatury nagrzewamy piekarnik piekąc ciasta ucierane i drożdżowe. Ciasta kruche i półkruche wyrabia się krótko, krótkie wyrobienie tych ciast gwarantuje efekt kruchości. Po wyrobieniu ciasta kruchego lub półkruchego koniecznie musimy je schłodzić w lodówce. Ciasta te wkładamy na lodówki przynajmniej na pół godziny. Z kolei ciasto drożdżowe wymaga długiego, czasem nawet bardzo długiego wyrabiania. Mięsne pieczenie kilka godzin przed wstawieniem do piekarnika należy nasolić i natrzeć przyprawami. Do pieczeni cielęcej możemy użyć rozmarynu lub tymianku, schab przed pieczeniem nacieramy majerankiem, zaś wieprzową szynkę kolendrą, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego. Wszystkie te przyprawy należy wcześniej rozdrobnić najlepiej przy pomocy moździerza. Zanim wstawimy pieczeń do piekarnika musimy go mocno nagrzać, nawet do temperatury 220 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia mięso polewamy sosem, który powstaje w czasie pieczenia. Zamiast sosem możemy polewać pieczeń wodą. Pieczeń po zrumienieniu nakrywamy pokrywą lub folią aluminiową, będzie wtedy soczysta. System reklamy Test

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O wÅ‚aÅ›ciwym przechowywaniu żywnoÅ›ci
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrzÄ…dzić ciecierzycÄ™
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • ZastÄ™pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolÄ™
  • Jak przygotować marynatÄ™ do woÅ‚owej pieczeni
  • Sposoby zagÄ™szczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mÄ…ki
  • Do czego można wykorzystać pÅ‚atki kukurydziane
  • O grzybach leÅ›nych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leÅ›nych grzybów
  • Jak przygotować kawÄ™
  • Jak przyrzÄ…dzić pieczeÅ„ rzymskÄ…
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na sÅ‚odko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • PierÅ› z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pysznÄ… gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • PierÅ› z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • SaÅ‚atka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy Å›ledziowÄ… saÅ‚atkÄ™
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigiliÄ™
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupÄ™ z cukinii
  • BiaÅ‚a kieÅ‚basa pieczona z jabÅ‚kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • KieÅ‚ki roÅ›lin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrzÄ…dzać bakÅ‚ażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Åšledzie po wileÅ„sku
  • Zdrowa przekÄ…ska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • SaÅ‚atka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczonÄ… rybÄ™?
  • Niebanalny pomysÅ‚ na Å›ledzie – z korzennÄ… nutÄ…
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na Å›niadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • MaÅ‚a popularność cateringu wÅ›ród Polaków
  • Warto inwestować w sprzÄ™t kuchenny dobrej jakoÅ›ci
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którÄ… każdy może posiąść
  • Jak nauczyć siÄ™ gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzÄ™ty uÅ‚atwiajÄ…ce życie
  • Na co zwrócić uwagÄ™, wybierajÄ…c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od Å›wiÄ™ta
  • Duszony Å‚osoÅ› w ogórkach, czyli coÅ› niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż miÄ™sne
  • KapuÅ›ciana zupa dobra na jesienne chÅ‚ody
  • Oryginalne saÅ‚atki w sÅ‚oikach
  • Dynia na różne sposoby
  • PolÄ™dwica w koszulce – potrawa Å‚atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglÄ…dać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać siÄ™ kostek rosoÅ‚owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar Å›ledziowy
  • Zdrowe strÄ…czkowe – przepis na saÅ‚atkÄ™ fasolowÄ…
  • Jak przygotować idealnÄ… kapustÄ™ z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • ChÅ‚odnik – niezastÄ…piony latem, ale pyszny przez caÅ‚y rok
  • Z czego przyrzÄ…dzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigiliÄ™
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowlÄ…t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiÄ…cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami ukÅ‚adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezÄ™ dla mÅ‚odzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmÅ‚odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjÄ™cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlÄ™cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co uÅ‚atwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa sÄ… dobre?
  • Wartość domowych posiÅ‚ków
  • Sposoby przetwarzania żywnoÅ›ci
  • Czym jest przetwarzanie żywnoÅ›ci
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w sÅ‚użbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Pyszne przetwory z żurawiny
    Żurawina jest bardzo zdrowa, warto więc właśnie teraz przygotować z niej przetwory. Moja propozycja to dżem żurawiny, który możemy zimą podać do potraw z drobiu i innych mięs. Do przygotowania dżemu żurawinowego potrzebujemy 1 kg owoców żurawiny, 2 szklanek wody i od 1 do 1,5 kg cukru. Żurawinę musimy opłukać, a następnie włoŠ...
    Idealnie upieczony drób
    Idealne upieczenie kurczaka wcale nie jest trudne. Stosując się do kilku wskazówek na pewno nasz pieczony kurczak będzie kruchy i soczysty. Po umyciu kurczaka musimy go bardzo starannie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Szczególnie dokładnie osuszamy kurczaka z wierzchu. Kiedy jest już suchy musimy go natrzeć przyprawami, użyjmy ...
    Przygotowujemy śledziową sałatkę
    Do przygotowania tej sałatki (dla 4 osób) potrzebujemy 5 śledziowych filetów, 15 dag mrożonego groszku, 2 małych ogórków kiszonych, 2 czerwonych buraczków, 1 cytryny, pęczka koperku, oleju, soli i pieprzu. Solone śledzie musimy przed przyrządzeniem sałatki wymoczyć w zimnej wodzie przez 3 godziny. Na ostatnią godzinę warto śledzie ...

    Page 1 of 2 1 2 »