Muffinki nie tylko na s艂odko

Date 11 sep 2011

image

Muffinki maj膮 bardzo wielu zwolennik贸w, wi臋kszo艣膰 pa艅 piecze je w wersji na s艂odko. Muffinki mo偶emy przygotowywa膰 jednak r贸wnie偶 w wersji wytrawnej. Do przygotowania wytrawnych muffink贸w potrzebujemy 150 g m膮ki, 100 g 偶贸艂tego, ostrego sera, 2 jajek, 1,5 艂y偶ki mas艂a (stopionego), 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oliwek, p贸艂 str膮ka papryki, p贸艂 艂y偶eczki proszku do pieczenia, soli, ostrej, mielonej papryki lub pieprzu. Do jednej miseczki wsypujemy m膮k臋, proszek do pieczenia, starty 偶贸艂ty ser i s贸l (troch臋 wi臋cej jak szczypt臋), wszystkie sk艂adniki bardzo starannie mieszamy. Do drugiej miseczki wlewamy mleko, dodajemy stopione mas艂o oraz jajka, r贸wnie偶 bardzo starannie mieszamy. Po starannym wymieszaniu sk艂adnik贸w w obu miseczkach 艂膮czymy ich zawarto艣膰 (nie musimy u偶ywa膰 kolejnej miseczki). Drobno kroimy os膮czone z zalewy oliwki, podobnie kroimy papryk臋. Pokrojone oliwki i papryk臋 dodajemy do miseczki. Sk艂adniki starannie mieszamy, doprawiamy mielon膮 ostr膮 papryk膮 lub pieprzem, dodajemy jeszcze niewielk膮 ilo艣膰 soli. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. W czasie, kiedy piekarnik si臋 nagrzewa form臋 do pieczenia muffinek wyk艂adamy papierowymi papilotkami i nape艂niamy ciastem do 3/4 wysoko艣ci foremek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 2025 minut. Zamiast oliwek mo偶emy u偶y膰 w臋dliny. porady prawne bielawa porady prawne bielawa

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011

  • O w艂a艣ciwym przechowywaniu 偶ywno艣ci
  • Jak idealnie sma偶y膰 potrawy
  • Jak przyrz膮dzi膰 ciecierzyc臋
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 kuskus
  • Jak przechowywa膰 偶ywno艣膰
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa膰 fasol臋
  • Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
  • Sposoby zag臋szczania zup
  • Czym posypa膰 upieczone ciasto
  • Jak zrobi膰 faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa膰 szparagi
  • O r贸偶nych rodzajach m膮ki
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 p艂atki kukurydziane
  • O grzybach le艣nych
  • Jak przygotowa膰 domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa膰 oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le艣nych grzyb贸w
  • Jak przygotowa膰 kaw臋
  • Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s艂odko
  • Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
  • Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn膮 g臋艣
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier艣 z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
  • O orzechach w kuchni
  • Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z 偶urawiny
  • Idealnie upieczony dr贸b
  • Przygotowujemy 艣ledziow膮 sa艂atk臋
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup臋 z cukinii
  • Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie艂ki ro艣lin 鈥 zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz膮dza膰 bak艂a偶ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • 艢ledzie po wile艅sku
  • Zdrowa przek膮ska 鈥 samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa艂atka jarzynowa inna ni偶 zwykle
  • Z czym podawa膰 pieczon膮 ryb臋?
  • Niebanalny pomys艂 na 艣ledzie 鈥 z korzenn膮 nut膮
  • Co przygotowywa膰 z kapusty?
  • Do czego u偶ywa膰 dyni?
  • Co podawa膰 na 艣niadanie?
  • Zdrowa 偶ywno艣膰 wci膮偶 niepopularna
  • Nie chcesz gotowa膰? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma艂a popularno艣膰 cateringu w艣r贸d Polak贸w
  • Warto inwestowa膰 w sprz臋t kuchenny dobrej jako艣ci
  • Gotowanie 鈥 wiedza tajemna, kt贸r膮 ka偶dy mo偶e posi膮艣膰
  • Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰?
  • Gotowanie mo偶na polubi膰!
  • Warto polubi膰 potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz臋ty u艂atwiaj膮ce 偶ycie
  • Na co zwr贸ci膰 uwag臋, wybieraj膮c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od 艣wi臋ta
  • Duszony 艂oso艣 w og贸rkach, czyli co艣 niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni偶 mi臋sne
  • Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody
  • Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
  • Dynia na r贸偶ne sposoby
  • Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl膮da膰 na blogi kulinarne?
  • Jak polubi膰 owoce morza?
  • Jak gotowa膰 tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega膰 si臋 kostek roso艂owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu 鈥 tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa 鈥 tatar 艣ledziowy
  • Zdrowe str膮czkowe 鈥 przepis na sa艂atk臋 fasolow膮
  • Jak przygotowa膰 idealn膮 kapust臋 z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz臋艣ciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch艂odnik 鈥 niezast膮piony latem, ale pyszny przez ca艂y rok
  • Z czego przyrz膮dza膰 zapiekanki?
  • Polska kuchnia te偶 mo偶e by膰 zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk贸艂
  • Catering na szkolenie dla pracownik贸w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili臋
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl膮t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk贸w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi膮cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk艂adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez臋 dla m艂odzie偶y
  • Zdrowe gotowanie dla najm艂odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj臋cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk贸w dla niemowl臋cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u艂atwia trawienie
  • Zdrowa 偶ywno艣膰
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s膮 dobre?
  • Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
  • Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
  • Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
  • Wsp贸lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s艂u偶bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
    Kasze s膮 bardzo zdrowe, powinny jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 na naszych sto艂ach. Jedn膮 z najbardziej popularnych kasz jest kasza gryczana. Kasz gryczana dost臋pna jest w postaci bia艂ej lub palonej. W kuchni mo偶emy u偶ywa膰 jej do przygotowania farszu na pierogi, mo偶emy z jej dodatkiem przygotowa膰 go艂膮bki. Ugotowana na sypko kasza gryczana to ...
    Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
    Do przygotowania roladek na 4 osoby potrzebujemy 4 pojedynczych lub 2 podw贸jnych piersi kurczaka, 150 g sera ple艣niowego, paczki mro偶onego szpinaku, 1 ma艂ej cebuli, 1 z膮bka czosnku, 2 艂y偶ek mas艂a do podduszenia szpinaku, oleju do sma偶enia roladek, soli i pieprzu. Piersi z kurczaka p艂uczemy i je艣li s膮 podw贸jne rozdzielamy je. Op艂ukane ...
    Czekolada w kuchni
    Kt贸偶 z nas nie lubi czekolady. Warto to wykorzysta膰 przygotowuj膮c z jej dodatkiem pyszne desery lub ciasta. Nie z ka偶dej jednak czekolady uda nam si臋 przygotowa膰 taki sam deser. Ka偶da czekolada nadaje si臋 bowiem do zrobienia innego deseru lub ciasta. I tak czekolad臋 gorzk膮 mo偶emy wykorzysta膰 do zrobienia polewy do ciasta, mo偶na z niej ...

    Page 1 of 2 1 2 »