Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą

Date 11 sep 2011

image

Śledzie zwykle przyrządzamy dość monotonnie – z cebulką, w śmietanie, w formie sałatki śledziowej czy ewentualnie smażone z koncentratem pomidorowym i rodzynkami, czyli śledzenie po sułtańsku. Ta ryba ma jednak to do siebie, że można ją przyrządzać na nieograniczoną wręcz ilość sposobów, dodawać do niej przeróżne dodatki, a zawsze smakuje świetnie, i na słodko, i na słono, i na pikantnie. Nawet na… korzennie. By przygotować śledzie w sosie curry, należy zaopatrzyć się w 50 dag filetów śledziowych w oleju, 10 marynowanych śliwek, 5 dag żółtego sera, 23 łyżki musztardy, łyżkę miodu, 2 łyżki oleju i łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika. Do sosu potrzeba zaś po 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i majonezu, łyżeczkę curry i łyżkę rodzynek. Musztardę należy wymieszać z miodem, olejem i przyprawić przyprawą korzenną. Filety śledziowe posmarować pastą musztardową od strony wewnętrznej i odstawić na kilka godzin, pod przykryciem, w chłodne miejsce. Ser żółty pokroić w słupki. Śliwki osączyć z zalewy, przekroić na połówki i usunąć pestki. Na posmarowanej stronie filetów ułożyć kawałki sera i połówki śliwek. Filety zwinąć w rulony i ostrożnie spiąć wykałaczkami. Wymieszać jogurt z majonezem oraz przyprawą curry. Ruloniki śledziowe ułożyć na półmisku, polać sosem curry i posypać dekoracyjnie rodzynkami. https://www.przepisy.pl/przepis/sos-bolonski-do-spaghetti-1

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Co przygotowywać z kapusty?
Kapusta ma w naszej polskiej tradycyjnej kuchni bardzo ważne miejsce. Jest nieodzownym składnikiem choćby takich potraw jak bigos, wigilijna kapusta z grzybami, kapusta z grochem czy gołąbki. Większość z nas poprzestaje na takim wykorzystaniu tego pysznego, ale niestety ciężkostrawnego warzywa, tym bardziej, że potrawy te są dość czas ...
Do czego używać dyni?
Dynia w naszym kraju nie jest szczególnie popularna, nawet jeśli ją hodujemy, to zwykle do ozdoby, a nie do przygotowywania z niej potraw. Dawniej w naszej kuchni gościła często, a dziś je zapomniana. To niedobrze, bo przede wszystkim jest zdrowa – zawiera dużo potasu i cennych witamin, a poza tym jest bardzo wszechstronna. Jej walory sma ...
Co podawać na śniadanie?
Każda pani domu ma ten problem – co podawać swojej rodzinie na śniadanie? Wiadomo, że śniadanie powinno być pożywne i zapewnić dawkę energii aż do następnego posiłku, czyli drugiego śniadania albo nawet obiadu, bo mimo iż dietetycy zalecają spożywać drugie śniadania, mało kto się do tego zalecenia stosuje. Co więc jadać, by ...

Page 1 of 2 1 2 »