O grzybach leśnych

Date 11 sep 2011

image

Grzyby leśne są bardzo smaczne, a do tego można wykorzystać je w bardzo wielu potrawach, mogą stanowić także samodzielną potrawę. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne są oczywiście borowiki. Można je dusić, można je także ususzyć. Wysuszone będą znakomitym dodatkiem do sosów i bigosu, wysuszone kapelusze borowików możemy także namoczyć w mleku i po zanurzeniu w panierce usmażyć na rozgrzanym oleju. Takie borowiki w wielu domach podawane są jako jedno z dań wigilijnych. Innym rodzajem leśnych grzybów są kozaki czy koźlaki (to te same grzyby, w różnych rejonach kraju są różnie nazywane). Można z nich przygotować zupę, można je wykorzystać do potraw duszonych, świetnie nadają się także na sos. Można je także ususzyć lub zamarynować. Koźlaki doskonale smakują w połączeniu także z innymi leśnymi grzybami. Bardzo smacznymi grzybami są także podgrzybki. Podgrzybki świetnie smakują w marynacie lub duszone. Możemy także ugotować na nich zupę lub przygotować farsz do pierożków lub wigilijnych uszek. Aby wykorzystać je w zimie należy je oczywiście ususzyć. I ostatni rodzaj jadalnych leśnych grzybów to kurki. Z kurek możemy przygotować sos, możemy je udusić dodając jedynie cebulkę. Najsmaczniejsze są duszone lub smażone na maśle. Z kurek możemy ugotować także zupę. Raczej nie nadają się one do suszenia.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przygotować domowy aromat do ciast
Dodatkiem do wielu ciast i deserów są aromaty. Najczęściej kupujemy je gotowe, ale niektóre aromaty można przygotować samodzielnie w domu. Spośród aromatów możliwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupić tylko strąki wanilii. Jeżeli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego strąk nacinamy wzdłu ...
Jak przygotować oleje smakowe w domu
Oleje smakowe możemy kupić w sklepie, ale możemy też przygotować je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego oleju smakowego jest bardzo proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Jeśli lubimy ostre smaki możemy sobie przygotować olej z dodatkiem ostrej w smaku papryczki chilli. Do przygotowania takiego oleju potrzebna nam będzie oliwa z o ...
O olejach i oliwie
Do przygotowywania potraw możemy używać zarówno olejów roślinnych, jak i oliwy. Nie każdy rodzaj oleju można wykorzystać do tego samego, podobnie jest z oliwą. Do smażenia potraw powinniśmy używać oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, słonecznikowy oraz oliwa nie nadają się do smażenia potraw. Wymienionych olejów ora ...

Page 1 of 2 1 2 »