O grzybach le┼Ťnych

Date 11 sep 2011

image

Grzyby le┼Ťne s─ů bardzo smaczne, a do tego mo┼╝na wykorzysta─ç je w bardzo wielu potrawach, mog─ů stanowi─ç tak┼╝e samodzieln─ů potraw─Ö. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne s─ů oczywi┼Ťcie borowiki. Mo┼╝na je dusi─ç, mo┼╝na je tak┼╝e ususzy─ç. Wysuszone b─Öd─ů znakomitym dodatkiem do sos├│w i bigosu, wysuszone kapelusze borowik├│w mo┼╝emy tak┼╝e namoczy─ç w mleku i po zanurzeniu w panierce usma┼╝y─ç na rozgrzanym oleju. Takie borowiki w wielu domach podawane s─ů jako jedno z da┼ä wigilijnych. Innym rodzajem le┼Ťnych grzyb├│w s─ů kozaki czy ko┼║laki (to te same grzyby, w r├│┼╝nych rejonach kraju s─ů r├│┼╝nie nazywane). Mo┼╝na z nich przygotowa─ç zup─Ö, mo┼╝na je wykorzysta─ç do potraw duszonych, ┼Ťwietnie nadaj─ů si─Ö tak┼╝e na sos. Mo┼╝na je tak┼╝e ususzy─ç lub zamarynowa─ç. Ko┼║laki doskonale smakuj─ů w po┼é─ůczeniu tak┼╝e z innymi le┼Ťnymi grzybami. Bardzo smacznymi grzybami s─ů tak┼╝e podgrzybki. Podgrzybki ┼Ťwietnie smakuj─ů w marynacie lub duszone. Mo┼╝emy tak┼╝e ugotowa─ç na nich zup─Ö lub przygotowa─ç farsz do piero┼╝k├│w lub wigilijnych uszek. Aby wykorzysta─ç je w zimie nale┼╝y je oczywi┼Ťcie ususzy─ç. I ostatni rodzaj jadalnych le┼Ťnych grzyb├│w to kurki. Z kurek mo┼╝emy przygotowa─ç sos, mo┼╝emy je udusi─ç dodaj─ůc jedynie cebulk─Ö. Najsmaczniejsze s─ů duszone lub sma┼╝one na ma┼Ťle. Z kurek mo┼╝emy ugotowa─ç tak┼╝e zup─Ö. Raczej nie nadaj─ů si─Ö one do suszenia.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011

  • O w┼éa┼Ťciwym przechowywaniu ┼╝ywno┼Ťci
  • Jak idealnie sma┼╝y─ç potrawy
  • Jak przyrz─ůdzi─ç ciecierzyc─Ö
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç kuskus
  • Jak przechowywa─ç ┼╝ywno┼Ť─ç
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast─Öpujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa─ç fasol─Ö
  • Jak przygotowa─ç marynat─Ö do wo┼éowej pieczeni
  • Sposoby zag─Öszczania zup
  • Czym posypa─ç upieczone ciasto
  • Jak zrobi─ç faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa─ç szparagi
  • O r├│┼╝nych rodzajach m─ůki
  • Do czego mo┼╝na wykorzysta─ç p┼éatki kukurydziane
  • O grzybach le┼Ťnych
  • Jak przygotowa─ç domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa─ç oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le┼Ťnych grzyb├│w
  • Jak przygotowa─ç kaw─Ö
  • Jak przyrz─ůdzi─ç piecze┼ä rzymsk─ů
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s┼éodko
  • Jak gotowa─ç i z czym podawa─ç kasze
  • Pier┼Ť z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn─ů g─Ö┼Ť
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier┼Ť z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi├│┼é
  • O orzechach w kuchni
  • Sa┼éatka z czerwonych buraczk├│w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z ┼╝urawiny
  • Idealnie upieczony dr├│b
  • Przygotowujemy ┼Ťledziow─ů sa┼éatk─Ö
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro┼╝d┼╝owy kulebiak na wigili─Ö
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa─ç i podawa─ç szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup─Ö z cukinii
  • Bia┼éa kie┼ébasa pieczona z jab┼ékami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie┼éki ro┼Ťlin ÔÇô zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz─ůdza─ç bak┼éa┼╝ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • ┼Üledzie po wile┼äsku
  • Zdrowa przek─ůska ÔÇô samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa┼éatka jarzynowa inna ni┼╝ zwykle
  • Z czym podawa─ç pieczon─ů ryb─Ö?
  • Niebanalny pomys┼é na ┼Ťledzie ÔÇô z korzenn─ů nut─ů
  • Co przygotowywa─ç z kapusty?
  • Do czego u┼╝ywa─ç dyni?
  • Co podawa─ç na ┼Ťniadanie?
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç wci─ů┼╝ niepopularna
  • Nie chcesz gotowa─ç? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma┼éa popularno┼Ť─ç cateringu w┼Ťr├│d Polak├│w
  • Warto inwestowa─ç w sprz─Öt kuchenny dobrej jako┼Ťci
  • Gotowanie ÔÇô wiedza tajemna, kt├│r─ů ka┼╝dy mo┼╝e posi─ů┼Ť─ç
  • Jak nauczy─ç si─Ö gotowa─ç?
  • Gotowanie mo┼╝na polubi─ç!
  • Warto polubi─ç potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz─Öty u┼éatwiaj─ůce ┼╝ycie
  • Na co zwr├│ci─ç uwag─Ö, wybieraj─ůc catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od ┼Ťwi─Öta
  • Duszony ┼éoso┼Ť w og├│rkach, czyli co┼Ť niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni┼╝ mi─Ösne
  • Kapu┼Ťciana zupa dobra na jesienne ch┼éody
  • Oryginalne sa┼éatki w s┼éoikach
  • Dynia na r├│┼╝ne sposoby
  • Pol─Ödwica w koszulce ÔÇô potrawa ┼éatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl─ůda─ç na blogi kulinarne?
  • Jak polubi─ç owoce morza?
  • Jak gotowa─ç tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega─ç si─Ö kostek roso┼éowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu ÔÇô tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa ÔÇô tatar ┼Ťledziowy
  • Zdrowe str─ůczkowe ÔÇô przepis na sa┼éatk─Ö fasolow─ů
  • Jak przygotowa─ç idealn─ů kapust─Ö z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz─Ö┼Ťciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch┼éodnik ÔÇô niezast─ůpiony latem, ale pyszny przez ca┼éy rok
  • Z czego przyrz─ůdza─ç zapiekanki?
  • Polska kuchnia te┼╝ mo┼╝e by─ç zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk├│┼é
  • Catering na szkolenie dla pracownik├│w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili─Ö
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na ┼Ťwi─Öta Bo┼╝ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl─ůt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk├│w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi─ůcej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk┼éadu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez─Ö dla m┼éodzie┼╝y
  • Zdrowe gotowanie dla najm┼éodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj─Öcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk├│w dla niemowl─Öcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u┼éatwia trawienie
  • Zdrowa ┼╝ywno┼Ť─ç
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s─ů dobre?
  • Warto┼Ť─ç domowych posi┼ék├│w
  • Sposoby przetwarzania ┼╝ywno┼Ťci
  • Czym jest przetwarzanie ┼╝ywno┼Ťci
  • Wsp├│lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s┼éu┼╝bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Jak przygotowa─ç domowy aromat do ciast
    Dodatkiem do wielu ciast i deser├│w s─ů aromaty. Najcz─Ö┼Ťciej kupujemy je gotowe, ale niekt├│re aromaty mo┼╝na przygotowa─ç samodzielnie w domu. Spo┼Ťr├│d aromat├│w mo┼╝liwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupi─ç tylko str─ůki wanilii. Je┼╝eli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego str─ůk nacinamy wzd┼éu ...
    Jak przygotowa─ç oleje smakowe w domu
    Oleje smakowe mo┼╝emy kupi─ç w sklepie, ale mo┼╝emy te┼╝ przygotowa─ç je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego oleju smakowego jest bardzo proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Je┼Ťli lubimy ostre smaki mo┼╝emy sobie przygotowa─ç olej z dodatkiem ostrej w smaku papryczki chilli. Do przygotowania takiego oleju potrzebna nam b─Ödzie oliwa z o ...
    O olejach i oliwie
    Do przygotowywania potraw mo┼╝emy u┼╝ywa─ç zar├│wno olej├│w ro┼Ťlinnych, jak i oliwy. Nie ka┼╝dy rodzaj oleju mo┼╝na wykorzysta─ç do tego samego, podobnie jest z oliw─ů. Do sma┼╝enia potraw powinni┼Ťmy u┼╝ywa─ç oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, s┼éonecznikowy oraz oliwa nie nadaj─ů si─Ö do sma┼╝enia potraw. Wymienionych olej├│w ora ...

    Page 1 of 2 1 2 »