O grzybach leśnych

Date 11 sep 2011

image

Grzyby leśne są bardzo smaczne, a do tego można wykorzystać je w bardzo wielu potrawach, mogą stanowić także samodzielną potrawę. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne są oczywiście borowiki. Można je dusić, można je także ususzyć. Wysuszone będą znakomitym dodatkiem do sosów i bigosu, wysuszone kapelusze borowików możemy także namoczyć w mleku i po zanurzeniu w panierce usmażyć na rozgrzanym oleju. Takie borowiki w wielu domach podawane są jako jedno z dań wigilijnych. Innym rodzajem leśnych grzybów są kozaki czy koźlaki (to te same grzyby, w różnych rejonach kraju są różnie nazywane). Można z nich przygotować zupę, można je wykorzystać do potraw duszonych, świetnie nadają się także na sos. Można je także ususzyć lub zamarynować. Koźlaki doskonale smakują w połączeniu także z innymi leśnymi grzybami. Bardzo smacznymi grzybami są także podgrzybki. Podgrzybki świetnie smakują w marynacie lub duszone. Możemy także ugotować na nich zupę lub przygotować farsz do pierożków lub wigilijnych uszek. Aby wykorzystać je w zimie należy je oczywiście ususzyć. I ostatni rodzaj jadalnych leśnych grzybów to kurki. Z kurek możemy przygotować sos, możemy je udusić dodając jedynie cebulkę. Najsmaczniejsze są duszone lub smażone na maśle. Z kurek możemy ugotować także zupę. Raczej nie nadają się one do suszenia. Nasze fototapety do salonu odwie kady salon

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Jak przygotować domowy aromat do ciast
Dodatkiem do wielu ciast i deserów są aromaty. Najczęściej kupujemy je gotowe, ale niektóre aromaty można przygotować samodzielnie w domu. Spośród aromatów możliwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupić tylko strąki wanilii. Jeżeli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego strąk nacinamy wzdłu ...
Jak przygotować oleje smakowe w domu
Oleje smakowe możemy kupić w sklepie, ale możemy też przygotować je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego oleju smakowego jest bardzo proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Jeśli lubimy ostre smaki możemy sobie przygotować olej z dodatkiem ostrej w smaku papryczki chilli. Do przygotowania takiego oleju potrzebna nam będzie oliwa z o ...
O olejach i oliwie
Do przygotowywania potraw możemy używać zarówno olejów roślinnych, jak i oliwy. Nie każdy rodzaj oleju można wykorzystać do tego samego, podobnie jest z oliwą. Do smażenia potraw powinniśmy używać oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, słonecznikowy oraz oliwa nie nadają się do smażenia potraw. Wymienionych olejów ora ...

Page 1 of 2 1 2 »