O grzybach le┼Ťnych

Date 11 sep 2011

image

Grzyby le┼Ťne s─ů bardzo smaczne, a do tego mo┼╝na wykorzysta─ç je w bardzo wielu potrawach, mog─ů stanowi─ç tak┼╝e samodzieln─ů potraw─Ö. Najbardziej szlachetne, najbardziej smaczne i aromatyczne s─ů oczywi┼Ťcie borowiki. Mo┼╝na je dusi─ç, mo┼╝na je tak┼╝e ususzy─ç. Wysuszone b─Öd─ů znakomitym dodatkiem do sos├│w i bigosu, wysuszone kapelusze borowik├│w mo┼╝emy tak┼╝e namoczy─ç w mleku i po zanurzeniu w panierce usma┼╝y─ç na rozgrzanym oleju. Takie borowiki w wielu domach podawane s─ů jako jedno z da┼ä wigilijnych. Innym rodzajem le┼Ťnych grzyb├│w s─ů kozaki czy ko┼║laki (to te same grzyby, w r├│┼╝nych rejonach kraju s─ů r├│┼╝nie nazywane). Mo┼╝na z nich przygotowa─ç zup─Ö, mo┼╝na je wykorzysta─ç do potraw duszonych, ┼Ťwietnie nadaj─ů si─Ö tak┼╝e na sos. Mo┼╝na je tak┼╝e ususzy─ç lub zamarynowa─ç. Ko┼║laki doskonale smakuj─ů w po┼é─ůczeniu tak┼╝e z innymi le┼Ťnymi grzybami. Bardzo smacznymi grzybami s─ů tak┼╝e podgrzybki. Podgrzybki ┼Ťwietnie smakuj─ů w marynacie lub duszone. Mo┼╝emy tak┼╝e ugotowa─ç na nich zup─Ö lub przygotowa─ç farsz do piero┼╝k├│w lub wigilijnych uszek. Aby wykorzysta─ç je w zimie nale┼╝y je oczywi┼Ťcie ususzy─ç. I ostatni rodzaj jadalnych le┼Ťnych grzyb├│w to kurki. Z kurek mo┼╝emy przygotowa─ç sos, mo┼╝emy je udusi─ç dodaj─ůc jedynie cebulk─Ö. Najsmaczniejsze s─ů duszone lub sma┼╝one na ma┼Ťle. Z kurek mo┼╝emy ugotowa─ç tak┼╝e zup─Ö. Raczej nie nadaj─ů si─Ö one do suszenia.

Co dobrego ugotowa─ç

Date on 29 aug 2011


Jak przygotowa─ç domowy aromat do ciast
Dodatkiem do wielu ciast i deser├│w s─ů aromaty. Najcz─Ö┼Ťciej kupujemy je gotowe, ale niekt├│re aromaty mo┼╝na przygotowa─ç samodzielnie w domu. Spo┼Ťr├│d aromat├│w mo┼╝liwych do zrobienia w domu najprostszy jest aromat waniliowy. Wystarczy kupi─ç tylko str─ůki wanilii. Je┼╝eli nasze ciasto wymaga dodatku aromatu waniliowego str─ůk nacinamy wzd┼éu ...
Jak przygotowa─ç oleje smakowe w domu
Oleje smakowe mo┼╝emy kupi─ç w sklepie, ale mo┼╝emy te┼╝ przygotowa─ç je samodzielnie w domu. Przygotowanie domowego oleju smakowego jest bardzo proste i zajmuje bardzo niewiele czasu. Je┼Ťli lubimy ostre smaki mo┼╝emy sobie przygotowa─ç olej z dodatkiem ostrej w smaku papryczki chilli. Do przygotowania takiego oleju potrzebna nam b─Ödzie oliwa z o ...
O olejach i oliwie
Do przygotowywania potraw mo┼╝emy u┼╝ywa─ç zar├│wno olej├│w ro┼Ťlinnych, jak i oliwy. Nie ka┼╝dy rodzaj oleju mo┼╝na wykorzysta─ç do tego samego, podobnie jest z oliw─ů. Do sma┼╝enia potraw powinni┼Ťmy u┼╝ywa─ç oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, s┼éonecznikowy oraz oliwa nie nadaj─ů si─Ö do sma┼╝enia potraw. Wymienionych olej├│w ora ...

Page 1 of 2 1 2 »