O jadalnych odmianach dyni

Date 11 sep 2011

image

Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z których możemy przygotować wiele smacznych potraw. Większość osób, które przygotowuje potrawy z dyni przyrządza z niej głównie zupy. Ale z dyni można przygotować znacznie więcej potraw. Dynia znakomicie nadaje się do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, można z niej przygotować farsz do pierożków, można ją także zapiekać. Wśród odmian dyni znajdziemy ozdobne odmiany dyni (nie nadają się do celów kulinarnych), ale także odmiany, które są idealne w kuchni. Jedną z takich odmian jadalnych jest dynia o nazwie Hokkaido. Ta odmiana rodzi niewielkie okrągłe owoce, których waga sięga maksymalnie 3000 g. Dynia ta pokryta jest delikatną skórką w kolorze pomarańczy. Skórka ta jest na tyle delikatna, że przed przyrządzeniem potrawy z tej odmiany nie ma konieczności jej usuwania. Dynia Hokkaido wyróżnia się także oryginalnym, przypominającym orzechy smakiem. Inną polecaną odmianą jest dynia makaronowa. Ugotowana dynia makaronowa jest bardzo podobna z wyglądu do makaronu, który zresztą znakomicie zastępuje. Dynia makaronowa doskonale smakuje podana z dowolnym sosem. Do zapiekanek możemy wykorzystać z kolei dynię piżmową, która jest także nazywana dynią masłową. Od innych odmian dyni dynia piżmowa wyróżnia się kształtem: jest podłużna. Z kolei zarówno do zapiekania, jak i do gotowania możemy wykorzystać dynię olbrzymią.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011

  • O właściwym przechowywaniu żywności
  • Jak idealnie smażyć potrawy
  • Jak przyrządzić ciecierzycę
  • Do czego można wykorzystać kuskus
  • Jak przechowywać żywność
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotować fasolę
  • Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
  • Sposoby zagęszczania zup
  • Czym posypać upieczone ciasto
  • Jak zrobić faszerowane pieczarki
  • Z czym podawać szparagi
  • O różnych rodzajach mąki
  • Do czego można wykorzystać płatki kukurydziane
  • O grzybach leśnych
  • Jak przygotować domowy aromat do ciast
  • Jak przygotować oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z leśnych grzybów
  • Jak przygotować kawę
  • Jak przyrządzić pieczeń rzymską
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na słodko
  • Jak gotować i z czym podawać kasze
  • Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszną gęś
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pierś z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ziół
  • O orzechach w kuchni
  • Sałatka z czerwonych buraczków
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z żurawiny
  • Idealnie upieczony drób
  • Przygotowujemy śledziową sałatkę
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Drożdżowy kulebiak na wigilię
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotować i podawać szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zupę z cukinii
  • Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kiełki roślin – zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrządzać bakłażana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • Śledzie po wileńsku
  • Zdrowa przekąska – samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sałatka jarzynowa inna niż zwykle
  • Z czym podawać pieczoną rybę?
  • Niebanalny pomysł na śledzie – z korzenną nutą
  • Co przygotowywać z kapusty?
  • Do czego używać dyni?
  • Co podawać na śniadanie?
  • Zdrowa żywność wciąż niepopularna
  • Nie chcesz gotować? Skorzystaj z cateringu!
  • Mała popularność cateringu wśród Polaków
  • Warto inwestować w sprzęt kuchenny dobrej jakości
  • Gotowanie – wiedza tajemna, którą każdy może posiąść
  • Jak nauczyć się gotować?
  • Gotowanie można polubić!
  • Warto polubić potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprzęty ułatwiające życie
  • Na co zwrócić uwagę, wybierając catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od święta
  • Duszony łosoś w ogórkach, czyli coś niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze niż mięsne
  • Kapuściana zupa dobra na jesienne chłody
  • Oryginalne sałatki w słoikach
  • Dynia na różne sposoby
  • Polędwica w koszulce – potrawa łatwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zaglądać na blogi kulinarne?
  • Jak polubić owoce morza?
  • Jak gotować tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzegać się kostek rosołowych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu – tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa – tatar śledziowy
  • Zdrowe strączkowe – przepis na sałatkę fasolową
  • Jak przygotować idealną kapustę z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najczęściej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Chłodnik – niezastąpiony latem, ale pyszny przez cały rok
  • Z czego przyrządzać zapiekanki?
  • Polska kuchnia też może być zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szkół
  • Catering na szkolenie dla pracowników
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigilię
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na święta Bożego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowląt
  • Gotowanie potrawy dla diabetyków
  • Gotowanie potrawy dla matki karmiącej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami układu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprezę dla młodzieży
  • Zdrowe gotowanie dla najmłodszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyjęcie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadków dla niemowlęcia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co ułatwia trawienie
  • Zdrowa żywność
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa są dobre?
  • Wartość domowych posiłków
  • Sposoby przetwarzania żywności
  • Czym jest przetwarzanie żywności
  • Wspólne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w służbie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Zastępujemy mleko krowie w kuchni
    Nietolerancja laktozy powoduje, że coraz więcej osób poszukuje zamienników mleka koziego. Dla osób, które nie tolerują laktozy, a więc nie mogą korzystać z mleka krowiego są jednak inne rodzaje mleka, które znakomicie zastąpią mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamienników mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakte ...
    Jak gotować fasolę
    Fasola jest bardzo zdrowa, powinna więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Bez względu na odmianę w ziarnach fasoli znajdują się sole mineralne, związki, które ochronią nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi oraz bardzo wartościowe białko. Każdą fasolę, która jest wysuszona, a z której chcemy przygotować pełnowar ...
    Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
    Każda gospodyni, która przygotowuje pieczeń wołową chciałaby, aby jej pieczeń po upieczeniu była krucha, soczysta i miękka. Aby nasza pieczeń taka była musimy na nią kupić następujące gatunki mięsa wołowego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunków wołowiny powinniśmy otrzymać najlepszą pieczeń. Sam zakup odpowiedniego g ...

    Page 1 of 2 1 2 »