O jadalnych odmianach dyni

Date 11 sep 2011

image

Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z których możemy przygotować wiele smacznych potraw. Większość osób, które przygotowuje potrawy z dyni przyrządza z niej głównie zupy. Ale z dyni można przygotować znacznie więcej potraw. Dynia znakomicie nadaje się do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, można z niej przygotować farsz do pierożków, można ją także zapiekać. Wśród odmian dyni znajdziemy ozdobne odmiany dyni (nie nadają się do celów kulinarnych), ale także odmiany, które są idealne w kuchni. Jedną z takich odmian jadalnych jest dynia o nazwie Hokkaido. Ta odmiana rodzi niewielkie okrągłe owoce, których waga sięga maksymalnie 3000 g. Dynia ta pokryta jest delikatną skórką w kolorze pomarańczy. Skórka ta jest na tyle delikatna, że przed przyrządzeniem potrawy z tej odmiany nie ma konieczności jej usuwania. Dynia Hokkaido wyróżnia się także oryginalnym, przypominającym orzechy smakiem. Inną polecaną odmianą jest dynia makaronowa. Ugotowana dynia makaronowa jest bardzo podobna z wyglądu do makaronu, który zresztą znakomicie zastępuje. Dynia makaronowa doskonale smakuje podana z dowolnym sosem. Do zapiekanek możemy wykorzystać z kolei dynię piżmową, która jest także nazywana dynią masłową. Od innych odmian dyni dynia piżmowa wyróżnia się kształtem: jest podłużna. Z kolei zarówno do zapiekania, jak i do gotowania możemy wykorzystać dynię olbrzymią.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Zastępujemy mleko krowie w kuchni
Nietolerancja laktozy powoduje, że coraz więcej osób poszukuje zamienników mleka koziego. Dla osób, które nie tolerują laktozy, a więc nie mogą korzystać z mleka krowiego są jednak inne rodzaje mleka, które znakomicie zastąpią mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamienników mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakte ...
Jak gotować fasolę
Fasola jest bardzo zdrowa, powinna więc jak najczęściej gościć w naszej kuchni. Bez względu na odmianę w ziarnach fasoli znajdują się sole mineralne, związki, które ochronią nas przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi oraz bardzo wartościowe białko. Każdą fasolę, która jest wysuszona, a z której chcemy przygotować pełnowar ...
Jak przygotować marynatę do wołowej pieczeni
Każda gospodyni, która przygotowuje pieczeń wołową chciałaby, aby jej pieczeń po upieczeniu była krucha, soczysta i miękka. Aby nasza pieczeń taka była musimy na nią kupić następujące gatunki mięsa wołowego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunków wołowiny powinniśmy otrzymać najlepszą pieczeń. Sam zakup odpowiedniego g ...

Page 1 of 2 1 2 »