O jadalnych odmianach dyni

Date 11 sep 2011

image

Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z kt贸rych mo偶emy przygotowa膰 wiele smacznych potraw. Wi臋kszo艣膰 os贸b, kt贸re przygotowuje potrawy z dyni przyrz膮dza z niej g艂贸wnie zupy. Ale z dyni mo偶na przygotowa膰 znacznie wi臋cej potraw. Dynia znakomicie nadaje si臋 do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, mo偶na z niej przygotowa膰 farsz do piero偶k贸w, mo偶na j膮 tak偶e zapieka膰. W艣r贸d odmian dyni znajdziemy ozdobne odmiany dyni (nie nadaj膮 si臋 do cel贸w kulinarnych), ale tak偶e odmiany, kt贸re s膮 idealne w kuchni. Jedn膮 z takich odmian jadalnych jest dynia o nazwie Hokkaido. Ta odmiana rodzi niewielkie okr膮g艂e owoce, kt贸rych waga si臋ga maksymalnie 3000 g. Dynia ta pokryta jest delikatn膮 sk贸rk膮 w kolorze pomara艅czy. Sk贸rka ta jest na tyle delikatna, 偶e przed przyrz膮dzeniem potrawy z tej odmiany nie ma konieczno艣ci jej usuwania. Dynia Hokkaido wyr贸偶nia si臋 tak偶e oryginalnym, przypominaj膮cym orzechy smakiem. Inn膮 polecan膮 odmian膮 jest dynia makaronowa. Ugotowana dynia makaronowa jest bardzo podobna z wygl膮du do makaronu, kt贸ry zreszt膮 znakomicie zast臋puje. Dynia makaronowa doskonale smakuje podana z dowolnym sosem. Do zapiekanek mo偶emy wykorzysta膰 z kolei dyni臋 pi偶mow膮, kt贸ra jest tak偶e nazywana dyni膮 mas艂ow膮. Od innych odmian dyni dynia pi偶mowa wyr贸偶nia si臋 kszta艂tem: jest pod艂u偶na. Z kolei zar贸wno do zapiekania, jak i do gotowania mo偶emy wykorzysta膰 dyni臋 olbrzymi膮.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
Nietolerancja laktozy powoduje, 偶e coraz wi臋cej os贸b poszukuje zamiennik贸w mleka koziego. Dla os贸b, kt贸re nie toleruj膮 laktozy, a wi臋c nie mog膮 korzysta膰 z mleka krowiego s膮 jednak inne rodzaje mleka, kt贸re znakomicie zast膮pi膮 mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamiennik贸w mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakte ...
Jak gotowa膰 fasol臋
Fasola jest bardzo zdrowa, powinna wi臋c jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 w naszej kuchni. Bez wzgl臋du na odmian臋 w ziarnach fasoli znajduj膮 si臋 sole mineralne, zwi膮zki, kt贸re ochroni膮 nas przed mia偶d偶yc膮 i chorobami nowotworowymi oraz bardzo warto艣ciowe bia艂ko. Ka偶d膮 fasol臋, kt贸ra jest wysuszona, a z kt贸rej chcemy przygotowa膰 pe艂nowar ...
Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
Ka偶da gospodyni, kt贸ra przygotowuje piecze艅 wo艂ow膮 chcia艂aby, aby jej piecze艅 po upieczeniu by艂a krucha, soczysta i mi臋kka. Aby nasza piecze艅 taka by艂a musimy na ni膮 kupi膰 nast臋puj膮ce gatunki mi臋sa wo艂owego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunk贸w wo艂owiny powinni艣my otrzyma膰 najlepsz膮 piecze艅. Sam zakup odpowiedniego g ...

Page 1 of 2 1 2 »