O jadalnych odmianach dyni

Date 11 sep 2011

image

Dynia rodzi bardzo smaczne owoce, z kt贸rych mo偶emy przygotowa膰 wiele smacznych potraw. Wi臋kszo艣膰 os贸b, kt贸re przygotowuje potrawy z dyni przyrz膮dza z niej g艂贸wnie zupy. Ale z dyni mo偶na przygotowa膰 znacznie wi臋cej potraw. Dynia znakomicie nadaje si臋 do wypieku ciast, do przygotowania zapiekanek, mo偶na z niej przygotowa膰 farsz do piero偶k贸w, mo偶na j膮 tak偶e zapieka膰. W艣r贸d odmian dyni znajdziemy ozdobne odmiany dyni (nie nadaj膮 si臋 do cel贸w kulinarnych), ale tak偶e odmiany, kt贸re s膮 idealne w kuchni. Jedn膮 z takich odmian jadalnych jest dynia o nazwie Hokkaido. Ta odmiana rodzi niewielkie okr膮g艂e owoce, kt贸rych waga si臋ga maksymalnie 3000 g. Dynia ta pokryta jest delikatn膮 sk贸rk膮 w kolorze pomara艅czy. Sk贸rka ta jest na tyle delikatna, 偶e przed przyrz膮dzeniem potrawy z tej odmiany nie ma konieczno艣ci jej usuwania. Dynia Hokkaido wyr贸偶nia si臋 tak偶e oryginalnym, przypominaj膮cym orzechy smakiem. Inn膮 polecan膮 odmian膮 jest dynia makaronowa. Ugotowana dynia makaronowa jest bardzo podobna z wygl膮du do makaronu, kt贸ry zreszt膮 znakomicie zast臋puje. Dynia makaronowa doskonale smakuje podana z dowolnym sosem. Do zapiekanek mo偶emy wykorzysta膰 z kolei dyni臋 pi偶mow膮, kt贸ra jest tak偶e nazywana dyni膮 mas艂ow膮. Od innych odmian dyni dynia pi偶mowa wyr贸偶nia si臋 kszta艂tem: jest pod艂u偶na. Z kolei zar贸wno do zapiekania, jak i do gotowania mo偶emy wykorzysta膰 dyni臋 olbrzymi膮.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011

  • O w艂a艣ciwym przechowywaniu 偶ywno艣ci
  • Jak idealnie sma偶y膰 potrawy
  • Jak przyrz膮dzi膰 ciecierzyc臋
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 kuskus
  • Jak przechowywa膰 偶ywno艣膰
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa膰 fasol臋
  • Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
  • Sposoby zag臋szczania zup
  • Czym posypa膰 upieczone ciasto
  • Jak zrobi膰 faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa膰 szparagi
  • O r贸偶nych rodzajach m膮ki
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 p艂atki kukurydziane
  • O grzybach le艣nych
  • Jak przygotowa膰 domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa膰 oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le艣nych grzyb贸w
  • Jak przygotowa膰 kaw臋
  • Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s艂odko
  • Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
  • Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn膮 g臋艣
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier艣 z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
  • O orzechach w kuchni
  • Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z 偶urawiny
  • Idealnie upieczony dr贸b
  • Przygotowujemy 艣ledziow膮 sa艂atk臋
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup臋 z cukinii
  • Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie艂ki ro艣lin 鈥 zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz膮dza膰 bak艂a偶ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • 艢ledzie po wile艅sku
  • Zdrowa przek膮ska 鈥 samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa艂atka jarzynowa inna ni偶 zwykle
  • Z czym podawa膰 pieczon膮 ryb臋?
  • Niebanalny pomys艂 na 艣ledzie 鈥 z korzenn膮 nut膮
  • Co przygotowywa膰 z kapusty?
  • Do czego u偶ywa膰 dyni?
  • Co podawa膰 na 艣niadanie?
  • Zdrowa 偶ywno艣膰 wci膮偶 niepopularna
  • Nie chcesz gotowa膰? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma艂a popularno艣膰 cateringu w艣r贸d Polak贸w
  • Warto inwestowa膰 w sprz臋t kuchenny dobrej jako艣ci
  • Gotowanie 鈥 wiedza tajemna, kt贸r膮 ka偶dy mo偶e posi膮艣膰
  • Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰?
  • Gotowanie mo偶na polubi膰!
  • Warto polubi膰 potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz臋ty u艂atwiaj膮ce 偶ycie
  • Na co zwr贸ci膰 uwag臋, wybieraj膮c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od 艣wi臋ta
  • Duszony 艂oso艣 w og贸rkach, czyli co艣 niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni偶 mi臋sne
  • Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody
  • Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
  • Dynia na r贸偶ne sposoby
  • Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl膮da膰 na blogi kulinarne?
  • Jak polubi膰 owoce morza?
  • Jak gotowa膰 tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega膰 si臋 kostek roso艂owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu 鈥 tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa 鈥 tatar 艣ledziowy
  • Zdrowe str膮czkowe 鈥 przepis na sa艂atk臋 fasolow膮
  • Jak przygotowa膰 idealn膮 kapust臋 z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz臋艣ciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch艂odnik 鈥 niezast膮piony latem, ale pyszny przez ca艂y rok
  • Z czego przyrz膮dza膰 zapiekanki?
  • Polska kuchnia te偶 mo偶e by膰 zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk贸艂
  • Catering na szkolenie dla pracownik贸w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili臋
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl膮t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk贸w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi膮cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk艂adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez臋 dla m艂odzie偶y
  • Zdrowe gotowanie dla najm艂odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj臋cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk贸w dla niemowl臋cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u艂atwia trawienie
  • Zdrowa 偶ywno艣膰
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s膮 dobre?
  • Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
  • Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
  • Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
  • Wsp贸lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s艂u偶bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
    Nietolerancja laktozy powoduje, 偶e coraz wi臋cej os贸b poszukuje zamiennik贸w mleka koziego. Dla os贸b, kt贸re nie toleruj膮 laktozy, a wi臋c nie mog膮 korzysta膰 z mleka krowiego s膮 jednak inne rodzaje mleka, kt贸re znakomicie zast膮pi膮 mleko krowie. Jednym z najbardziej znanych zamiennik贸w mleka krowiego jest mleko kozie. Mleko kozie charakte ...
    Jak gotowa膰 fasol臋
    Fasola jest bardzo zdrowa, powinna wi臋c jak najcz臋艣ciej go艣ci膰 w naszej kuchni. Bez wzgl臋du na odmian臋 w ziarnach fasoli znajduj膮 si臋 sole mineralne, zwi膮zki, kt贸re ochroni膮 nas przed mia偶d偶yc膮 i chorobami nowotworowymi oraz bardzo warto艣ciowe bia艂ko. Ka偶d膮 fasol臋, kt贸ra jest wysuszona, a z kt贸rej chcemy przygotowa膰 pe艂nowar ...
    Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
    Ka偶da gospodyni, kt贸ra przygotowuje piecze艅 wo艂ow膮 chcia艂aby, aby jej piecze艅 po upieczeniu by艂a krucha, soczysta i mi臋kka. Aby nasza piecze艅 taka by艂a musimy na ni膮 kupi膰 nast臋puj膮ce gatunki mi臋sa wo艂owego: udziec, rostbef lub antrykot. Z tych gatunk贸w wo艂owiny powinni艣my otrzyma膰 najlepsz膮 piecze艅. Sam zakup odpowiedniego g ...

    Page 1 of 2 1 2 »