O olejach i oliwie

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowywania potraw mo偶emy u偶ywa膰 zar贸wno olej贸w ro艣linnych, jak i oliwy. Nie ka偶dy rodzaj oleju mo偶na wykorzysta膰 do tego samego, podobnie jest z oliw膮. Do sma偶enia potraw powinni艣my u偶ywa膰 oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, s艂onecznikowy oraz oliwa nie nadaj膮 si臋 do sma偶enia potraw. Wymienionych olej贸w oraz oliwy mo偶emy u偶ywa膰 tylko do potraw, kt贸re s膮 podawane na zimno. Z tych olej贸w mo偶emy przygotowywa膰 wi臋c sosy do sa艂atek i sur贸wek, mo偶na ich dodawa膰 tak偶e do marynat. Wspomniany olej rzepakowy ma o wiele wi臋ksze zastosowanie, mo偶na na nim nie tylko sma偶y膰 potrawy, ale mo偶na dodawa膰 go tak偶e do sa艂atek i sur贸wek. Wszystkie oleje s膮 bardzo korzystne dla naszego zdrowia. S膮 one przede wszystkim 藕r贸d艂em nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych. R贸wnie zdrowa jest oliwa. Na rynku dost臋pna jest oliwa t艂oczona na zimno. Na etykiecie umieszczonej na butelce z tak膮 oliw膮 powinien znajdowa膰 si臋 napis w j臋zyku w艂oskim: 鈥濷lio extravergine d'oliva estratto a freddo鈥. Wybieraj膮c oliw臋 powinni艣my zwr贸ci膰 tak偶e uwag臋 na jej kwasowo艣膰, najlepsza gatunkowo oliwa b臋dzie mia艂a kwasowo艣膰 na poziomie 0,2%. Taka oliwa b臋dzie najlepsza, ale jednocze艣nie najdro偶sza. Od pewnego czasu w sklepach dost臋pny jest tak偶e olej kokosowy. To t艂uszcz bardzo uniwersalny. Oleju kokosowego mo偶emy u偶ywa膰 do sma偶enia potraw, mo偶na nim tak偶e smarowa膰 pieczywo.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011

  • O w艂a艣ciwym przechowywaniu 偶ywno艣ci
  • Jak idealnie sma偶y膰 potrawy
  • Jak przyrz膮dzi膰 ciecierzyc臋
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 kuskus
  • Jak przechowywa膰 偶ywno艣膰
  • O jadalnych odmianach dyni
  • Zast臋pujemy mleko krowie w kuchni
  • Jak gotowa膰 fasol臋
  • Jak przygotowa膰 marynat臋 do wo艂owej pieczeni
  • Sposoby zag臋szczania zup
  • Czym posypa膰 upieczone ciasto
  • Jak zrobi膰 faszerowane pieczarki
  • Z czym podawa膰 szparagi
  • O r贸偶nych rodzajach m膮ki
  • Do czego mo偶na wykorzysta膰 p艂atki kukurydziane
  • O grzybach le艣nych
  • Jak przygotowa膰 domowy aromat do ciast
  • Jak przygotowa膰 oleje smakowe w domu
  • O olejach i oliwie
  • Potrawy z le艣nych grzyb贸w
  • Jak przygotowa膰 kaw臋
  • Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
  • O potrawach z kapusty
  • Zdrowe koktajle dla dzieci
  • Roladki z piersi indyka
  • O sosach i dipach
  • Muffinki nie tylko na s艂odko
  • Jak gotowa膰 i z czym podawa膰 kasze
  • Pier艣 z kurczaka faszerowana szpinakiem
  • Czekolada w kuchni
  • Jak upiec pyszn膮 g臋艣
  • Wigilijna kapusta z grzybami
  • Pier艣 z kurczaka w koperkowym sosie
  • Wyborne czekoladowe paluszki
  • Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem zi贸艂
  • O orzechach w kuchni
  • Sa艂atka z czerwonych buraczk贸w
  • Kilka przydatnych w kuchni porad
  • Pyszne przetwory z 偶urawiny
  • Idealnie upieczony dr贸b
  • Przygotowujemy 艣ledziow膮 sa艂atk臋
  • Przepis na ziemniaczane knedle
  • Dro偶d偶owy kulebiak na wigili臋
  • Pieczony kurczak w glazurze miodowej
  • Jak gotowa膰 i podawa膰 szparagi
  • Smaczne placki ziemniaczane
  • Gotujemy zup臋 z cukinii
  • Bia艂a kie艂basa pieczona z jab艂kami
  • Pieczony kurczak z 3 sosami
  • Kie艂ki ro艣lin 鈥 zdrowy dodatek do potraw
  • Jak przyrz膮dza膰 bak艂a偶ana?
  • Zadbaj o urozmaicenia w swojej kuchni
  • 艢ledzie po wile艅sku
  • Zdrowa przek膮ska 鈥 samodzielnie zrobiony kisiel
  • Sa艂atka jarzynowa inna ni偶 zwykle
  • Z czym podawa膰 pieczon膮 ryb臋?
  • Niebanalny pomys艂 na 艣ledzie 鈥 z korzenn膮 nut膮
  • Co przygotowywa膰 z kapusty?
  • Do czego u偶ywa膰 dyni?
  • Co podawa膰 na 艣niadanie?
  • Zdrowa 偶ywno艣膰 wci膮偶 niepopularna
  • Nie chcesz gotowa膰? Skorzystaj z cateringu!
  • Ma艂a popularno艣膰 cateringu w艣r贸d Polak贸w
  • Warto inwestowa膰 w sprz臋t kuchenny dobrej jako艣ci
  • Gotowanie 鈥 wiedza tajemna, kt贸r膮 ka偶dy mo偶e posi膮艣膰
  • Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰?
  • Gotowanie mo偶na polubi膰!
  • Warto polubi膰 potrawy z parowaru
  • Kuchenne sprz臋ty u艂atwiaj膮ce 偶ycie
  • Na co zwr贸ci膰 uwag臋, wybieraj膮c catering?
  • Barszcz z uszkami nie tylko od 艣wi臋ta
  • Duszony 艂oso艣 w og贸rkach, czyli co艣 niebanalnego
  • Jarskie kotlety lepsze ni偶 mi臋sne
  • Kapu艣ciana zupa dobra na jesienne ch艂ody
  • Oryginalne sa艂atki w s艂oikach
  • Dynia na r贸偶ne sposoby
  • Pol臋dwica w koszulce 鈥 potrawa 艂atwa, ale wyrafinowana
  • Dlaczego warto zagl膮da膰 na blogi kulinarne?
  • Jak polubi膰 owoce morza?
  • Jak gotowa膰 tanio, ale dobrze?
  • Czy trzeba wystrzega膰 si臋 kostek roso艂owych i zup w proszku?
  • Korzystanie z cateringu 鈥 tak czy nie?
  • Wykwintna potrawa 鈥 tatar 艣ledziowy
  • Zdrowe str膮czkowe 鈥 przepis na sa艂atk臋 fasolow膮
  • Jak przygotowa膰 idealn膮 kapust臋 z grochem?
  • Jedzmy ryby jak najcz臋艣ciej
  • Eksperymenty w kuchni bardzo wskazane
  • Ch艂odnik 鈥 niezast膮piony latem, ale pyszny przez ca艂y rok
  • Z czego przyrz膮dza膰 zapiekanki?
  • Polska kuchnia te偶 mo偶e by膰 zdrowa
  • Catering, co to znaczy?
  • Catering na wesele
  • Catering dla szk贸艂
  • Catering na szkolenie dla pracownik贸w
  • Catering na urodziny dziecka
  • Catering dla szpitala
  • Catering dla diabetyka
  • Catering dietetyczny
  • Catering na wigili臋
  • Catering na Wielkanoc
  • Catering na sylwestra
  • Gotowanie potrawy na 艣wi臋ta Bo偶ego Narodzenia
  • Gotowanie potrawy na Wielkanoc
  • Gotowanie potrawy dietetycznej
  • Gotowanie potrawy dla dzieci
  • Gotowanie potrawy dla niemowl膮t
  • Gotowanie potrawy dla diabetyk贸w
  • Gotowanie potrawy dla matki karmi膮cej
  • Gotowanie potrawy dla osoby z problemami uk艂adu pokarmowego
  • Gotowanie potraw na imprez臋 dla m艂odzie偶y
  • Zdrowe gotowanie dla najm艂odszych
  • Zdrowe gotowanie na czasie
  • Katering na przyj臋cie w domu
  • Gotowanie pierwszych obiadk贸w dla niemowl臋cia
  • Ryba na talerzu
  • ryby gotowane na parz
  • Co u艂atwia trawienie
  • Zdrowa 偶ywno艣膰
  • Co dobrego w warzywach
  • Dlaczego warzywa s膮 dobre?
  • Warto艣膰 domowych posi艂k贸w
  • Sposoby przetwarzania 偶ywno艣ci
  • Czym jest przetwarzanie 偶ywno艣ci
  • Wsp贸lne gotowanie z dzieckiem
  • Gotowanie z dzieckiem
  • Dietetyczny katering w s艂u偶bie zgrabnej sylwetki
  • Zdrowy katering na nasze zdrowie

  • Potrawy z le艣nych grzyb贸w
    Jednymi z bardziej smacznych grzyb贸w le艣nych s膮 kurki. Mo偶na z nich przygotowa膰 wiele smacznych potraw: mo偶na z nich przygotowa膰 omlet, mo偶na je usma偶y膰 na ma艣le, udusi膰 w 艣mietanie, przygotowa膰 z nich smaczn膮 i aromatyczn膮 zup臋, mo偶na te偶 usma偶y膰 jajecznic臋. Do przygotowania jajecznicy dla 4 os贸b b臋dziemy potrzebowali 8 jaj ...
    Jak przygotowa膰 kaw臋
    Kawa jest bardzo popularnym napojem, wiele os贸b nie wyobra偶a sobie dnia bez wypicia przynajmniej jednej fili偶anki kawy. Kawa dost臋pna w sklepach ma bardzo r贸偶norodn膮 posta膰. Do wyboru mamy mi臋dzy innymi kaw臋 ziarnist膮. Kawa ziarnista jest kaw膮 palon膮. Zanim przygotujemy z niej napar musimy j膮 zmieli膰. Do mielenia mo偶emy u偶y膰 r臋cz ...
    Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
    Piecze艅 rzymska popularnie nazywana jest klopsem. Do jej przygotowania najcz臋艣ciej u偶ywamy mieszanego mi臋sa mielonego. Do przygotowania pieczeni rzymskiej mo偶emy u偶y膰 mi臋sa wieprzowego zmieszanego w r贸wnych cz臋艣ciach z mi臋sem wo艂owym. Koniecznym dodatkiem do masy mi臋snej, z kt贸rej przygotowujemy piecze艅 rzymsk膮 s膮 tak偶e surowe j ...

    Page 1 of 2 1 2 »