O olejach i oliwie

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowywania potraw mo偶emy u偶ywa膰 zar贸wno olej贸w ro艣linnych, jak i oliwy. Nie ka偶dy rodzaj oleju mo偶na wykorzysta膰 do tego samego, podobnie jest z oliw膮. Do sma偶enia potraw powinni艣my u偶ywa膰 oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, s艂onecznikowy oraz oliwa nie nadaj膮 si臋 do sma偶enia potraw. Wymienionych olej贸w oraz oliwy mo偶emy u偶ywa膰 tylko do potraw, kt贸re s膮 podawane na zimno. Z tych olej贸w mo偶emy przygotowywa膰 wi臋c sosy do sa艂atek i sur贸wek, mo偶na ich dodawa膰 tak偶e do marynat. Wspomniany olej rzepakowy ma o wiele wi臋ksze zastosowanie, mo偶na na nim nie tylko sma偶y膰 potrawy, ale mo偶na dodawa膰 go tak偶e do sa艂atek i sur贸wek. Wszystkie oleje s膮 bardzo korzystne dla naszego zdrowia. S膮 one przede wszystkim 藕r贸d艂em nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych. R贸wnie zdrowa jest oliwa. Na rynku dost臋pna jest oliwa t艂oczona na zimno. Na etykiecie umieszczonej na butelce z tak膮 oliw膮 powinien znajdowa膰 si臋 napis w j臋zyku w艂oskim: 鈥濷lio extravergine d'oliva estratto a freddo鈥. Wybieraj膮c oliw臋 powinni艣my zwr贸ci膰 tak偶e uwag臋 na jej kwasowo艣膰, najlepsza gatunkowo oliwa b臋dzie mia艂a kwasowo艣膰 na poziomie 0,2%. Taka oliwa b臋dzie najlepsza, ale jednocze艣nie najdro偶sza. Od pewnego czasu w sklepach dost臋pny jest tak偶e olej kokosowy. To t艂uszcz bardzo uniwersalny. Oleju kokosowego mo偶emy u偶ywa膰 do sma偶enia potraw, mo偶na nim tak偶e smarowa膰 pieczywo.

Co dobrego ugotowa膰

Date on 29 aug 2011


Potrawy z le艣nych grzyb贸w
Jednymi z bardziej smacznych grzyb贸w le艣nych s膮 kurki. Mo偶na z nich przygotowa膰 wiele smacznych potraw: mo偶na z nich przygotowa膰 omlet, mo偶na je usma偶y膰 na ma艣le, udusi膰 w 艣mietanie, przygotowa膰 z nich smaczn膮 i aromatyczn膮 zup臋, mo偶na te偶 usma偶y膰 jajecznic臋. Do przygotowania jajecznicy dla 4 os贸b b臋dziemy potrzebowali 8 jaj ...
Jak przygotowa膰 kaw臋
Kawa jest bardzo popularnym napojem, wiele os贸b nie wyobra偶a sobie dnia bez wypicia przynajmniej jednej fili偶anki kawy. Kawa dost臋pna w sklepach ma bardzo r贸偶norodn膮 posta膰. Do wyboru mamy mi臋dzy innymi kaw臋 ziarnist膮. Kawa ziarnista jest kaw膮 palon膮. Zanim przygotujemy z niej napar musimy j膮 zmieli膰. Do mielenia mo偶emy u偶y膰 r臋cz ...
Jak przyrz膮dzi膰 piecze艅 rzymsk膮
Piecze艅 rzymska popularnie nazywana jest klopsem. Do jej przygotowania najcz臋艣ciej u偶ywamy mieszanego mi臋sa mielonego. Do przygotowania pieczeni rzymskiej mo偶emy u偶y膰 mi臋sa wieprzowego zmieszanego w r贸wnych cz臋艣ciach z mi臋sem wo艂owym. Koniecznym dodatkiem do masy mi臋snej, z kt贸rej przygotowujemy piecze艅 rzymsk膮 s膮 tak偶e surowe j ...

Page 1 of 2 1 2 »