O olejach i oliwie

Date 11 sep 2011

image

Do przygotowywania potraw możemy używać zarówno olejów roślinnych, jak i oliwy. Nie każdy rodzaj oleju można wykorzystać do tego samego, podobnie jest z oliwą. Do smażenia potraw powinniśmy używać oleju rzepakowego. Olej kukurydziany, winogronowy, słonecznikowy oraz oliwa nie nadają się do smażenia potraw. Wymienionych olejów oraz oliwy możemy używać tylko do potraw, które są podawane na zimno. Z tych olejów możemy przygotowywać więc sosy do sałatek i surówek, można ich dodawać także do marynat. Wspomniany olej rzepakowy ma o wiele większe zastosowanie, można na nim nie tylko smażyć potrawy, ale można dodawać go także do sałatek i surówek. Wszystkie oleje są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Są one przede wszystkim źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Równie zdrowa jest oliwa. Na rynku dostępna jest oliwa tłoczona na zimno. Na etykiecie umieszczonej na butelce z taką oliwą powinien znajdować się napis w języku włoskim: „Olio extravergine d'oliva estratto a freddo”. Wybierając oliwę powinniśmy zwrócić także uwagę na jej kwasowość, najlepsza gatunkowo oliwa będzie miała kwasowość na poziomie 0,2%. Taka oliwa będzie najlepsza, ale jednocześnie najdroższa. Od pewnego czasu w sklepach dostępny jest także olej kokosowy. To tłuszcz bardzo uniwersalny. Oleju kokosowego możemy używać do smażenia potraw, można nim także smarować pieczywo.

Co dobrego ugotować

Date on 29 aug 2011


Potrawy z leśnych grzybów
Jednymi z bardziej smacznych grzybów leśnych są kurki. Można z nich przygotować wiele smacznych potraw: można z nich przygotować omlet, można je usmażyć na maśle, udusić w śmietanie, przygotować z nich smaczną i aromatyczną zupę, można też usmażyć jajecznicę. Do przygotowania jajecznicy dla 4 osób będziemy potrzebowali 8 jaj ...
Jak przygotować kawę
Kawa jest bardzo popularnym napojem, wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia przynajmniej jednej filiżanki kawy. Kawa dostępna w sklepach ma bardzo różnorodną postać. Do wyboru mamy między innymi kawę ziarnistą. Kawa ziarnista jest kawą paloną. Zanim przygotujemy z niej napar musimy ją zmielić. Do mielenia możemy użyć ręcz ...
Jak przyrządzić pieczeń rzymską
Pieczeń rzymska popularnie nazywana jest klopsem. Do jej przygotowania najczęściej używamy mieszanego mięsa mielonego. Do przygotowania pieczeni rzymskiej możemy użyć mięsa wieprzowego zmieszanego w równych częściach z mięsem wołowym. Koniecznym dodatkiem do masy mięsnej, z której przygotowujemy pieczeń rzymską są także surowe j ...

Page 1 of 2 1 2 »